De toekomst is Fintech (2)

Het laatste gedeelte van het boek begint met een selectie van succesverhalen, o.a. van eToro, Avoka, Bankable (de bank als service), Citi (City Mobile Challenge) en een verhaal van Swift / Innotribe (van Fabian Vandenreydt). In deze laatste vertelt de schrijver een anekdotisch cultuurverschil in mindset tussen de Amerikaanse en Europese investeerder in nieuwe technologie. De eerste, wanneer deze een ondernemer op bezoek krijgt die een businessplan heeft voor 100,000 dollar zegt, "wat zou je kunnen doen met 1 miljoen?" Terwijl de Europese investeerder antwoordt op dezelfde vraag: "wat zou je kunnen doen met 50,000 dollar?" Veel innovatie heeft met cultuur te maken. De voorbeelden geven vooral aan dat een ontwikkeling heel onschuldig kan beginnen maar groots kan uitgroeien. Maar er is geen enkel voorbeeld van een succesverhaal dat ook weer stopt een succes te zijn.

Het deel over Crypto's en Blockchains had vooral mijn interesse, want vooral deze laatste is wel de grote belofte van FinTech. Wat zou dit boek aan dit debat kunnen toevoegen? Want de Bitcoin is misschien wel de belangrijkste manifestatie van de blockchain, terwijl het belang van de blockchain en haar potentie pas later na het succes van de bitcoin tot stand kwam. Maar waar staan we nu?
Manie Eagar (Digital Futures / Bitcoin Alliance Canada) schrijft over Fintech + digital currencies. Convergentie of collisie? Dit onderdeel gaat dieper in op  de toepassingen van digitale activa zoals via smart contracts, door o.a. overheden (Governement to Governement, G2G of andere varianten, G2B2G). Ook geeft het een voorbeeld van een venture capitalist (Kleiner Perkins KPCB) dat een bockchain investment fonds heeft opgezet. Of een voorbeeld van M-Pesa M-Mobiel, Pesa = geld) in Kenia voor een mobiel betalingssysteem. Door al deze voorbeelden wordt het toch niet duidelijk hoe en wat er nu zal gaan gebeuren, convergentie of botsing van de diverse manieren van betalen en hoe het internet er in de nabije toekomst gaat uitzien. Het verhaal is toch in grote mate erg commercieel en daarmee oppervlakkig. De aansluitende bijdrage over blockchain gaat wel meer op details in:

Deze bijdrage Blockchains and cryptocurrencies, van Adam Hayes (Chainlink) en Paolo Tasca (Deutsche Bank) begint met de stelling dat het huwelijk tussen cryptografie en decentralisatie de oplossing brengt voor het grote probleem van digitaal geld: een verzameling nullen en enen die eenvoudig gemanipuleerd kan worden. De eerste (cryptos) werd gebruikt voor e-mails systeem, de tweede bij de opzet van het Arpanet, de voorganger van het huidige internet.
Hoe werkt de digital munt? De uitleg komt in analogie met een casino waar het voor een speler moeilijk is om te winnen met roulette, en die wedstrijd wordt nu online gedaan door miljoenen bitcoin mijners, decentrale computers in een netwerk die complexe puzzels moeten oplossen die te vergelijken zijn met de kans op het winnen van de roulette. Dat is echter niet de hoofdfunctie maar het valideren en confirmeren van individuele transacties in het netwerk tussen de miners: de blockchain. De mijner die de puzzel weet op te lossen legt deze transactie vast in het netwerk en refereert daarbij deze nieuwe entree aan de keten van de vorige transactie door in de nieuwe transactie het nummer van de oude toe te voegen. Het totaal van deze codes wordt gesaldeerd via een formule die de hashtag heet en deze vormt de nieuwe referentie voor toekomstige entrees. Zo verschijnt dus een ketting van transacties, de keten. Omdat deze referenties - het block op elke netwerk-node gekopieerd wordt is het moeilijk om hier mee te frauderen, omdat je al de vorige hashtags tegelijkertijd zou moeten veranderen om informatie te wijzigen, dat is een
intensieve bezigheid waar nog een tweede zogenaamde proof of work of pow actie aan toegevoegd
wordt. Inmiddels wordt er aan gewerkt om dit intensieve pow concept te verbeteren door een
gecentraliseerd mechanisme, blockchain 2.0. Verder kan blockchain gebruikt worden voor de digitale bitcoin, haar principale model, maar in feite kan registratie als fenomeen gebruikt worden met deze technologie, dus het vastleggen van elke willekeurige transacties.

Je zou qua boek verwachten dat in het begin de technologie wordt uitgelegd als fundament en later de toepassingen, maar dit boek is een collaboratief product en het nadeel daarvan is dat er geen duidelijke klant voor ogen is gekomen die het geheel voorgeschoteld krijgt.

Wat ook niet echt aan bod komt in het boek is het onderscheid tussen publieke en private blockchains, zoals destijds de start van Intranets binnen bedrijven bij de opkomst van het internet.

Het laatste hoofdstuk gaat in op de toekomst van Fintech en opent met de retorische vraag of banken en verzekeringsbedrijven overleven? Ook geeft men een overzicht van het marktpotentieel. Fintech heeft voorlopig nog heel wat opportunities om te exploreren. Rond 2020 zal er elke minuut 1 miljoen betaaltransacties plaatsvinden. Bepaalde overheidsinstanties (welke wordt niet duidelijk) geven aan dat een betaling in fysiek geld 1,5% van het BNP kan kosten en is vijf keer zo duur als de alternatieven zonder cash. (bron: mastercard 2013). Alternatieve financieringen (microcredits, etc) maken nog een klein deel uit (0,5% BNP Europa), maar groeien wel snel (100 / 200% per jaar). (pwc)

Maar ook dit hoofdstuk blijft toch redelijk oppervlakkig. Diverse sprekers uit de wereld komen aan bod: Pwc (ziet vijf factoren die de toekomst van en met Fintech bepalen: client experience,
Fin & Tech connectie, het ten gelde maken van data (monetisering / iets dat we met Facebook hebben gezien?), cryptotechnologie en normen).
Axel Apfelbacher schrijft over de toekomst van financiële dienstverlening. Marc Torrens (Strands labs) verhaalt over het bankwezen en innovatie door (Big) Data. Hij ziet een tripartite toekomst tussen banken (traditionele rol), tech bedrijven zoals Google en Amazon en klanten.
Philips Gelis (Kantox) meent dat de Fintech-banken de wereld zullen leiden, via een voorbeeld van  the lending club.
Spiros Margaris schrijft over The Fintech supermarkt. En er is een bijdrage over banken die met startups werken voor een betere user experience. (Bernard Lunn). Hij refereert als een van de weinigen aan het cultuur-element, en haalt Lou Gerstner aan die zei: who says elephants can´t dance: cultuur is DE uitdaging. Het begrip middleware komt ter sprake en dat is een bekend fenomeen in de bankwereld na 2000.  En van Microsoft, komen Richard Peers (van Financiel Services) en Shashi Rana (Business Architect) aan het woord en benadrukken de essentie van FinTech: API´s. Volgens Microsoft is de bestaande middleware bij bedrijven niet het antwoord.

Een van de laatste bijdrages, Fintech is de toekomst zelf van David Gyori (banking reports) beschrijft een futuristische reis, in diverse haltes. Een leuk verhaal om te lezen over hoe de wereld kan veranderen. Dat sluit aan bij een toekomst zonder geld, van Chris Gledhill (Secco bank). En misschien symbolisch sluit het boek af met Huy Nguyen trieu van Citi (inmiddels is deze informatie al oud vond ik na checken) de auteur van Disruptive Finance.

Disruptive dus. Kortom, heel veel informatie.

Voor wie is dat interessant?
Banken kennen deze informatie natuurlijk al lang. Banken hebben geld voor seminars en netwerken en professionals in deze sector weten wel wat er op hun afkomt. De grote onbekende is, hoe snel gaat het en waar kunnen of moeten ze op bijsturen.
Aan het eind van ca. 500 bladzijden, is mijn indruk, dat het een ontwikkeling is die als een lawine op je afkomt, ten minste zo wordt het voorgeschoteld. We zitten aan de vooravond van een grote transformatie, dat gevoel krijg je mee. Maar weinigen weten maar echt wat er gaat veranderen en wie de verliezer en winnaar worden.

Een belangrijk element in Fintech en blockchain is het fenomeen trusted third party als oude architectuur waar een partij de macht en controle over de rest heeft. De middelman verdwijnt. Men hoeft niet meer afhankelijk te zijn van die ene bank, of die ene notaris of die ene autoriteit, die voor een transactie nodig is. De structuur van vertrouwen.
Maar hoe dit vertrouwen precies terugkomt in de nieuwe decentrale architectuur is nog erg onduidelijk. Een maand geleden wisten we nog niet dat Facebook niet te vertrouwen was. Ja, iedereen voelde het wel aan dat er iets niet helemaal klopte. Maar wordt deze grote partij nu onze nieuwe bank? Of Apple Pay, Of Google wallet?

Het nadeel van Fintech is haar term die een grote mythe met zich meedraagt. Technologie blijft. En technologie blijft veranderen, zowel de technologie zelf als ook als middel waarmee de wereld om ons heen verandert. Dat gebeurt natuurlijk niet alleen m.b.t. financiële toepassingen.

ICT-expert zijn schaars, zo zou je het ook kunnen zien. Dat is een trend die al een lange tijd speelt waar veel bedrijven last van hebben: het aantrekken van talent. En dat heeft alles te maken met dit onderwerp. Misschien is de ICT-expert wel de grote winnaar op dit moment.

--
Robeco Global Fintech Fonds, top10 posities
2018/05/de-toekomst-is-fintech

--
3 mei. Om te weten hoe de Fintech ontwikkelingen gaan - als belegger - kan je ook beleggen in een Fintech-fonds, Robeco gelooft heilig in het potentieel van Fintech, in haar fonds dat in november van 2017 geïntroduceerd is, staan (per maart) de volgende "FinTech" bedrijven (houd ze in de gaten!):


--
24 mei. Actueel. Betalingsbedrijf voor internetbedrijven Adyen heeft gezegd een beursgang voor te bereiden. (Maandag 11 juni blijkt er bijzonder veel interesse voor deze beursgang).

--
13 juni. Hoe hoog de verwachtingen zijn voor fintech bedrijven blijkt wel uit de beursgang van Adyen, vandaag, voor 240 euro naar de beurs gegaan en de koers noteert nu (10:40) 480 euro. Honderd procent koersstijging.

--
De paradox is hier natuurlijk dat de oude banken de beursgang van de nieuwe banken (Fintechs) hebben begeleid en die oude banken kunnen dus gegeven de koersexplosie niet bepalen wat zo´n fintech waard is. In ieder geval is op deze eerste ochtend afgaand, de waardering van de Fintechs veel hoger dan banken denken, en daarmee de kloof tussen oude banken en nieuwe fintechs.

-- 24 april 2020. OP het internet vond ik dit plaatje:

bron: https://www.rudebaguette.com/en/2015/02/rudevc-european-fintech-rudescape/

-- 25 sept 2020. Adyen toen 480 euro, nu 1540 euro.... Laat dat even inzinken. IN het FD lees ik:
Technisch brein Adyen maakt plaats. Arnout Schuijff, mede-oprichter en technisch brein van Adyen, verlaat eind dit jaar het bedrijf. Hij wordt gezien als een van de drijvende krachten achter het succes van het betaalbedrijf. Zijn principes, controle en eenvoud, zijn ondertussen diep ingesleten bij het bedrijf. Schuijff zegt plaats te willen maken voor een nieuwe generatie. Hij bezit nog een belang van 1,9 mrd euro in Adyen. (FD, via IEX)

-- 25 nov 2022. Inmiddels is de discussie over digitaal geld losgebarst.
Invoeren van een wisselkoers tussen digitaal en contant geld kan daarentegen in enkele weken gedaan worden. En dáár zit de crux van de wens digitaal geld in te voeren.
... Want vergis u niet: met CBDC is er geen limiet aan hoe negatief de rente te maken is! Voor de goede orde: dat zeg ik niet, maar het IMF. (schrijft Edin Mujagic, bron: https://www.iexprofs.nl/Column/761935/centrale-banken/Digitaal-geld-heeft-andere-spelregels.aspx?)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?