Jaarverslag 2017: Pharming

Pharming communiceert eerlijk over haar business, dat is o.a. te merken aan de cover van het jaarverslag, dat laat steeds een laboratorium omgeving zien. (Kiadis daarentegen portretteert een patiƫnt in het ziekenhuis, maar dat is niet haar omgeving).

Het verslag opent met een belangrijke mijlpaal: voor het eerste in het bestaan van het bedrijf is het winstgevend.

Evenals andere biotechnologiebedrijven ontkomt het er niet aan om een technisch jargon te gebruiken;
Pharming’s technology platform includes a unique, GMP-compliant, validated process for the production of pure recombinant human proteins that has proven capable of producing industrial quantities of high quality recombinant human proteins in a more economical and
less immunogenetic way compared with current cell-line based methods. Leads for enzyme replacement therapy (“ERT”) for Pompe and Fabry’s diseases are being optimized at present, with additional programs not involving ERT also being explored at an early stage at present.

Pharming zit in een complexe business en heeft gekozen om zoveel mogelijk met partners te werken waar dit het toelaat en slim is. Zoals in China.

Pharming has a long-term partnership with the China State Institute of Pharmaceutical Industry (“CSIPI”), a Sinopharm company, for joint global development of new products, starting with recombinant human Factor VIII for the treatment of Haemophilia A. Pre-clinical development and manufacturing will take place to global standards at CSIPI and are funded by CSIPI. Clinical development will be shared between the partners with each partner taking the costs for their territories under the partnership.

Het bedrijf is erg afhankelijk van de dollar en zal in de toekomst zowel in Euro's als in dollars rapporteren.

De strategische focus is gezet om Ruconest - het paradepaardje - verder te commercialiseren.
En verder zoekt ze uitbreiding bij een productgroepontwikkeling die aansluit bij de behandeling van dezelfde soort ziektes waar soortgelijke specialisten aan werken, namelijk die voor HAE patiƫnten. Hiervoor kan ze namelijk dezelfde infrastructuur gebruiken.

Developing new protein replacement treatments for enzyme-deficiency disorders such as Pompe disease and Fabry’s disease, and other possible approaches Developing new products through collaboration with CSIPI, such as recombinant human Factor VIII for the treatment of Haemophilia.  
Haemophilia A is a X-Chromosome-linked hereditary disorder caused by defects in the Factor VIII gene that leads to lower levels than normal of the Factor VIII protein.
Lack of functional Factor VIII protein diminishes the body’s blood-clotting ability, which in turn leads to damaging or even fatal bleeding episodes. By the time this product is ready, it is expected that the global market for Factor VIII will be around US$6.5 billion.

Qua "pipeline"  werkt het bedrijf aan twee omvangrijke projecten, in Pompe disease and Fabry’s disease, with others in early stage development.

De distributie van Ruconest vindt al plaats over de hele wereld, vooral in Noord Amerika, Europa, Rusland en (twee landen) in Zuid Amerika. Het succes van 2017 kwam voort door de game-changing her-acquisitie van de commercialiseringrechten voor RUCONEST® in North America van een dochteronderneming van Valeant Pharmaceuticals International Inc.  Daarnaast was er een sterke groei in sommige Europese markten wat er tezamen voor zorgde dat de omzet van 13 miljoen naar ca. 89 miljoen groeide.

We have now hired a complete experienced HAE/rare disease sales force, an excellent medical science liaison team and a very capable management team expert in marketing, sales, commercial activity, market access and patient support.

De aanwezigheid op youtube is wat schaars, er staan drie videos en daar kan het bedrijf nog wel eerst meer tijd aan besteden. Ik kan me voorstellen dat geĆÆnteresseerden graag meer willen weten over deze complexe business. Wel is het zo dat de concurrentie bijzonder agressief is (zie de risico's).

Om een idee te krijgen van de marktpotentie voor de nieuwe Haemophilia-markt:  The approximate size of the global market for recombinant versions of clotting factor VIII in 2014 was US$2.7 billion.

Ondanks dat de omzet groeit maakt het bedrijf netto toch verlies. Hoe zit dat? Er volgt een complex en nu financieel technische verhaal, dat ik in grote lijnen kan volgen: het bedrijf heeft in het verleden toen het nog niet succesvol was, converteerbare obligaties uitgegeven als ook diverse opties (warrants) uitgebracht om haar operatie te financieren. Daardoor hebben derden nu een grote financiƫle macht in de onderneming en die is ze nu aan het terugbrengen.

De board of management bestaat uit een CEO (2008 tot 2012), een COO (2006-2019) en een CFO (2015-2020).
De wijzigingen zitten in het executive board. De rollen daar zijn: Organisational Development (sinds 2014), Non-US Commercial Operations (sinds 1/2017), Research & Development (1/2017), Technical Operations (1/2017) , Pharming USA (1/2017).
Over het hoe en het wat van deze mutaties krijgt de lezer geen inzicht.

Al met al, en hier aangekomen denk ik als investeerder dat dit een interessant bedrijf is om in te beleggen. Een dergelijk trackrecord laat zien dat de organisatie uithoudingsvermogen heeft en de durf om door te zetten. Wat me niet precies duidelijk wordt is hoeveel opofferingen het bedrijf heeft gedaan in het verleden en dan vooral richting financiers om geld binnen te halen, met toezeggingen waar het later spijt van kan krijgen. Zoals met de verkooprechten in de VS.

Maar dan komen de risico's en dat zijn er nog al wat. Nu heeft elke onderneming te maken met risico's maar hier zijn het er toch wel erg veel. Ook daar weer een eerlijk overzicht van, dat wel. Investeerder gaan hier even goed voor zitten.

De strategische risico's, zijn o.a: De toekomst hangt af van de mogelijkheid van partnerships (en van de financiƫle afspraken met deze partijen die in de toekomst kunnen tegenvallen). De markt voor biotech is bijzonder competitief. Ontwikkelde producten kunnen afgewezen worden door de markt.
Pharming is afhankelijk van een enkele leverancier voor essentiƫle materialen of processen (er is zelfs een afhankelijkheid voor de productie van Ruconest. In de VS is deze afgekocht, in Europa werkt ze nog samen met SOBI). Ook is de acceptatie van transgenetische technologie aan mode onderhevig en kan met de stemming meebewegen. De markt voor patenten is gevoelig voor claims en rechtszaken (vooral in de VS - Pharming operates in an industry sector that has a relatively high risk of facing litigation).

En dan zijn er nog macro-economische risico's, zoals het feit dat biotechnologie in cycli beweegt, en dat het succes van biotechnologie een positief, maar dus ook een negatief effect kan hebben in geval van falende concurrenten, wat het imago van de sector beĆÆnvloedt. En de pijplijnontwikkeling is verder afhankelijk van het succes van Ruconest. De kosten van klinische trials zijn hoog, het is moeilijk om het juiste talent aan te trekken (hoe vertel je een cel bioloog dat de onderneming in 15 jaar geen winst heeft gemaakt en dat het bedrijf weinig garantie kan bieden...).
En er is ook nog een financieel risico, op dit moment genereert het bedrijf te weinig cashflow, al is daar ook met de terugkoop van de Ruconestrechten verandering in gekomen.
Zelfs de attentie van aandelenanalisten is essentieel voor het voortbestaan van het bedrijf.

Verder is er nog een peergroep, deze bestaat uit bedrijven uit diverse landen, Belgium (Alblynx. Galapagos, Tigenix), Denmark (Bavarian Nordic, Neurosearch, Veloxis, Genmab), France (Cellectis, Diaxonhit, Hybrigenics, Innate,Pharma, Transgene), Germany (Evotec, Medigene, Morphotec, Heidelberg Pharma), Italy (Newron Pharmaceuticals), Norway (Photocure), Sweden (Medivir), Switzerland (Addex Therapeutics, Basilea Pharmaceutica, Kuros Biosciences, Santhera Pharma), United Kingdom (Allergy Therapeutics, GW Pharmaceuticals, Immupharma, Oxford Biomedica, Vernalis Premier Veterinary Group)

Het bedrijf (en deze sector) gebruikt dieren dat bleek na het lezen van de testimonial van Mourad, die diergeneeskunde heeft gestudeerd en Joyce (veterinarian assistant and biotechnician) en het volgt de Animal Care Code of Conduct and welfare policy.

Nog een detail, het verslag is geprint in broadsheetmode, dubbelzijdig en dat leest online / via pdf bijzonder ongemakkelijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?