Jaarverslag 2017: Besi

"Verander niets wanneer het goed gaat." Die gedachte past bij het jaarverslag van Besi over 2017. Het gaat goed en de layout en inhoud van het verslag zijn weinig gewijzigd. Het thema blijft ook weer "kunst," door moderne schilderijen in het verslag op te nemen. 

Samenvattend gaat het goed met de semiconductor business, neemt het marktaandeel van Besi toe, stijgt ook de vraag en neemt door allerlei nieuwe thema´s zoals Big Data, IA en IoT de structurele vraag naar chips toe. Een combinatie van de Mobil Revolution en de Digital Society. Nieuwe marktontwikkelingen (niet specifiek voor dit jaar overigens) zit o.a. in Solar en batterij-toepassingen. Ook de markt waar Besi actief in zit zoals de packaging ontwikkelt zich positief. Het bedrijf investeert in nieuwe assembleertechnologieën om de toenemende vraag ook in de toekomst te kunnen leveren. E.e.a. wortd duidelijk in de orderportefeuille die bijna verdubbelt. De meeste vraag zit in: die bonding and packaging systems. De kern van Besi.
I.p.v. Gartner (ASMI) refereert Besi aan VLSI Research die ook aangeeft dat de marktontwikkeling en omvang blijft groeien. Ook 2018 blijft positief. De doorlopende "upcycle" wordt gedragen door: favorabele macro-economie op globaal niveau, nieuwe wafer productie voor geheugen en rekenmachines, uitbreiding van packaging voor nieuwe generatie applicaties, en vraag vanuit China die door de overheid tot een agressieve uitbreiding van de semiconductor infrastructuur moet leiden.
Besi ziet een nieuw tijdperk ontstaan van digital society, AI en Big Data. Voor semiconductor equipment betekent dit een verdubbeling van de markt tov 2010 (45 miljard in 2017-2020, tov 25 in 2010).

In de opsomming van het aantal grote klanten valt op dat er een aantal minder zijn dan in 2016, zoals: MPS, Osram, Qorvo en Silicon Precisionware Industries. Heptagon komt juist als klant in 2016 niet voor. De nieuwe vraag komt voort uit applicaties zoals 3D image sensing, facial recognition, automotive electronics, cloud servers and high performance computing.

Het bedrijf verandert haar organisatie, omdat het zwaartepunt meer en meer in Azië komt te liggen. De headcount in Europa daalt (relatief) en stijgt absoluut en relatief in Azië.
Het plan is om Europa drie ontwikkel-centra te houden met intellectueel kapitaal in Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. De productiecapaciteit in Azië wordt daarbij verder uitgebreid, waaronder een 3,5 miljard uitbreiding in Leshan , China. Singapore wordt meer een sales hub voor Aziatische markt.

De CEO, Richard Blickman vertelt in een youtube video over zijn visie op innovatie: volg de grote partijen, de leiders in de industrie. Eerst was het Motorola, toen Nokia, nu Samsung. Zij leiden je de weg door de veranderingen heen. Kijk wat zij doen.

In addition, we gained market share versus competitors as customers accelerated investment in advanced applications such as 3D imaging, facial recognition and blockchain technologies which play to the strength of our leading edge assembly technology.

De eerder genoemde revolutionaire ontwikkelingen moet leiden tot: meer miniaturisering, grotere complexiteit, verhoogde densiteit, hogere performance en lager energyconsumptie (noemt ASMI deze laatste ook in haar verslag?)
Het assembly-proces vormt daarmee in toenemende mate een bottleneck waar Besi van zal profiteren. De advanced packigingmarkt gaat van 19% in 2012 naar 39% in 2020 en 42% in 2022

Operational priorities for 2018 include (i) the completion of Besi’s Chinese production expansion, (ii) the production of additional packaging and die bonding systems in China specifically for the local Chinese market, (iii) continued reductions in European structural operating costs, (iv) further scaling our Singapore development center and Asian sales and service operations and (v) ongoing investment in customer focused and next generation assembly technologies

De strategie:  Mainstream customers are typically Asian assembly subcontractors. En de expansie zit vooral in Azië. Besi heeft zich op deze ontwikkeling in de afgelopen tien jaren op voorgesorteerd (o.a. door selectieve overnames). 70% van de omzet komt uit Azië en dat zorgde voor een groei van 42% van de omzet tov 2016. In Europa blijft enkel de systemen over die grote aanpassingen behoeven en dus tailor-made zijn voor de klant.
  
Qua structuur valt op dat Besi niet als een single label organisatie werkt: Fico international, Meco international, BE semiconductor Germany - Datacond, Besi Asia, Besi US, Besi Leshan (China) en Esec international.

De strategische risico's blijven hetzelfde, en hebben veel met de macro-economie en semiconductor industrie te maken (en die is cyclisch). Verder verwacht men een verdere concentratie in deze markt waar innovatie belangrijk blijft en Besi snel mee moet innoveren.
In het onderdeel Financiële resultaten noemt het bedrijf nog even de afhankelijkheid van grote klanten (10 klanten bepalen 60% van de omzet en dat het gemiddelde product meer dan 250,000 euro kost en een levertijd van 4 tot 8 weken heeft, hetgeen de winst van het ene op het andere  jaar behoorlijk kan beïnvloeden.

In het hoofdstuk CSR (Besi heeft een consultant ingehuurd om deze sectie goed uit te werken) voegt het bedrijf ook een sectie toe over de conflicting minerals in Congo. Net als ASMI. Ze spreekt over de impact de de circulaire economie kan hebben op het bedrijf maar heeft er nog geen visie op. De levensduur van haar systemen is ca. 10-15 jaar.
Our human resources (“HR”) strategy is based on four pillars: (i) improving HR service excellence,
(ii) increasing diversity, (iii) developing leadership talents and capabilities and (iv) developing a workplace culture that is collegial and friendly and which encourages our employees to grow and excel in their careers. 

Het verslag refereert honderden keren aan de Board of Management (BoM), en daarmee wordt dan de CEO bedoeld. Er is geen CFO.
Het Executive Committee bestaat uit: SVP Die Attach, CTO, SVP Die Attach, SVP Die Attach, SVP Packaging,  VP Plating, SVP Global Operations, SVP Sales & Customer Service APac, SVP Sales Europe/North America,  SVP Finance.

Weinig over de cultuur, dus zocht ik op de website en vond een set kernwaarden in het recruitment onderdeel:
  • Boldness in Commitment (challenging goals, take ownership, keep promises) 
  • Excellence in Performance (best in class, improvement continue, reward excellence performance)
  • Spirit of Teamwork (diversity, respect, participate, winning as a team)
  • Integrity in the way we work (ethics, rules, trust, loyality)
Dat zijn duidelijke kernwaarden waar niets op aan te merken is. Alleen, ... als teamwerk zo belangrijk is, waarom bestaat de BoM dan enkel uit de CEO?


--
2017/04/jaarverslag-2016-besi

-- 8 juni
Het vertrouwen van afnemers van BE Semiconductor Industries daalt en dat is normaliter één van de eerste signalen voor een cyclische neergang. Dit schreef analist Edwin de Jong van NIBC vrijdag na een roadshow met CEO Richard Blickman van Besi. (ABM FN-Dow Jones)

-- 3 juli. (ABM FN-Dow Jones) BE Semiconductor Industries zal in het tweede kwartaal minder omzetgroei hebben gerealiseerd dan aanvankelijk voorzien. Dit maakte de Duivense toeleverancier dinsdag voorbeurs bekend.
Het enthousiasme uit het jaarverslag lijkt nu toch typisch een signaal dat het bedrijf en de markt in de gevarenzone zit, in de zin dat de verwachtingen zo hoog gespannen zijn dat het alleen maar tegen kan vallen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?