Jaarverslag 2016: Besi

Het jaarverslag over 2015 had als motto, creativity and flexibility. Bij 2016 is het onderschrift, the art of innovation. De gedachte die bij me op gaat bij zo'n titel is dat het misschien wat te ver gaat, de kunst van het innoveren, zal achteraf blijken dat 2016 de top van de chipsector inluidde? Gezien de eerste kwartaalcijfers van 2017 ligt dat niet voor de hand, die cijfers overtroffen vandaag alle verwachtingen.
Een aantal pagina's van het verslag worden kunstwerken getoond, bv dat van Karel Appel, People in Turmoil.

Het jaarverslag van Besi is op veel punten duidelijker dan dat van ASMI; Besi geeft meer inzicht in haar klanten, in de ontwikkeling van de industrie, daar waar ASMI wat vager blijft.

Na een soortgelijke productmatrix als bij ASMI worden de details van het productaanbod van het bedrijf - products and services - toegelicht.
  • Die attach equipment: single chip, multi chip, multimodule, flip chip, TCB and eWLB die bonding systems and die sorting systems.
  • Packaging equipment: conventional, ultra thin and wafer level molding, trim and form and singulation systems.
  • Plating equipment: tin, copper and precious metal plating systems and related process chemicals.
  • Services/Other: tooling, conversion kits, spare parts and other services for our installed base of customers.
De klanten zijn -  primarily leading multinational chipmanufacturers, assembly subcontractors and electronicsand industrial companies and include ASE, Amkor,Infineon, JCET/STATS ChipPAC, MPS, NXP, Osram, Qorvo,Silicon Precisionware Industries, STMicroelectronics and Utac. 

De klanten zijn of wel independent device manufacturers (“IDMs”) of bedrijven die op contractbasis voor derden produceren. "De apparatuur voert kritische functies uit in het chip assemblageprocesen vertegenwoordigt vaak een groot percentage van de installed base van de klant."
 De Highlights voor 2016 waren o.a. voortgang in product development van assembly technologies such as WLP (en FOWLP), TCB, TSV as well as solar and 3D lithium-ion battery plating. Significant increase in eWLB die bonding bookings confirms leadership position in FOWLP. Successful introduction of next generation die bonding, packaging and plating systems

Het onderdeel Mensen. De headcount verschuift structureel van Europa (32% was 48% in 2011) naar
Azië (68% was 52% in 2011). De omzet vanuit Azië neemt relatief minder toe (78%) dan de headcount-verschuiving naar het continent.

2016 was a year of unexpected industry growth, strong financial performance and strategic positioning for the future.

De upcycle wordt aangedreven voor grote vraag vanuit Chinese subcontractors door overheidsinvesteringen aldaar, uitbreiding van IDM´s capaciteiten als ook van Aziatische subcontractors die met nieuwe regels te maken hebben gekregen. En als derde voorziet het bedrijf / net als ASMI / een groei in sectoren als...<20 br="" device="" nanometer=""> automotive electronics, the Internet of Things, flash memory and enhanced smart phone features.

De groei van (Besi) China is drie keer zo groot als de rest. Als strategie blijft Azië dan ook een speerpunt, als ook het uniformeren van diverse platformen. Ook hier lijkt de organisatie op ASMI.  hoe komt dit, en waarom zo laat nog. Dan blijkt verderop te lezen dat de structuur van Besi veel weg heeft van een mulitlabel organisatie waar opgekochte bedrijven nog elke hun eigen platform gebruikt. De integratie hiervan is achtergebleven. Sinds 2000 zijn er vier strategische overnames gepleegd:
<20 br="" device="" nanometer="">• In 2000, RD Automation (USA) was acquired to advance Besi’s product strategy into the front end assembly process with the addition of flip chip capabilities.
• In 2002, Laurier (USA) was acquired adding intelligent die sorting capabilities into its product
range.
• In 2005,  Datacon (Austria) further extending its presence in the flip chip and die bonding equipment markets and increasing its scale in the assembly equipment market.
• In 2009,  Esec (Switzerland) to expand its position in the mainstream die bonding
market, one of the most rapidly growing segments of the assembly equipment business.

<20 br="" device="" nanometer="">De valutaexposure is qua omzet relatief beperkt. Het grootste deel van de business gebeurt in usd 74% (was 65% in 2014). Er zijn restructure costs ivm de grotere focus richting Azië. Qua kosten is er een grotere exposure, de malysische ringit (30%), de Zwitserse Frank (20%), de Chinese Renminbi (11%), de euro (26%), en de dollar (5%) beinvloeden de kosten.

Er is weinig informatie over de organisatie. Uit een foto blijkt dat deze redelijk informeel is, men draagt niet allemaal verplicht stropdassen. Vrouwen maken gemiddeld 16% uit van het personeelsbestand, de  uitschieters zijn maleisie (25%) en Singapore (36%). In Nederland werkt maar 9% vrouwen! Onder het management is dit percentage nog lager, gemiddeld 11%, China 28%, Singapore 38% en in Nederland is 8% vrouw.

--
Eerst kwartaalcijfers,
Voor het lopende tweede kwartaal voorziet Besi een omzetstijging van 40 tot 50 procent op kwartaalbasis met een brutomarge van 54 tot 56 procent. Daarbij zal het operationeel resultaat in de eerste jaarhelft dat over heel 2016 overstijgen, verwacht de Duivense toeleverancier, uitgaande van het midden van de bandbreedte voor het tweede kwartaal. Afgelopen kwartaal lag het operationeel resultaat op 30,8 miljoen euro, 56,3 procent meer dan in het vierde kwartaal. (Dow Jones Nieuwsdienst)

Voor 2016 waren de verwachtingen al veel te somber en voor 2017 worden deze opnieuw sterk bij naar boven gesteld (outlook).

--
2017/04/jaarverslag-2016-asmi

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?