Jaarverslag 2016: ASMI

Het jaarverslag van ASM International komt  behoorlijk technisch over.
Het verslag begint met een nagedachtenis aan de voormalig CEO en oprichter Arthur del Prado, de "vader van de industrie," ... geboren in Batavia, en hij startte Asmi in 1964 in Bilthoven. Aansluitend staat een overzicht van de groei die onder zijn bestuur bereikt is met ASMI en welke ontwikkelingen daarin voorkomen. In 1983 komt de eerste epitaxial reactor, in 1988 neemt Asmi het Oosterse ASM PT over, in 1999 start de ALD technologie die nu de basis van het succes van ASMI vormt en in 2004 begint hierop een uitbreiding met PEALD,
ASMI is aanwezig op 3 continenten, in 14 landen, en heeft 28 werkmaatschappijen.

In de value chain zit het bedrijf na de material suppliers en is het onderdeel van de FAB equipment suppliers (ASMI, BESI, ASML). Vervolgens zijn het de SEMIconductors suppliers die de chips produceren.
Het is een complex en kapitaal-intensief proces.  Semiconductor fabrication plants, called fabs, house a large set of wafer processing equipment which performs a series of process steps on round silicon wafers, which are typically 300mm in diameter. The equipment is operated in cleanrooms, which filter the air to avoid contamination from small particles that could negatively affect the circuitry on the chips.

Nagenoeg alle systemen zijn ontworpen om "deposition processes" uit te voeren waarin een dunne film op de wafers (matrijzen) worden gemonteerd.

De structuur van het bedrijf is desondanks nog tweeledig en dit is op dit moment onderdeel van een discussie: moet de in de vorige eeuw aangeschafte ASM PT waar ASMI een 39% aandeel in heeft wel of niet blijven? ASMI structure:
1. wafer processing
2. pacific technolgoy (Assembly & Packaging / Surface Mount Technology)

De OUTLOOK voor 2017
We believe the single wafer ALD market will show a clear recovery in 2017. In logic/foundry ALD demand is likely to be supported by continued spending on the 10nm node and some early investments in 7nm. In NAND, we foresee a more meaningful contribution as single wafer ALD is used for more layers. In the DRAM segment demand for new ALD tools is believed to improve in the course of 2017, although overall spending is likely to remain relatively moderate compared to the spending levels in 2014/2015.

Veel aandacht gaat uit naar het fabricage proces van ASM International. Drie onderdelen, wafer productie, transistor formatie (samengevat als "Front end," en de focus van ASMI) en interconnectie formatie (samengevat onder "backend" en uitgevoerd door ASM PT) vormen bij alle semiconductors de spil. Alles in de chipindustrie begint met zand. Dat wordt tot silicium omgevormd dat niet vrij in de natuur beschikbaar is. Silicon Valley is dan ook niet voor niets de naam van de chipwereld.

Als strategie heeft ASMI op zich te concentreren (leadership in) op het deposition process, het aanbrengen van de lagen op de wafer. Daarbinnen zijn dan nog diverse focusgebieden. En verder ziet ze operational excellence als speerpunt: optimale efficiëntie bereiken. Dit lezende zou ASM PT verkocht kunnen worden.

De uitdagingen zijn het afnemende formaat, alle chips worden steeds kleiner (wet van Moore), en de energiebezuiniging, hierdoor is het bedrijf steeds op zoek naar nieuwe materialen en of oplossingen.

De markt bestaat uit drie gebieden, wafer processing, assembly and testen - testequipment. We are active in the wafer processing segment. Within wafer processing equipment, the major segments are:
››lithography;
››CMP;
››ion implant;
››deposition;
››etch & clean; and
››process diagnostics.


The principal market segment in which we participate is deposition and related tools. According to VLSI, the deposition segment was worth approximately US$8.8 billion in 2016.
Within the deposition market, the major equipment technology segments are:
››chemical vapor deposition (CVD);
››physical vapor deposition (PVD);
››atomic layer deposition (ALD);
››rapid thermal processing (RTP);
››epitaxy; and
››diffusion/furnace.

Het bedrijf heeft een product-matrix opgesteld om haar productaanbod inzichtelijk te maken. Hierbij zit er onderscheid tussen de zgn. single wafer tools en de batch tools. Deze laatste zijn sneller en efficienter maar verhogen ook de complexiteit.

Sinds 2010 is men begonnen aan een global project om de verschillende standaarden te uniformeren. Zonder hier op in te gaan is ASMI dus erg afhankelijk van de installed base bij de diverse klanten.

R&D krijgt extra aandacht als een van de performance metrics. De aantallen personen die hiervoor werken zijn:
Almere (34), Leuven (31), Helsinki (20), Phoenix (185), Cheonan (69), Singapore (4), Tama (104), totaal 447.

Over human resources spreekt het verslag nauwelijks. Er zijn mensen vanuit 28 verschillende nationaliteiten, de diversiteit wordt belangrijk gezien, en 85% van de werknemers is man, the voluntary turnover rate is 6,8%

De verkoop van de producten loopt via verschillende distributiecentra; de VS, Europa, Taiwan, Japan, Zuid Korea, en China.

Door de gespreide business over continenten en landen is er een groot valutarisico. Het bedrijf gebruikt qua valuta: de US Dollar, singapore dollar, hong kong dollar, korean won, japanese yen. Een ander risico is het feit dat ASMI slechts een klein aantal grote klanten heeft. Verder is de koersontwikeling van ASM PT ook een risico omdat deze deelneming nav de marktprijs wordt gewaardeerd.
De marktcapitalisatie van het bedrijf  is op dit moment ca. 2,5 miljard Euro.

Het management bestaat uit een ceo (de zoon van Arthur del Prado) en een cfo.

Ook gaat het verslag in op strategische keuzes - en risico´s. Zoals het cyclische karakter van de industrie, de grote mate van concurrentie, het personeels behoud en de entree-barrieres door de hoge switchkosten.  Our primary competitors for our wafer processing equipment include Applied Materials, LAM Research Corporation, Tokyo Electron, Hitachi Kokusai, Wonik IPS, and Jusung.




--
2009/07/veranderingen-bij-besi

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?