Jaarverslag 2016: Aperam

Het jaarverslag van Aperam is gericht op de juridische richtlijnen voor jaarverslagen en geschreven voor aandeelhouders. Het bedrijf is juridisch gezeteld in Luxemburg. Aperam heeft een Nederlandse beursnotering maar heeft verder nauwelijks een link met Nederland. Wel met België, waar twee fabrieken staan. De operatie is in drie operating segments verdeeld:
  • > Stainless & Electrical Steel. 46% omzet
  • > Services & Solutions 44% omzet
  • in miljoen
  • > Alloys & Specialties. 10% omzet
De productie is grotendeels voor Europa (66%), voor Amerika 26% en een kleine percentage voor Azie (7%). De Non-current assets liggen voor ca. 20% in Brazilie, voor 40% in Europa, de rest is niet gespecificeerd. Door deze structuur is het bedrijf erg efficiënt en dat was dan ook een van de reden voor de afsplitsing van moeder bedrijf Arcelor Mittal in 2010. De andere reden was het verschil in de staalmarkt en haar processen versus die in de roestvrijstaalmarkt. Mr. Lakshmi N. Mittal de CEO van Arcelor is voorzitter van het bestuur.

De key production sites liggen in: Genk en Châtelet (Belgium), Gueugnon, Isbergues en Imphy (France) en in Timoteo (Brazil).

De kracht van de Europese tak van Aperam zit in:
  • Sourcing. The only integrated upstream operations in the heart of Europe, with the best access to scrap supply 
  • Logistics. Het zit dicht bij het consumptie-afname-gebied, efficiënte logistiek door locatie van de sites
  • Productie: flexibel, full range stainless steel, cost leader, ...
De vestiging in Brazilië past ook in de functionele structuur omdat het gebruikt maakt van biomassa en Eucalyptus-bossen voor de productie van haar eigen energie (Kolen).

Het management bestaat naast de rollen van CEO en CFO (het dagelijkse bestuur) ook uit:
  • Chief Strategy Officer; Chief Marketing Officer, Chief Operating Officer Stainless & Electrical Steel Europe;Head of Sustainability, Human Resources and Communications,  Chief Operating Officer Stainless & Electrical Steel South America; Chief Executive Officer Services & Solutions; Chief Executive Officer Alloys & Specialties.
Het bedrijf heeft een costleadership strategie en maakt gebruik van een zelf ontwikkelde Leadership Journey - registered ® - by enhancing the potential of our best performing assets, > Driving value through our Top Line strategy by strengthening our product and service differentiation

Hoe is de markt voor roestvrij staal? Allereerst sterk afhankelijk natuurlijk van de staalprijs. In maart 2016 zag men daar een bodem. Verder is er een speciale markt voor Electrical Steel voor zowel Non Grain Oriented steels (NGO) als Grain Oriented steels (GO). Dit zijn producten waarmee staal gebruikt kan worden in gelamineerde (staal)producten. Ook hier speelt de prijsontwikkeling van raw materials een rol en is de afzetmarkt gerelateerd aan investments on power grid expansion and electricity generation projects.
De vraag voor Electrical Steel and Nickel Alloys Products vertegenwoordigt ca 2.5% of the global steel market by volume, is affected to a significant degree by trends in the global economy and industrial production. 

Capaciteit. China is duidelijk een van de grootste concurrenten en Europa heeft recentelijk anti-dumping maatregelen in werking gezet. In 2016 groeide de staalproductie wereldwijd met ca. 1%. Het capaciteitsniveau ligt volgens het verslag op ca. 73%. Despite the China’s initial efforts to
tackle it, overcapacity continued to be a main factor weighing down China stainless industry in 2016, with cold rolled capacity utilisation estimated around 73%, slightly improved compared to 2015.

De concurrenten van Aperam. In Zuid Amerika is het bedrijf marktleider en ze is de op twee na grootste producent van Europa en een van de 10 roestvrijstaal producenten in de wereld. In Europa zijn de concurrenten Outokumpu (Finland), Acerinox (Spanje) en Thyssenkrupp Acciai Speciali Terni S.P.A. (Duits Italiaans)

Aperam gebruikt Raw Materials zoals (nikkel (voornamelijk), chromium, molybdenum, stainless and carbon steel scrap, charcoal (biomass) and iron ore). Behalve voor houtskool dat zelf geproduceerd wordt is ze afhankelijk van de ontwikkeling van de wereldmarktprijzen.
Voor de benodigde energie gebruikt ze in Brazilië Natural Gas (eerst LPG) en eerder genoemde biomassa of houtskool. Ook is het bedrijf gevoelig voor valutaschommelingen, vooral de Real en de Euro-dollar.


--
2011/01/aperam

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?