Jaarverslag 2016: SIF

SIF werd in Sittard opgericht in 1948 door Jan Jacob Schmeitz. In 1972 werd de productielocatie naar Roermond verhuist en toen kreeg het ook de huidige naam Sif (Schmeitz Industrial Fabrication). Sinds 2000 ligt de focus op de offshore industrie en als laatste is er een nieuwe productie faciliteit geopend op de Maasvlakte. Daarmee kan het bedrijf een nieuwe competitief voordeel behalen door grotere (11 meter doorsnee en 200 meter lange) monopijlers of -palen te fabriceren. Het bedrijf is na de IPO in mei 2016 genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Als productiebedrijf is Sif vergelijkbaar met een bedrijf als SBM afhankelijk van een orderbook. Voor 2017 schijnt dat goed gevuld te zijn (210 Kton) voor haar business in de Olie en Gas industrie worden veel order verschoven naar 2019.

Het grootste aantal medewerkers zit in Nederland, vervolgens in Duitsland en Portugal. In totaal heeft het bedrijf 620 werknemers (maar 207 in FTE's). 64% daarvan heeft een flexibel contract en 88% is blue collar". De functionele verdeling van het aantal werknemers is als volgt:
Production and distribution 73%, Management 2%, Purchasing 2%, Sales 4%, Administrative 3%, Overige 15%. De (meeste blue collar?) werknemers zijn verbonden aan de CAO voor de metaalindustrie.

De business bestaat uit die onderdelen:
1. monopiles
2. components for offshore wind turbines
3. component for oil & gas prod platforms.

Voor monopiles bestaat het proces uit het invoeren van staalplaten, daar worden ze gerold tot "cones" en vervolgens worden ze op elkaar gelast tot een monopile.
De groupsstructuur is onderverdeel in een holding SIF Holding waaronder drie werkmaatschappijen opereren, Sif Property B.V. 100%, Sif Netherlands B.V.  en SBR Engineering GmbH Equipment engineering company voor 50%.

De Strategie is gericht op costleadership, optimaliseren van de capaciteit en door vroege projectbetrokkenheid grip te krijgen op toekomstige vraag. De komende jaren wil het bedrijf nieuw markten aanboren en o.a. productuitbreidingen (add-on's)bieden.

De trends zijn een groeiende bevolking met daardoor vraag naar energie, lagere energiekosten waarbij monopiles als voorkeursoplossing zijn, De Noordzee als expansiemarkt en grotere XL bouwwerken.
De offshore Wind  markt groeit 20% per jaar, de groei in de Europese landen ligt rond de 12%.De huidige geografische focus is op noord-west-Europa (United Kingdom, Germany, Belgium, Denmark, Norway, France and the Netherlands). Dit gebied zorgt voor ca. 90% van de globale capaciteit.

In 2016 Sif was a partner in 14 offshore wind contracts and 9 oil & gas contracts

Het Executive board bestaat uit een CEO (sinds 2014) en een CFO (sinds 2015).
De grootste risico's voor het bedrijf zijn de afhankelijkheid van grote partijen; als toeleverancier is er slechts een partij die 90% van het staal levert, er zijn slechts een beperkt aantal projecten en een beperkt aantal klanten. De drie grootste klanten leveren ca.85% van de omzet (respectievelijk 150, 100 en 86 miljoen euro).
Het andere risico is de projecten omgeving, een wereld van vertragingen, claims, disruptions and non
compliance (door Sif of partners in de business)


Cultuur. Wordt wel genoemd in het verslag maar komt niet expliciet aan bod.

--
2011/07/sbm-in-het-nieuws

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?