De structuur van vertrouwen

Vertrouwen is een begrip uit het cultuurgebied. Wanneer er veel vertrouwen is binnen een groep dan helpt dit de onderlinge transacties. Het is een van de pijlers van het bestaan van organisaties, dat ~er binnen de muren van een bedrijf vertrouwen heerst zorgt dat men minder kosten nodig heeft voor het verifiëren van informatie van en over agenten in het economisch verkeer alvorens een deal te sluiten. Econoom Ronald Coase heeft in het boek "the nature of the firm," dit proces beschreven, waarom mensen liever binnen een organisatie handelen dan transacties uitvoeren op de openbare markt.

De essentie van organisatiecultuur begint hier bij vertrouwen.

Naast de functie van een bedrijf is een bedrijf ook te begrijpen als een verzorger van (infra)structuur. Het gaat dan om begrippen juist ook als vertrouwen, maar ook als veiligheid, betrouwbaarheid, beschikbaarheid, en dergelijke. 

Veiligheid is duidelijk inzichtelijk te maken voor wat aangaat niet alleen deze niet-functionele karakter maar ook de uiteindelijke vorm. Zo kan een gevangenis als toppunt van beveiliging worden gezien, waar de veiligheid op te vatten is als veilig voor uitbrekende gevangenen. Een huis kan je beveiligen door extra sloten op de deur te plaatsen. Vaak geeft dit soort oplossingen vooral een gevoel van veiligheid.

Maar hoe zit het met vertrouwen. hoe kan je binnen of buiten een bedrijf vertrouwen implementeren?
Binnen een bedrijf gebeurt dit door controlesystemen. Ook al vertrouwen mensen elkaar meer binnen een groter geheel, zoals een organisatie, toch komt dit vertrouwen niet vanzelf. Elk bedrijf heeft een afdeling interne audit of een ander soort van compliance waar transacties tussen de partijen onderling gecontroleerd worden.

Buiten organisaties werkt dat veel moeilijker, maar als ik de ontwikkeling van de bitcoin en een afgeleid product daarvan mag geloven of begrijpen dan is de komst van blockchain iets wat hierop lijkt op de markt voor transacties. Blockchain is "a public (and distributed) ledger" zoals het vaak beschreven wordt, een grootboek net zoals dat binnen bedrijven wordt gebruikt maar dan extern. De essentie van blockchain schijnt te zijn dat elke transactie openbaar wordt vastgelegd in een register zonder dat dit ooit nog veranderd kan worden.

En dat zou inderdaad het vertrouwen op de financiële en andere markten kunnen zorgen voor meer vertrouwen. Alles wat je doet is zichtbaar en niet te manipuleren. Dan blijft er nog wel een tegenpartijrisico bestaan, maar dat bestaat ook binnen bedrijven. Als je aan iemand vraagt iets uit te voeren betekent nog niet dat het daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Een opdracht is geen transactie en een schuld zal niet altijd afbetaald kunnen worden.

--
2011/07/de-bitcoin

--
dupress.deloitte.com/dup-us-en/focus/tech-trends/2016/blockchain



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa