Jaarverslag 2016: Boskalis

De Voorzitter van de RvB meldt dat het jaar 2016 een transitiejaar is geworden, van een periode van groei en prosperiteit naar stagnatie en rationalisatie. Het jaar begon met donkere wolken en het werd erger dan gedacht. Daarom schrijft het bedrijf af op goodwill - impairment charges - om de waarde van assets meer in overeenstemming te brengen met de marktomstandigheden. Er wordt afscheid genomen van 24 vessels (10 dredging, 14 offshore energy - 650 proffesionals affected). De marktsituatie blijft nog een aantal jaren zo (lastig).

De core activity is dredging, en in Nederland opereert het bedrijf ook als contractor van infrastructurele projecten. Offshore Energy echter is de activiteit nu die de grootste omzet behaalt (in 2016). In 2016 heeft het bedrijf hiervoor een acquisitie gedaan van VolkersWessels Offshore business.

De afgelopen drie jaar is er een integratie gedaan van overgenomen bedrijven, er heeft een harmonisering van ERP systemen plaatsgevonden en de ICT infra is geactualiseerd. Verderop in het verslag schrijft men dat er een nieuw ERP systeem is geïnstalleerd en dat de ICT op cloudservices is overgegaan. Daarmee wordt het flexibeler.

Op Macroniveau blijft de hoge volatiliteit en de onvoorspelbaarheid van de business, op langere termijn blijft men positief.

De business drivers zijn; global trade, bevolkinsgroei in het algemeen en de groei van vraag naar energie (renewable) en de consequente vraag naar raw materials als ook gloabal warming en the growing need for protection measures and land reclamation.Als strategie kiest het bedrijf duidelijke niches, zoals offshore energie in deepwater, waar de techniek van Dockwise extra van pas komt. Een nieuwe vessel de F3000 kan zodoende sneller de opbouw van een platform verzorgen, en reduceert het transport van individuele schepen.
Dan is er organisatorisch de nieuwe Boskalis way of working - "harmonizing business processes and support systems reaching operational exelence."

De rationalisering gata echter gepaard met expansie, het minder effectieve verdwijnt (24 vessels) complexere assets komen er voor in de plaats. Over de jaren heeft het bedrijf Subsea activiteiten opgebouwd.

De business in cijfers:
- Dredging 1164 miljoen
- Offshore 1333 (inmiddels dus groter dan de core business)
- Towage salvage 121 miljoen.

Op human resources vlak is het bedrijf bezig om innovaties te versneller, door o.a. samenwerking te zoeken met startups die slimme methodes ontdekken en door het ontwerpproces uit te breiden met virtual reality.

Verder weinig details over organisatie of cultuur.


--
2016/10/boskalis-anno-2016

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?