MCD - inkoop eigen aandelen

Pak een willekeurig bedrijf uit de Dow Jones Index en kijk hoe het met het vermogen staat. Ok, het was niet geheel willekeurig maar ik heb wel het jaarverslag van McDonalds ingezien, en daar vond ik een interessante ontwikkeling.

McDonalds kocht in 2016 nog eens voor 10 miljard dollar aandelen in (ca. 88 miljoen aandelen). Wat daarbij het meest opvalt is dat de kaspositie geslonken is tot ca. 1,3 mrd. En het Eigen Vermogen, is negatief geworden.
Hoe de situatie in 2017 is is me niet bekend. De koers van het aandeel is verder gestegen. In 2016 noteerde de koers ca. 120 dollar, nu meer dan 150$.

Tel uit je winst. Maar bedrijven moeten natuurlijk geen winst maken door inkoop van eigen aandelen. Het is winst op papier. De echte winst komt vanuit het bedrijfsproces.

Of McD nu een voorbeeld is en representatief voor de vraag of de aandelen in de VS duur zijn, is misschien wat te ver gezocht. Maar het is wel zo dat aandelen op de beurs gewaardeerd worden op basis van winsten, en dan vooral de winst per aandeel. Die stijgt op deze manier wel: minder aandelen door inkoop en hogere winst uit bedrijfsvoering zorgt voor een dubbele winstontwikkeling.

En dus stijgt de koers. Logisch eigenlijk.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?