Hoe zelfvoldaan ben je?

In het boek the Complacent Class schrijft Tyler Cowen over de cultuurverandering van de Amerikaanse samenleving. Een belangrijk mechanisme achter die verandering is wat hij segregatie noemt, niet enkel het onderscheid tussen en samenklonteren van rassen, maar juist ook van mensen met soortgelijke opleidingen en inkomens. Soort zoekt soort dus, een fenomeen dat ook hier speelt gegeven een onderzoek van ... (*)

Technologie en economische ontwikkelen werken hierbij sterk op elkaar in. Als het gaat om dit laatste, dan begint Cowen met zijn verhaal dat de productiviteitsgroei al jaren aan het stagneren is, een fenomeen dat de meeste wel bekend is; sinds de crisis in 2008-2009 lijken de lonen nauwelijks meer te groeien, behalve die van topexperts en specialisten die in niche-markten werken.
En... Door de lage rente zijn de huizenprijzen bijzonder hard gestegen en is het voor de andere klassen zeer moeilijk om in de toplocaties - in de VS in steden als New York en San Francisco - te wonen (huren of kopen).

Op basis van technologie is er een cultuurverandering gaande die - dus gestuurd door de grote informatieverwerkende bedrijven - zorgt dat mensen meer met gelijkgestemden gaan samenleven, dating-apps zorgen van goede matches en dat zijn dan niet de relaties die je willekeurig in je eigen dorp vindt van willekeurige achtergrond, maar juist ook hier gelijksoortige contacten: advocaat m/v zoekt advocaat m/v.

Tezamen de economische ontwikkeling van o.a. de hoge assetprijzen (woningen) en soort zoekt soort zorgt dat enkele de welgestelden nog in de duurdere omgevingen wonen, die steeds meer homogener worden.

Op de website van TylerCowen is een complacencytest, waarin je kan nagaan in hoeverre deze ontwikkeling op jezelf van toepassing is:
http://tylercowen.com/complacent-class-quiz/

Daarmee zie je welke elementen bijdragen aan deze "zelfgenoegzaamcultuur," en grappig genoeg valt daar dan onder hoe vaak je gebruik maakt van een thuisbezorg-service, een product dus van de complacency-cultuur. Het resultaat van de test levert een van de vier uitkomsten op: trailblazer, striver, comfortable, en ... : complacent.


--
* - 2015/04/soort-zoekt-soort-nogsteeds

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?