Productiviteit & Strengths

Hoe verhouden Strengths zich tov productiviteit? Of beter gezegd, is het mogelijk om de Strengths uit de Strengthsfinder te relateren aan productieve rollen en hoe zou dat er dan uitzien?

Ik heb deze exercitie uitgevoerd als gedachte-experiment. Het gaat hierbij niet om een volledige en definitieve mapping, maar om en idee te krijgen van het systeem achter de Strengthfinder. Dat gaat uit dat professionals - meestal binnen bedrijven - beter kunnen focussen op hun sterktes. De ontwerpers van de methode hebben talloze interviews gehouden bij professionals en gekeken wat hun sterke punten waren.
Maar hoe verhouden deze zich t.o.v. productiviteit, want al deze Strengths zijn gericht op het bereiken van bedrijfssuccessen, dan wel individueel dan wel organisatorisch of qua team.

Bij de mapping gaat het dus puur om de verdeling van de meest logische toekenning van Sterkte aan productieve rollen.

Een voorbeeld zal dit duidelijk maken, hoe de mapping tot stand is gekomen,
- Competition hoort het duidelijkst bij de sales-rol. Daarbij speelt competitie het meest. Bij support werkt competitie juist averechts, bij productie is het niet nodig en bij bemiddeling kan het ook een rol spelen.
- Deliberative (careful, vigilant) hoort het duidelijkst bij de Supportrol. Bij productie en vooral daarbinnen bij design speelt careful / deliberative nog geen rol, dat komt pas later in het productiviteitsproces.
- Achiever. Het meest logische is productie, bij de achiever gaat  het precies daarom, je produceert, al maakt het niet uit of het efficiĆ«nt of effectief is.
- Adaptability. Past meest logisch bij intermediaire rollen. Je past je aan, je hebt juist geen eigen mening, zoals die bij producenten wel vaak overheerst.
- Fairness. Ook typisch een intermediaire rol. Je wil dat iedereen meedoet om gelijke criteria. Het is typisch een juridische rol, iemand die nagaat of dingen eerlijk verlopen. De scheidsrechter.
- Positivity. Waarom zijn mensen in de zorg (aan de care-kant, niet de cure-zijde) vaak zo negatief? Al het vervelende werk komt bij hun terecht. Positivity is typisch een eigenschap die nodig is aan het begin van de productiviteitscyclus. Maar wanneer het begin voorbij is en de moeilijkheden starten dan is het lastig om positief te blijven. Het is de kracht van de supportrol om een positief klimaat te behouden. Typisch de taak van een coach.
- Maximiser. Het benchmarken van productiviteit en performance, dat kan natuurlijk perfect in een omgeving waar performance gemeten wordt in aantallen (dus niet bij support waar het gaat om kwaliteit)
- etc...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?