Jaarverslag 2016: AkzoNobel

AkzoNobel heeft drie business units, Decorative Paints (27% v d omzet), Performance Coatings (40%) en Specialty Chemicals (33%). Deze laatste unit is onderwerp van discussie en zal misschien worden verkocht zodat Akzo een puur verfbedrijf wordt. Dat is een antwoord aan de aandeelhouders op de recente overnameperikelen van en met het Amerikaanse PPG.

De aansturing van de drie units gebeurt verschillend afhankelijk van de type business.
DP wordt geografisch gemanaged. Een belangrijke klant is Leroy Merlin van de consumenten markt.
PC wordt sectorwijs (automotive, marine, etc) aangestuurd. Klanten: Airbus, Boeing, ...
SC is Product Georiƫnteerd. Klanten Basf, Bayer, ...

Dan zijn er vier end user segments: Buildings and infrastructure (new, maintenance, building componentes) 44% van de omzet, Transport (automotive repair, automotive OEM, Marine and Air) 17% Consumer Goods (durables, packaged goods) 18% Industrial (natural resources, process industries) 21%

Marine industry is de enige business die geen groei vertoont.

De werknemers verdeling: DP 32%, PC 43% SC 19%.

Financial guidance: Return on Sales: 9 - 11%, Roi: 13-16%.

Strategy and performance: Our commitment to delivering essential ingredients, essential protection and essential color ...

Akzo wil ook organisch groeien, maar in 2016 was er een belangrijke overname: BasF Industrial Coatings voor 425 miljoen euro. De CEO prijst de werknemers en meldt dat 2016 een zeer profijtelijk jaar was in termen van Return on Sales en ROI.
 
Net als Unilever laat Akzo haar rol in samenleving zien. Ze doet mee aan het UN programma voor duurzame ontwikkeling, specifiek dor het programma 11 SDG sustainable cities and communities
en 17 partnerships for goals (waar bedrijven samenwerken op dit vlak om duurzaamheidsprojecten te promoten, AKZO werkt hier onder andere samen met Air Liquide).

De organisatie is over de laatste jaren met de komst van de nieuwe CEO gewijzigd. Hij heeft ervoor gezorgd dat acquisities uit voorgaande jaren beter op elkaar zijn afgestemd. Er is nu een  meer centrale benadering via een orgaan als: central global busines services. Dit zorgt voor lagere kosten door o.a. "commun ways of working".

Over cultuur. BĆ¼chner heeft destijds kernwaarden ingevoerd die nogsteeds gelden (*) en het rapport spreekt over diversity and inclusive... (we too).

Is het niet cradle to cradle ipv cradle to grave?

Invested capital in 2016: 10,3 mrd. Invested (in 2016) 634 in property, plant en equipment.

Risicos (strategisch):
- economic conditions.
- international operations (Akzo is 80 landen aanwezig) geopolitical risks.
- strategic moves in value chain (geen info, maar denk aan de PPG handelingen),

Over de organisatie meldt het rapport weinig. Wel zijn er zogenaamde leadership teams binnen elke divisie: voor DP zijn er 5 vrouwen, PC (1 vrouw) en SC (3 vrouwen).

China is nog steeds een groeimarkt. En belangrijk voor AkzoNobel.

Board of management (niet meer actueel):
- CEO (Ton Buchner) en CFO (Maƫlys Castela)
- Executive management DP, PC, SC, HR, Gen Couns.

Sinds het verschijnen van het jaarverslag is er het nodige gebeurt zowel buiten als binnen Akzo. PPG heeft een bod gedaan dat Akzo diverse keren heeft afgewezen. De CFO is nu ziek, en de CEO is met onmiddellijke ingang in juli afgetreden om gezondheidsredenen. Net bij aantreden had hij ook gezondheidsproblemen (een burn out meen ik) en dit is toch wel vreemd te noemen, dat een organisatie van die omvang niet haar continuĆÆteit kan garanderen. Dat kan je als negatief bestempelen tov de CEO en de organisatie als geheel, want een CEO heeft het niet alleen voor het zeggen. Wanneer de hele Board of Management ziek is dan moet er meer aan de hand zijn binnen een bedrijf.

Als laatste gaf het bedrijf nog een winstwaarschuwing afgelopen week. De koers reageert er nauwelijks op. Net als op de ziekmelding van de CFO.

Het afstoten van de unit SC zal leiden tot een strakkere organisatie. De financiƫle & investmentwereld lijkt daar om te vragen.

-- 19 sept er is inmiddels een nieuwe CFO gevonden, iemand van Intertrust... Dat lijkt een strategische zet om zo veel mogelijk op fiscale kennis toe te voegen aan het bedrijf.

-- 
* - Four values – Customer focused, Deliver on commitments, Passion for excellence, Winning together

To help all our employees become familiar with them and understand their importance, an extensive global roll-out has been taking place which has included more than 200 town hall sessions hosted by various senior leaders, including members of the Executive Committee. I participated in many of these myself and was very encouraged by the enthusiasm our people showed and their eagerness to define which behavioral changes will make the greatest impact on their business results ... (TB destijds)


--
2011/06/buchner-van-sulzer-naar-akzo

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?