Qurius gaat voor duurzaamheid

Sommige IT bedrijven zoals Ordina leveren voornamelijk maatwerk. Andere partijen zoals Exact of Unit4 zijn meer te zien als eigenaar van een pakket. Ook zijn er partijen die zich vooral op de sourcing richten. Qurius is een partij die hier enigszins tussenin zit. Qurius heeft ervoor gekozen om zich volledig te focussen op de technologie van één aanbieder: Microsoft.
Het voordeel daarvan is dat deze grotere partij steun kan bieden. Ordina probeert nu ook meer samen te werken met softwareleveranciers als SAP en Oracle. En voor investeerders is het ook eenvoudiger; observeer Microsoft en leidt daarvan af of Qurius ook een aantrekkelijke belegging kan zijn op een bepaalde korte of langere termijn.
Nadelen zijn er echter ook. Een grote uitdaging qua bedrijfsarchitectuur van Qurius is om de business-afhankelijkheid van die ene partij te vertalen naar de cultuur en organisatie en terug.

Unit4 en Exact doen het goed op de beurs, Ordina worstelt in deze tijd en dat komt door haar imago dat veelal geassocieerd werd met de financiële sector. Qurius zou het ook goed moeten doen omdat ze de grootste Microsoft leverancier is in Europa.

Qurius zit echter in een periode van veranderingen en een heroriëntering op een nieuwe strategie. En dan kijkt de beurs even de kat uit de boom. Per januari kwam er een nieuwe CEO, Leen Zevenbergen, en eind maart kondigt deze aan dat er een nieuwe strategie ontworpen zal worden. Als je na een maand wachten leest dat de strategie kan samengevat worden met de term "Duurzaamheid" dan valt mij dat iets tegen. Kon dat in maart niet verteld worden, denk ik dan. Duurzaamheid is een term van nu en daar heeft ieder zo zijn eigen beelden bij. Het kan wel, maar erg gewaagd is het niet, terwijl er wel een afbreukrisico is. En ik vraag me af of het een thema is dat motiveert en inspireert.

Het beeld wat ik van duurzaamheid in combinatie met Microsoft heb is niet geheel positief: hoeveel is de wereld aan productiviteit verloren aan virussoftware-uitgaven die mogelijk bespaard zouden kunnen blijven als de concurrent van Microsoft de wereld had veroverd. We zullen het nooit weten... Ook is het zo dat de Microsoft Business Solutions niet verward mogen worden met producten (blunders) als Windows Vista...

Als ik het jaarverslag van Qurius doorblader dan zie ik dat het dagelijks bestuur uit twee personen bestaat die elk nieuw zijn binnen het bedrijf. Het verleden van de CFO - Michiel Wolfswinkel - wordt een beetje weggemoffeld achter de afkorting; men wil liever geen vervelende vragen, maar iemand die een beetje de markt kent weet over welk bedrijf het precies gaat. Ongetwijfeld is er met zijn kwaliteiten en competenties niets mis, maar waarom dan zo geheimzinnig doen en deze formulering “waar hij succesvol een aantal organisatieverbeteringsprogramma’s leidde,” roept misschien nog wat vragen op voor iemand die het verhaal van VDM een beetje heeft bijgehouden.

Als analist van bedrijfsarchitectuur ga je dan verder zoeken naar mogelijke andere risico's en dat is jammer want de schoonheid in eenvoud van de nieuwe website neem je dan voor lief. Wat gebeurt er achter deze mooie schermen? Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, of is het achterdocht?

Zo begon ik een zoektocht naar de structuur en organisatie van Qurius Spanje. (http://www.qurius.es/) Die website ziet er ook goed uit. Uit de homepage maak ik op dat men nog twijfelt of de het begrip "cloud" wel bekend is en heeft het voor de zekerheid vertaald met "nube", maar men kan gerust zijn want het bedrijf Panda - ook Spaans - heeft het begrip cloud al lang en breed in de Spaanse taal geïntroduceerd: www.cloudantivirus.com/es.
Maar het jaarverslag spreekt over twee vestigingen: Barcelona en Bilbao. Iemand die het land en de cultuur kent gaat dan vragen stellen, onder andere: is dit een eenheid of zijn dit twee losse delen, zoals het wel vaker gaat in Spanje? En waarom is er geen vestiging in Madrid en ... hoe representatief zijn deze locaties voor de operatie en vooral voor de groei?
Al doorzoekend begrijp ik dat Qurius in Spanje is gekomen door de overname van het eveneens Nederlandse Watermark. Die blijkt daar aanvankelijk Baan Software verkocht te hebben. Qurius heeft de overname van Bindar in 2008 aangekondigd in het jaarverslag en e.e.a. zou heroverwogen worden in 2009, maar in het report van 2009 wordt daar niets meer over genoemd...

Kortom e.e.a. roept toch nog wel wat vragen op.
 

--
20 maart 2011: de Watertoren in Bussum is uitverkozen tot meest duurzame gebouw.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?