Het Brunel verhaal

Het jaarverslag van Brunel is gewijd aan haar vijfendertigjarige bestaan. De lezer krijgt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen. Zeer lezenswaardig is het feit waar de naam van Brunel is afgeleid. Dat blijkt een Brits ingenieur te zijn die beroemd is geworden door een aantal civieltechnische bouwwerken.

De naam en de associatie met de ingenieurswereld is aan de ene kant een mooie vondst maar op sommige andere vlakken minder gelukkig. Brunel wil nu Internationaal uitgroeien en zich verbreden maar blijft wel vast zitten aan haar ingenieursimago. Op de homepage vindt de bezoeker direct de vijf kerncompetenties: engineering, ICT, finance, insurance & banking en legal. Echter al snel wordt duidelijk dat 96% van de omzet afkomstig is uit de eerste twee vakgebieden (Energy 3635 werknemers, engineering 26%, 2262 werknemers en ICT 6% 520 werknemers). Traditioneel heeft Brunel zich op de olie en gassector gericht, en deze energiedivisie levert 64% van de groepsomzet.

Het aantal direct werknemers is 86% van het totaal (6780). Het indirecte aantal is 1067. 


Een andere samenloop van omstandigheden is dat Brunel nooit het (commerciële) brunel.com domein heeft weten te bemachtigen. Zou dat zijn omdat het andere Brunel (een Brits transportbedrijf) net even iets commerciëler te werk ging ten tijde van de internetgroei en de ingenieurs van Brunel te snel af was? Brunel is nu te vinden onder de lokale landensite, die een uniforme naam hebben behalve in Canada waar het nog Brunel-Multec heet, de oorspronkelijke naam waar Brunel onder begonnen is. En tevens is er een corporate Brunel.net site. .net is toch niet helemaal hetzelfde als .com.

De internationale ambitie is ook terug te vinden in het jaarverslag, daar is geen Nederlandse versie meer van. “The focus on particular segments and regions, the quality of our professionals and the worldwide network of Brunel sales offices, are key elements in the company’s successful growth strategy.”

Als visie ziet het bedrijf dat er een arbeidsmarkt in ontwikkeling is die geheel globaal georganiseerd zal worden: dit beeld is afkomstig van de olie-en-gassector die al zo werkt. Overheden zullen zich openen en dit zal Brunel ten goede komen.

Het corporate profile gaat in op de cultuurwaarden: "eagerness, result driven, operational excellence."

Brunel onderscheidt zich van de competitie door “betere services rond high-quality account management en recruitment management en een diepe kennis van de arbeidsmarkten in de betreffende segmenten en van de betrokken disciplines.

De strategie is flexibel gedefinieerd:
Afhankelijk van de specifieke omstandigheden kan de focus verlegd worden naar industrieën, professionele disciplines en of regio’s. Brunel’s strategie (ambitieniveau) is te typeren als “global distribution.”

De verweving van het verslag met de historische terugblik is zeer interessant. In 1987 starten de eerste vestigingen in België en in 1988 wordt er een multibranding tactiek geïntroduceerd. In deze laatste paragraaf haalt het jaarverslag een quote aan die de expansie van Brunel typeert:
  • ‘Let a thousand flowers bloom’, vele maatregelen worden gebruikt om de bedrijfsgroei te stimuleren. 
Op het internet vind ik over dit gezegde de onderstaande uiteenzetting:
  • Let a thousand flowers bloom is a common misquotation of Chairman Mao Zedong's "Let a hundred flowers blossom". This slogan was used during the period of approximately six weeks in the summer of 1957 when the Chinese intelligentsia were invited to criticize the political system then obtaining in Communist China.
In 1989 verschijnt de naam Brunel, “a single corporate name.” Het andere Brunel is dan al 7 jaar oud en dat is dan waarschijnlijk de achtergrond dat die partij de commerciële domeinnaam brunel.com krijgt toegewezen.
De naam is dus afkomstig van een “British engineer, Isambard Kingdom Brunel (1806-1859)... Brunel was renowned for the use of new, unconventional techniques and creating works that had previously been considered technically impossible. His technical genius paved the way for a new era in engineering. Isambard Kingdom Brunel is
still acclaimed as the greatest engineer in British history.”

In hetzelfde jaar starten non engineering activiteiten via de oprichting van Euromatch. Het principe van ‘specialists placing specialists’ wordt (ook hier) het organisatorische stuurmiddel.
In 1995 ontstaat Brunel Energy. Een van de sterkst groeiende ondernemingen. Een jaar later volgt Duitsland, dat nu samen met Nederland en de divisie Energie de drie belangrijkste pijlers blijken. Duitsland kent een andere arbeidsmarkt (minder flexibel), maar Brunel stapte in met een lange termijn horizon in gedachte die sterk lonend bleek.

In 1996 gaat Brunel over naar het andere continenten (in 1994 zit ze al in Houston). Het betreft de oprichting van Canada. Dit treft twee doelen: permanente vestiging en als internationale basis voor de oil en gassector. In hetzelfde jaar start ook Azië en een jaar later volgt de beursnotering.

In 2000 volgt na jaren van forse groei de eerste herstructurering waarin een nieuw organisatie en managementmodel wordt gevonden. Jan Arie van Barneveld wordt benoemd tot CEO en “leidt het bedrijf in een nieuwe ontwikkelingsfase.”
In 2001 definieert het management een “global strategy,” gericht op “operational excellence.” Het betekent een overgang naar een single-brand beleid (mono branding policy). E.e.a. wordt gecentraliseerd (global IT backbone, control & reporting systems en administratieve processen. Locale verkooporganisaties kunnen dan terugvallen op een effectieve back-office.

2003 is het jaar waar Brunel een leidende leveranciers-rol heeft bij de oliesector, vooral omdat deze een wereldwijde service kan bieden. Brunel Energy is in de maak.
2010 is het sluitstuk van het vijfendertigjarige overzicht met de oplevering van een corporate office in Amsterdam, op 19 maart door de oprichter Jan Brand. Er staat dan een bedrijf met een omzet van 730 miljoen euro, 45 miljoen winst, een internationaal netwerk van 90 kantoren in 32 landen en 8000 werknemers.

“Maar het is niet het einde van het verhaal,” Brunel’s ambities rijken verder. De nieuwste tak van sport is bekend onder de naam: Brunel Global Professionals.

--
Op de corporate site staat een wereldkaart met de vestigingen, Zuid Amerika kan nog veroverd worden...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?