DWDD (Vara) even conservatief als de VVD

Diegenen die vinden dat de televisie in Nederland te links is, vergeet dat ook links-ideologische zenders rechtse organisatieprincipes gebruiken. In die zin is de Vara niet anders (georganiseerd) dan de VVD.

Het principe is te omschrijven als: “status zorgt wel voor performance,” en is terug te vinden in de uitnodiging van bekende gasten, Nederlanders die hun sporen al hebben verdiend.

De Volkskrant heeft ditzelfde mechanisme gebruikt bij haar marketing rond het nieuwe tabloid formaat. Daar werd o.a. Matthijs van Nieuwkerk gevraagd om deze vernieuwing te promoten.

Zodoende komt dus een persoon als Felix Rottenberg herhaaldelijk terug op het podium bij DWDD, gewoon omdat iedereen hem kent en vertrouwt. Maar dit principe kan ook tegen een organisatie werken. Men verwacht op een gegeven moment weer een nieuw gezicht.
 
Zo vond ik overigens zelf ook wel dat Rottenberg vaak bij Matthijs zat, voor een progressief programma als de Vara, zijn ze behoorlijk conservatief in het uitzoeken van Gasten, dacht ik, maar ik realiseerde me direct hoe de zaken werken. De Vara is niet anders dan de VVD. In plaats van dat ze hun progressieve karakter laten door klinken in het uitkiezen van personen die het nog niet helemaal gemaakt hebben, kiezen ze voor zekerheid, net zoals de VVD. Ook de Vara heeft wat te verliezen en als je wat te verliezen hebt ben je conservatief.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?