Opvolging Scheepbouwer laat nog even op zich wachten

Het FD schrijft over de vechtcultuur binnen het KPN-bestuur.

De nieuwe president-commissaris van KPN, Jos Streppel, moet snel een einde maken aan de vechtcultuur in de bestuurskamer van het telecombedrijf. Daardoor zijn twee potentiële opvolgers van topman Ad Scheepbouwer in een periode van zes maanden afgehaakt.
Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen in de KPN-top, in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van vandaag.
Streppel neemt vandaag het stokje over van oudgediende Ton Risseeuw. De rolverschuiving binnen de raad van commissarissen komt mede door de manier waarop de opvolging van Ad Scheepbouwer is ontspoord. Onder leiding van Risseeuw en Scheepbouwer sneuvelden met voormalig chief financial officer Marcel Smits en Stan Miller, de directeur van het Duitse dochterbedrijf E-Plus, in korte tijd twee van de vier kroonprinsen.
Binnen de raad van bestuur van KPN heerst volgens betrokkenen al jaren een cultuur waar conflicten en wantrouwen de boventoon voeren. Illustratief is de beschuldiging van bestuurder Stan Miller begin 2009 dat Smits koersgevoelige informatie over E-Plus lekte naar analisten. Smits werd na een intern onderzoek volledig vrijgepleit, maar de verhoudingen bleken definitief verziekt.
Een van de belangrijkste opdrachten van Streppel is om te zorgen dat de opvolger van Scheepbouwer een collegiaal bestuur neerzet, met de chief executive officer als primus inter pares. 'Er moet een einde komen aan de koninkrijkjes', zegt een bron die betrokken is bij de opvolging.
De commissarissen hopen nu met een 'schoon' bestuur en de heldere opdracht voor de nieuwe ceo te voorkomen dat KPN terugvalt in het oude patroon. De overgebleven adjudanten van Scheepbouwer, Eelco Blok en Baptiest Coopmans, gelden als de twee gedoodverfde kandidaten. Wel kijken de commissarissen buiten het bedrijf naar kandidaten om de kwaliteiten van de kroonprinsen aan af te meten. Eind deze zomer is duidelijk wie de nieuwe ceo wordt.
KPN zegt in een reactie niets toe te willen voegen aan eerdere persberichten over het vertrek van Miller en Smits.


Dit is dus inside information, een van de belangrijkste bronnen om zicht te krijgen op organisatieproblemen bij een bedrijf. (Of er echt sprake is van een vechtcultuur of eerder ordinaire of misschien gezonde rivaliteit in de top vraag ik me ook af. Het achtervoegsel cultuur wordt wel vaker misbruikt).
Een andere bron is common-sense. Het verbaast me niets dit bericht, die opvolging van Scheepbouwer had namelijk al lang* aangekondigd moeten worden, je ziet dat de beurs erop wacht (als ook op de uitkomst van de veiling in Duitsland).

Verder is er een "collegiaal bestuur" nodig, "verbindend leiderschap" mag ook, maar al dit is misschien tijdelijk omdat er nog veel meer veranderingen te verwachten zijn, net als met de komst van Cohen de problemen in de Nederlands politiek ook niet opgelost zijn, daar is het klimaat niet naar.

... Na de jaarvergadering op 13 april:
President-commissaris Risseeuw noemde het krantenartikel ‘een mening’. Natuurlijk kende de aanstaande leiderschapswissel bij KPN ‘zijn eigen dynamiek’, net als dat bij elk ander bedrijf en in de politiek het geval was. En natuurlijk zaten er in de raad van bestuur, net als in alle andere besturen, ‘mensen met een sterk karakter en een eigen stijl’, maar dat was volgens Risseeuw de afgelopen zeven jaar nooit ten koste gegaan van de kwaliteit. ‘Wij hebben een goede en een goed functionerende raad van bestuur.’
De aandeelhouders moesten het daarmee doen. De twee overgebleven kroonprinsen, Baptiest Coopmans en Eelco Blok, hielden zich wijselijk op de achtergrond. In de tweede helft van dit jaar wordt bekend wie Scheepbouwer gaat opvolgen, liet Risseeuw weten. En dat kan ook nog altijd iemand van buiten zijn. ‘Er zijn al gesprekken gevoerd met externen’, aldus de president-commissaris. (Bron: VK)


* - Dit klopt niet helemaal. KPN kondigde eerder aan voor of in de zomer de nieuwe kandidaat te presenteren. En een moeilijkheid lijkt me de veiling in Duitsland.

--
21 april, Koningsdrama KPN:'Uneasy lies the head that wears the crown'– vrij vertaald: het slaapt lastig met een kroon als slaapmuts. Het is de basis van een groot deel van het werk van Shakespeare. De bovenstaande uitspraak komt uit Henry IV, maar ook King Lear, Hamlet en Macbeth kennen dit thema. En wie de eindeloze reeks soapseries rond ons eigen koningshuis volgt, weet dat het nog steeds een actueel en altijd weer fascinerend onderwerp is. Het is eenzaam aan de top, het is moeilijk afscheid te nemen, lang niet alle kroonprinsen worden koning: zo maar een greep uit de variaties op dit thema die we dagelijks in de krant kunnen tegenkomen.

'Succes intrigeert. Een leiderschapswissel kent zijn eigen dynamiek. Bestuurders zijn sterke karakters met hun eigen stijl.' Scheidend KPN-president commissaris Ton Risseeuw geldt niet als een zeer poëtische persoonlijkheid, maar met deze drie zinnen vatte hij afgelopen dinsdag op de aandeelhoudersvergadering van het telecombedrijf de wereldliteratuur op dit terrein behoorlijk adequaat samen. Risseeuw is onderdeel van zijn eigen hedendaagse koningsdrama. Naast hem zat zijn langjarige compaan Ad Scheepbouwer, de man waarmee hij in 2001 KPN van de rand van de afgrond wegstuurde. De hoekige Scheepbouwer transformeerde een met schulden overladen faillissementskandidaat in een betrouwbare winstmachine. Nu Scheepbouwer aan zijn laatste jaar als ceo bezig is, wacht een belangrijke laatste uitdaging: een goede, liefst zo geruisloos mogelijke overdracht van de voorzittershamer. Dat geruisloze is inmiddels mislukt...

De vorig jaar vertrokken financieel directeur Marcel Smits weigerde op een bepaald moment nog langer in de buurt van zijn collega’s te zitten en verhuisde zijn werkkamer naar een andere verdieping. Zo liep hij minder risico te worden ge-“bodychecked” door collega Eelco Blok, een stevig gebouwde voormalige ijshockeyer. Het was allemaal onderdeel van de agressieve haantjescultuur rondom Scheepbouwer, die zijn vier kroonprinsen naar verluidt soms zelfs fysiek hun concurrentiestrijd liet uitvechten. Inmiddels zijn er nog twee over: Blok en Baptiest Coopmans. Bij een dergelijk onbevestigd mediaverhaal past natuurlijk de waarschuwing dat dit soort geschiedenis door de verliezers wordt geschreven...
Maar daarmee moet voor Scheepbouwer en de nieuwe president-commissaris Jos Streppel de kous niet af zijn. Zij moeten er voor zorgen dat de opvolging nu verder professioneel en vlot geregeld wordt, zonder de top van de organisatie nog een klein jaar van het werk te houden. De nieuwe ceo moet van start kunnen met een sterke en loyale raad van bestuur, niet met een slagveld met overwonnen rivalen.

Jan Maarten Slagter (directeur van de Vereniging van Effectenbezitters).

Zie ook:
http://mcenv.blogspot.com/2010/09/kpn-in-gesprek.html

http://mcenv.blogspot.com/2010/05/het-kroonprins-ritueel.html

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?