Randstad – Intern de orde op zaken

Wie het jaarverslag van Randstad leest, merkt dat het bedrijf vooral bezig is geweest om intern zaken op orde te stellen. Op zich heeft het bedrijf daar geen geheim van gemaakt, want het werd openlijk gecommuniceerd na de overname van Vedior.

“De integratie met Vedior is afgerond,” al geven sommige passages nog ruimte voor verdere ontwikkelen: “de lijst groeit nog,” stelt het jaarverslag over de synergie van de overname, bijvoorbeeld dat het intranet van Vedior nu in het gehele bedrijf gebruikt wordt. "Eén van de vele voorbeelden."

IBERIA was de enige markt waar de autonome krimp (van 28%) lager was dan marktafname (32%) en dus leidde tot een outperformance (in alle andere markten was de krimp gelijk of groter dan de marktreductie):
Opvallend in dit kader is dat het jaarverslag van 2008, dat in april 2009 gepubliceerd werd, nog niet sprak over mogelijk krimp van de organisatie. Pas in het 2009 verslag dat onlangs gepubliceerd is, staat het aangepast lily-pad model waar naast groei van units ook krimp van units mogelijk is; en dat terwijl de crisis toch al twee jaar speelt.

Randstad is als uitzender een van de meest curieuze vormen van bedrijfsarchitectuur die er zijn, veel essentiële ingrediënten van bedrijfsarchitectuur zijn er wel te vinden. Hiervoor is het allereerst handig om het bedrijfsproces te zien als een human resources afdeling van een internationaal bedrijf die verzelfstandigd is.
Als missie heeft Randstad: “shaping the world of work,” het mede vormgeven van de wereld van arbeid.
Een belangrijke vraag om de bedrijfsarchitectuur van het bedrijf op waarde te schatten heeft hiermee te maken: wat is het product waar het in de markt van Randstad om gaat: werk, arbeid, arbeidskrachten, flexibiliteit in werk, kennis, ... Het jaarverslag geeft hier te weinig informatie over en zo is de missie niet erg helder, wat doet Randstad bijvoorbeeld om het gebied van senioriteit en werk. In een gewoon bedrijf is de human resource afdeling volgend op de grillen van de business, hoe kan een bedrijf als Randstad hier veel meer leidend in zijn? Informatie ontbreekt daarover, waaruit bestaat dat “shaping” dan precies? Ook over de visie op de markt is weinig informatie beschikbaar behalve dat wat de meeste wel aanvoelen dat het gaat om toenemende flexibiliteit.
Een ander punt is misschien de impact van de ZZP’ers; Nederland is daarin uniek. Hoe beïnvloedt deze ontwikkeling de business van Randstad? Het verslag geeft niet veel informatie weg over de visie op de marktontwikkelingen.

Verder heeft het bedrijf met Vedior veel nieuwe business binnengehaald, maar ook een probleem geïmporteerd.
En ten opzichte van het jaarverslag van Adecco (welliswaar over 2008) is er ook een groot verschil dat te maken heeft met de eerder genoemde integratie van Vedior.

Meer informatie over de bedrijfsarchitectuur van dit bedrijf – van buitenaf gezien – kunt u verkrijgen via deze link.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?