Oud maar springlevend (Brill)

“Brill is een oude maar springlevende wetenschappelijke uitgeverij die in 2008 zijn 325ste verjaardag heeft gevierd.” Valt te lezen in het jaarverslag over 2008.

Nederland heeft altijd veel uitgevers gehad, en twee bedrijven staan nog steeds in de AEX genoteerd – maar zijn wel steeds minder typisch Nederlands geworden. Uitgeverij Brill kan dan ook gezien worden als een voorbeeld van een Typisch Nederlandse Bedrijfsarchitectuur (TNB). De noemer “Typisch Nederlands” zit onder andere in het soort productiviteit van de uitgever: deze is productief te vergelijken met handel en bemiddeling, het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod in een markt die te maken heeft met kennis.
De oudste Spaanse uitgever die ik even snel gevonden heb stamt uit recent 1889 (Edelvives), Koninklijke Brill (daarentegen) ... is een Nederlandse uitgeverij. Ze is vooral bekend door haar wetenschappelijke uitgaven, onder meer op het gebied van de oriƫntalistiek, de klassieke letteren, biologie, China- en Islamstudies. De uitgeverij bestaat sinds 1683, oorspronkelijk onder de naam Luchtmans. Brill is altijd nauw verbonden geweest met de Leidse universiteit en de stad Leiden, waar haar hoofdvestiging is. In 2007 was de omzet van de uitgeverij ongeveer 26 miljoen euro en telde het bedrijf meer dan honderd werknemers. (wikipedia)
“Waar eerst ook nog een zetterij, drukkerij, boekhandel en antiquariaat tot de activiteiten behoorden, is uiteindelijk de bloeiende uitgeefpraktijk overgebleven.

-- 16 oktober 2023
"De Gruyter haalt Leidse uitgever Brill van de beurs... De wetenschappelijke uitgever Brill uit Leiden wordt overgenomen door het familiebedrijf De Gruyter uit Berlijn ... en zal van de Amsterdamse beurs verdwijnen. Dat maakten de bedrijven donderdag bekend.... "Schaal is essentieel om Brill relevant en concurrerend te houden in de toekomst", zei CEO Peter Hendriks.
De grootste aandeelhouders van Brill, die samen 60,4 procent van de aandelen bezitten, hebben hun stukken al onherroepelijk aangemeld. De partijen verwachten de overname in het tweede kwartaal te kunnen afronden.  Brill, dat sinds 1683 bestaat, publiceert academische tijdschriften over de humane en sociale wetenschappen, internationaal recht en biologie. De Gruyter is een academische uitgever met een wereldwijd bereik, vooral in de humane wetenschappen, maar ook natuur- en sociale wetenschappen, economie, wiskunde, architectuur en design. Het fusiebedrijf gaat De Gruyter Brill heten en het kantoor in Leiden blijft een substantiĆ«le rol spelen, is het plan. De bedrijven zouden samen een omzet van 134 miljoen euro krijgen met 750 medewerkers. Samen zouden de bedrijven jaarlijks meer dan 3.500 boeken en 800 tijdschriften publiceren." (Bron: ABM Financial News, 12 okt 2023)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?