Management Qurius toont geloof, maar waarin precies?

"Dit is absoluut een uniek moment,” zegt Leen Zevenbergen. “Ik heb mijn team business leaders verzameld en hen om hun persoonlijke verbintenis gevraagd aan mij en aan mijn team. Ik ben er trots op dat zij zich allemaal hebben gecommitteerd met een aanzienlijke persoonlijke investering in Qurius, voor in totaal 1,4 miljoen EUR. Dit een krachtig teken van vertrouwen in de toekomst en van echt ondernemerschap. De start van iedere positieve verandering is immers het vertrouwen en de overtuiging van de top." (Bron: Dow Jones Newswire)
Eerder meldde Qurius niet te verwachten in het eerste kwartaal al winst te boeken. “Het zou wat meer tijd kosten dit jaar en volgend jaar voordat de markten herstellen.” Dat was een realistisch geluid, waarmee Zevenbergen ruimte schept; hij zegt eerlijk hoe het ervoor staat en belooft niets.

Deze tweede maatregel om van managers werkelijk commitment te vragen door te investeren, is redelijk uniek, maar als je er over nadenkt typisch voor de leiderschapstijl van Zevenbergen: hij is zelf ondernemer en verwacht dus ondernemerschap en ziet op dat vlak de eerste (organisatorische) maatregelen en ingrepen. De beurs reageert positief, maar dat is de zeer korte termijn. We weten nu dat het internationale leadership team vertrouwen heeft in de organisatie, “ook al verbetert de markt de komende tijd niet.” Waarom hij deze actie nu communiceert en niet combineert met de aankondiging van het nieuwe vision document in april is me onduidelijk.

Nu "moet" het management vooraf investeren in een strategie die over een maand pas ontworpen is. Echte investeerders die naar de beurskoers kijken zullen pas reageren op de echte strategie en de echte plannen, deze investering van 1,4 miljoen is leuk maar is men morgen weer vergeten. En bovendien kan deze actie op twee manieren uitgelegd worden; nu positief omdat de managers pas echt commitment tonen, maar wat nu als die beurskoers nog verder daalt, dan neemt de twijfel alleen maar verder toe en daarmee ook de onrust onder de managers, die zijn dat niet gewend.

Veel belangrijker is het m.i. wat de nieuwe visie en strategie wordt. Het gaat namelijk om de business; hoe verandert deze (visie) en wat is hierop het strategisch antwoord van Qurius. Eind april wordt nu echt belangrijk.

--
17 september 2011. Nu de beurskoersen over de gehele linie zijn gedaald wordt duidelijk wat een tweede nadeel om managers te laten investeren in het bedrijf. De koers van Qurius is inmiddels gehalveerd, zonder dat de managers nauwelijks invloed hebben gehad op de marktontwikkelingen. Het is nogsteeds mogelijk dat de beurskoers in de toekomst sterk opveert, maar dat blijft een speculatie. Het effect van de investering van de managers in het eigen bedrijf is waarschijnlijk te verwaarlozen, terwijl het risico van de investering navenant groot is. De les: beleggers moeten beleggen of speculeren, ondernemers en vooral managers moeten organisaties besturen.

--
3 juli 2012. Van de beurskoers is gisteren nog eens 40% afgegaan wanneer duidelijk wordt dat Qurius niet langer op eigen benen kan blijven staan. Het management hoopt nu dat Prodware na afschrijving en verlies de resterende onderdelen van het bedrijf overneemt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?