Tobin-belasting op financiële transacties

Om het speculeren tegen te gaan stelde Gordon Brown deze maatregel voor bij de G20:
"There are only a few (hedge-funds, banks, ...) that reap rewards whereas most pay for the failure..."

Door meer belasting wordt de economie in het algemeen niet effeciënter, maar minder belasting en minder regels heeft ook niet geleid tot een belangrijk evenwicht in de financiële wereld. Dus misschien is dit nog zo'n vreemd idee niet.
Wat we dan in ieder geval niet moeten vergeten is om een belasting vrije voet te introduceren, zodat niet de kleine speculant de dupe wordt. Het zijn vooral de grote jongens...

--
28 september 2011, twee jaar later is het voorstel een stap dichter bij de realiteit:
EU wil bankentaks invoeren. De Europese Commissie wil in de 27 EU-landen een bankentaks invoeren. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is het hierover eens geworden en presenteerde het voorstel voor een belasting op financiële transacties woensdag.
De commissie vindt het ,,niet meer dan eerlijk'' dat ook de financiële sector ,,een substantiële bijdrage'' levert aan de samenleving, aldus de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso tijdens zijn speech voor het Europees Parlement in Straatsburg. De landen van de Europese Unie hebben sinds 2008 de financiële sector met 4,6 biljoen euro gesteund de financiële crisis te weerstaan, aldus Barroso.
De invoering van de belasting kan jaarlijks circa 55 miljard euro opleveren, aldus de EC-voorzitter. Wanneer de bankentaks ingevoerd kan worden is nog niet duidelijk, maar dit zal niet voor 2014 zijn.
"Met dit voorstel wordt de Europese Unie een voorloper in de wereldwijde invoering van een belasting op financiële transactie", aldus eurocommissaris Algirdasšemeta (Belastingen). "Ons project is goed en werkbaar."
De zogeheten Tobin-taks is een belasting op grote financiële transacties in het (internationale) financiële verkeer. De privé-overboekingen van individuen vallen hier niet onder.
Europa is verdeeld over de bankentaks. Landen vrezen dat financieel verkeer verhuist naar landen buiten de EU waar de belastingmaatregel niet gaat gelden. Zij pleiten dan ook voor een wereldwijde invoering. Ook Nederland is voor een wereldwijde invoering om het "weglekeffect" naar andere regio's te vermijden.


Dit is typisch zo'n maatregel waar men afgaat op een eenzijdige kosten-baten-analyse: de opbrengst van 55 miljard zal niet netto zijn, maar ten koste gaan van andere inkomsten of inderdaad het verhuizen van financieel verkeer buiten de EU om... wordt vervolg?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?