Jean-Pierre Balkenende

Alle 27 EU-regeringsleiders schijnen achter de Belg Van Rompuy te staan als EU-president. Balkenende zou onvoldoende Frans spreken.
De Belgische premier Herman van Rompuy wordt getipt als favoriet voor de post van EU- president. De kans dat Balkenende de post krijgt, lijkt te zijn afgenomen.
Tijdens de EU-top van vorige week zou geen van de 27 Europese regeringsleiders bezwaren hebben geuit tegen Van Rompuy. „Er is overeenstemming over zijn naam, wat een zeldzaamheid is met 27 mensen. Geen van de andere kandidaten kan op unanimiteit rekenen,” bevestigde gisteren een Europese diplomaat tegen het Franse persbureau AFP.
Van Rompuy (62) werd in september voor het eerst genoemd. Toen hem destijds om een reactie werd gevraagd, antwoordde hij ontwijkend. Hij zei dat hij de vraag 'of hij zijn huidige job graag deed' veel moeilijker te beantwoorden vond. Zijn naam stond nooit bovenaan de lijstjes. Maar kandidaten voor wie dat wel geldt, zoals de Britse oud-premier Blair, kennen felle tegenstanders.
Vrijdag na de EU-top werd bekend dat de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy het eens zijn over een kandidaat. Ze noemden geen naam.
In Den Haag werd gisteren gezegd dat het niet Balkenende is. Balkenende zou graag willen en hij zou bij een groot aantal Europese collega’s goed liggen. Maar een Haagse bron meldde dat Balkenende’s Frans onvoldoende is om hem voor Sarkozy acceptabel te doen zijn.
In het Brussel van de Europese Unie zijn het Frans en Engels de voertalen. Het Engels neemt, zeker na de toetreding van de Oost-Europese lidstaten, snel aan belang toe. De aanstelling van een EU-president die het Frans slecht beheerst, zou het Frans als voertaal verder marginaliseren. Van Rompuy beheerst het Frans uitstekend.
Tot voordeel van de Belgen strekt ook dat zij steeds pro-europees zijn gebleven. De Nederlandse positie is wat ingewikkelder nu Nederland zich soms wat solitair opstelt. Als enige land houdt Nederland de toenadering van Servië tot de EU tegen. Onlangs plaatste Nederland kanttekeningen bij een op handen zijnd verdrag met Syrië. (http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article2904750.ece/_Kansen_Balkenende__slinken_.html)


Dat het uiteindelijk op taal uitkomt? Tja, best begrijpelijk. En dan hebben de Belgen een natuurlijke voorsprong. Ik gun het ze. De Nederlandse diplomatie schiet weer grof te kort. Welke diplomaat heeft deze (taal) factor niet doorgeseind naar de Haagse Toren?

- 6 november
Diplomaat: Balkenende lobbyt wél in EU
Medewerkers van premier Balkenende voeren volgens de Poolse EU-ambassadeur in Brussel campagne voor zijn benoeming tot eerste ‘president’ van de Europese Unie.

- 16 november
EU-commissaris Neelie Kroes heeft de regeringsleiders van de Europese landen opgeroepen een vrouw te kiezen voor de prestigieuze baan van voorzitter van de Europese Commissie. Neelie Kroes zegt zelf EU-commissaris te zijn geworden door het ... (Bron: Elsevier)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?