Houdt Bank Eigen Asset Management?

In vroegere tijden vaarden de grote olietankers onder de vlag van de oliematschappij. Shell, Esso hadden hun eigen vervoer.
Maar na de eerste incidenten met ongelukken die leidden tot grote vervuilingen werd deze dienst uitbesteedt aan een onafhankelijke derde. Olie beweegt nu enkel nog over de Oceanen onder een white-label.

Tot nu toe hebben bank voornamelijk nog zelf hun Asset Management onder beheer gehad. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven die vermogensmanagement uitvoeren, maar die zijn dan weer vaak onderdeel van een bank.

Rabo haalt pensioengeld weg bij eigen Robeco.
Rabobank Pensioenfonds haalt een belangrijk deel van het eigen vermogen weg bij dochteronderneming Robeco.De deelnemers van het pensioenfonds zijn ontevreden over het rendement van de vermogensbeheerder, die sinds februari 2001 een volle dochter van Rabobank is.De prestaties van de Rotterdamse onderneming vallen al enkele jaren tegen. Het bestuur van het Rabo Pensioenfonds heeft mede daarom besloten een deel van de pensioenportefeuille (rond 12 miljard euro groot) bij andere vermogensbeheerders onder te brengen. Volgens bronnen bij de bank wordt dit besluit versneld (begin 2010) uitgevoerd door de tegenvallende beleggingsresultaten. De beslissing van de Rabobank is pijnlijk voor Robeco, die daarmee een fikse beheersvergoeding misloopt. Rabobank Pensioenfonds geniet in de pensioenwereld veel aanzien door het eigen beleggingsbeleid. De oudedagsvoorziening bleek afgelopen jaar bestand tegen de kredietcrisis, vooral omdat Rabobank ervoor koos zich te verzekeren tegen forse koersdalingen op de beurs. Hoeveel geld Rabo de komende periode bij Robeco weghaalt, wil niemand zeggen. Vermoedelijk gaat het om een bedrag van enkele miljarden, maar volgens een zegsman van het Rabobank Pensioenfonds staat daarover nog helemaal niets vast.

Allereerst denk je hier dan aan gedwongen winkelnering. Dat is een best-practice bij grote bedrijven die binnen hun organisatie een service of productie afdeling hebben.
Al snel komen er discussie omtrent de vraag of een derde partij van buiten HET niet goedkoper (efficienter) kan uitvoeren. Kortom wat is onze core business?

Houden banken hun eigen Asset Management?

Er zijn voorbeelden waar banken hun AM afstoten; Santander is het voorbeeld omdat het niet nogmaals met een Madoff-achtige zaak geconfronteerd wil worden.

Veel zal afhangen van de performance en ontwikkelingen de komende tijd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?