ik heb niets (over het hoofd) gezien. Echt niet!

De oplichting door Madoff was niet te voorzien. Nee natuurlijk niet. Zeker niet toen de ABN AMRO teruggehaald werd door Nederland. Sindsdien is alles goed gegaan. Alles wat daarna nog fout is gegaan en wat nog fout gaat, dat valt automatisch onder de noemer: overmacht.

"Oma wat heeft u een grote oren," zegt roodkapje... "Wouter wat heeft u een lange neus," denk ik.

Natuurlijk heeft Wouter het aan kunnen zien komen, maar hij handelde op gevoel: "...heerlijk die bank terughalen. Nog even een beetje nadenken of we niet iets vergeten zijn en wegwegzen hier voordat iemand ons ziet."

Maar niet alleen Wouter heeft boter op zijn hoofd, heel de financiele wereld en dat zijn ook de klanten, ZIJ die bij ICeSave gingen shoppen, de leasebeleggers, iedereen die voor een dubbeltje op de eerste rang wilde zitten.

Natuurlijk was er nog meer aan de hand, natuurlijk was het te voorzien, maar we zitten nu in de fase, "hoe komen we hier ooit nog uit. Wanneer stopt de ellende. Wanneer komt er een nieuw lijk uit de kast vallen?"

Iedereen heeft zitten slapen en die krijgen nu de rekening gepresenteerd. In de prospectus van het optimal fonds stond duidelijk te lezen dat er een structureel probleem zat in het beheer; de brokers activiteiten en de custody zat in een en hetzelfde bedrijf (dit stond in El Pais, omdat Santander een van de grootste partijen is die met

2 miljard exposure heeft in Madoff's fraude zaak
). Dan kan een fundsbeheerder alles doen wat hij wil. Dus nieuw geld gebruiken om rendement uit te keren.

Niemand wist dat? Zelfs de zoons van Madoff niet? Ja dat is de mythe om ieders eigen stomme kuddegedrag te vergoelijken. Maar het is een grote leugen. We staan erbij en we keken ernaar.

Maar hij liegt... Net als velen dat doen. En dat versterkt mijn gevoel dat politiek zich niet met het bedrijfsleven moet bemoeien, behalve door goede regels te stellen en deze te controleren. Politiek moet zijn werk doen, net als ondernemers dat moeten. als iedereen dat doet is er geen probleem. Focus. Geleerd van de Amerikanen.

Ziekenhuizen ... laat ook daar de overheidsinmenging achterwege en zorg dat het b.v.'s en zelfstandige bedrijven worden. Door al die overheidsbemoeienissen gaat de zorg kapot. Het is een uitzichtloze situatie, nu valt het nog mee misschien, maar het wordt alleen maar erger.


echt niet te voorzien. Nee...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?