Crisis vraagt om nieuwe leiding bij MAN

Topman Hakan Samuelsson van MAN is plotseling opgestapt. De van Scania afkomstige Zweed leidde MAN sinds het jaar 2000. Al snel werd hij directievoorzitter van de hele groep MAN, dus niet alleen van de truckdivisie. Motorenspecialist Georg Pachta Reyhofen volgt hem op.

Samuelsson beleefde turbulente jaren in München. Hij had zich ervoor ingezet zijn voormalige werkgever, Scania, desnoods vijandig over te nemen. Dat dat niet lukte, verbaast niet. De meeste aandelen van Scania waren toen nog in handen van de familie Wallenberg, die Scania-topman Leif Östling goed beschermden. Grootaandeelhouder Volkswagen floot Samuelsson min of meer terug, wat ertoe leidde dat Volkswagen veel aandelen bezit van MAN en Scania, zonder beide te willen samenvoegen of iets dergelijks.

Officieel heet het, dat Samuelsson plaats wil maken voor iemand die beter geschikt is om MAN door de huidige problematiek te leiden. Dat is nette taal voor: ,,Er moet vanwege de crisis hard ingegrepen worden. Dat laat ik liever aan iemand anders over.”


Wat mij opvalt is dat deze belissing nu komt, nu iedereen het heeft over het licht aan het eind van de tunnel.

Marketwatch heeft het erover dat dit een kans is voor Ferdinand Piech de voorzitter van Volkswagen om MAN and Scania samen te laten gaan met Volkswagen. Piech zat Samuelsson destijds dwars toen deze in 2006 Scania over wilde nemen.

2 december:
Fritz Henderson (GM) volgende slachtoffer crisis
Langzamerhand gaat het weer wat beter met de auto-industrie, maar de gevolgen van de crisis zijn nog duidelijk merkbaar. Het jongste slachtoffer is de pas dit jaar aangestelde baas van GM, Fritz Henderson.

Dit meldt de Financial Times. Henderson stond pas sinds maart dit jaar aan het roer bij GM, hij verving de geplaagde Rick Wagoner die gedwongen moest aftreden. Henderson sleepte het bedrijf weliswaar door een faillissement, maar dat was blijkbaar niet genoeg.
Zijn tijdelijke opvolger werd ook meteen bekend gemaakt: de door de regering aangestelde Ed Whitacre zal de leiding overnemen totdat er een nieuwe voorzitter en directeur worden gekozen.
“Alle betrokkenen zijn het erover eens dat er verandering nodig is. Nu moeten we ons richten op het zo snel mogelijk terugkeren naar een winstgevende situatie, zodat we ook de Amerikaanse en Canadese belastingbetalers terug kunnen betalen,” legde de verse leider van GM uit.
De regering heeft meteen laten weten niets te maken te hebben met de verwijdering van Henderson. “Deze beslissing is genomen door de raad van bestuur. De regering was er niet bij betrokken” verklaarde zij middels een persbericht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?