Naar kosteloze kennismaking advocaat?

'Kennismaking advocaat moet kosteloos zijn'
Advocaten moeten kennismakingsgesprekken standaard gratis aanbieden. Zo wordt het gemakkelijker een geschikte raadsman te vinden. De Orde van Advocaten zal hierop bij de advocaten aandringen. Sommige kantoren kennen al een kosteloze eerste afspraak. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het voor veel particulieren en kleine ondernemingen lastig is een advocaat te vinden. De prijs, ondoorzichtige rekeningen en onduidelijkheid over de specialisatie van een advocaat zijn de voornaamste belemmeringen. De Orde van Advocaten, opdrachtgever van het onderzoek, wil die drempels wegnemen. Volgens deken Willem Bekkers van de Orde van Advocaten stappen particulieren en het midden- en kleinbedrijf (MKB) vaak niet naar een advocaat, omdat het uurtarief afschrikt. De meeste ondervraagden vinden advocaten te duur.


Lijkt me een positieve maatregel, waar niet alleen de klant beter van wordt, maar misschien ook de advocaat zelf.
Hoe zou dit gaan werken in de praktijk? De eerste keer ontvangt u een gratis gesprek. Als u dan afhaakt en een andere advocaat kiest dan sluit u voor nieuwe cases de weg naar die advocaat. Als de tweede advocaat wel bevalt, blijft u in de toekomst ook daar... of zoekt u weer een nieuwe?

Hoe dan ook lijkt me de advocatenwereld er een waar nog heel wat veranderingen te verwachten zijn. Want wat is hier nu met de komst van het internet veranderd? Uniek in deze wereld is de uniciteit van de business; elke case is uniek en moeilijk te vergelijken met een andere. En dus is de prijsstelling lastig. Maar ook hier zal het nodige veranderen in de toekomst.

Toch zullen er overeenkomsten zijn met andere sectoren, die met soortgelijke veranderingen te maken hebben gehad. Bijvoorbeeld het profilerings-proces van de artsen en medisch specialisten.

... Een paar jaar later wil "de politiek" nog een stap verder gaan: No cure no pay in de advocatuur.

--
27 maart 2017. Heeft de proef no-cure-no-pay nog weinig opgeleverd, zegt de vereniging van advocaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?