OCE naar Japan

Het is 16 november en,
VEB zet vraagtekens bij Bod.
Printerfabrikant Océ maakte vanochtend bekend dat het een bod van 8,60 euro per aandeel heeft ontvangen van het Japanse Canon. Dit is een premie van 70 procent bovenop de slotkoers van vrijdag, maar volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) niet een bod waar alle aandeelhouders "een gat van in de lucht zullen springen". Analisten zijn het ook niet eens over het bod van de Japanners.

Nuancering van het bod op zijn plaats
Het persbericht schermt met een bod dat 137 procent boven de gemiddelde beurskoers van de afgelopen 12 maanden ligt, maar dat beeld verdient een nuancering. In de periode 2000-2007 fluctueerde de koers meestal tussen 10 en 15 euro. En in 1998 was een aandeel Océ nog 40 euro waard, aldus de VEB.

Mangement gefaald
Een analyse van de cijfers van de printerfabrikant over de afgelopen jaren levert het beeld op van een onderneming op weg naar het einde, zo tekent de VEB op. Een gestaag afkalvend eigen vermogen, een stagnerende omzet en hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling drukten sterk op de resultaten.
(Robert du Bois, ABM Financial News)

18 november, twee dagen later:
Océ kon vanochtend rekenen op kritiek van grootaandeelhouder Orbis . De fondsbeheerder meent dat met het bod van Canon geen recht wordt gedaan aan de werkelijke waarde van Océ. Orbis denkt dat de verkoop van Océ in onderdelen meer zal opleveren dan het huidig bod van Canon. Océ reageerde daarop met een persbericht waarin het aangeeft zeer zorgvuldig te zijn omgesprongen met de mogelijkheden die er waren voor Océ. De nu gepresenteerde oplossing is dan ook volgens het bestuur de beste voor alle stakeholders van Océ. Met aandeelhouders is meermaals gesproken over de noodzaak tot het realiseren van schaalgrootte en met een overname door Canon lijken ook aandeelhouders het meest gebaat, aldus de printerfabrikant.

VEB
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sprak ook al van een bod waar niet alle aandeelhouders "een gat van in de lucht zullen springen" (Robert du Bois, ABM Financial News)


Ja, je zou kunnen denken, in deze moeilijke tijden dat het management een bedrijf zomaar uit handen wil geven. Zelf weten we ook niet precies hoe het verder moet. En dan is een grote buitenlandse partij die het initiatief neemt misschien wel de redding. Zo denkt misschien de CEO en het bestuur.
(Of: Japan naar Nederland)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?