Weerstand Fortis bij integratie

De samenvoeging van ABN Amro en Fortis Bank Nederland mag wat betreft Fortis een jaar worden stilgelegd. Dit laat Tim op ten Noort, voorzitter van de OR van Fortis, weten in een interview met Praktijkblad Ondernemingsraad. Hoewel volgens Op ten Noort het bestuur van Fortis een zelfde mening is toebedeeld, kunnen zij zich niet uitspreken. Doen zij dit wel dan "heb je de poppen aan het dansen". Volgens hem wordt die steun vanuit de top ingegeven door de vrees dat ABN Amro ons wil domineren op basis van haar grootte. Dat zie je al bij de benoemingen in de bovenste lagen, waar zij de overhand hebben.

Een van de beweegredenen voor een uitstel, is dat (een deel van) Fortis hoopt dat er in de tussenliggende tijd mogelijk een andere koper langskomt. Een samengaan met een andere partij betekent mogelijk minder ontslagen (Robert du Bois, ABM Financial News).

Fusies en de samensmelting van bloedgroepen zijn al moeilijk, maar hier natuurlijk helemaal; eerst werd ABN overgenomen, en nu heeft de ABN de leiding bij de fusie, de bank heet tenslotte ABN en niet ABN FORTIS, zoals destijds (bij de vorige fusie) ABN AMRO.

Dit was te verwachten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?