How to Decide (Annie Duke)

Simple tools for making better choices. 

1. We verwarren de kwaliteit van het resultaat om de kwaliteit van een beslissing te evalueren. Dit fenomeen om het resultaat van het beslissingsproces leidend te laten bij de evaluatie heet resulting, en in psychologie gaat het onder de naam outcome bias door. het nadeel van deze manier van denken is dat we de foute manier van beslissen kunnen herhalen als we niet leren van het proces.

2. Hindsight bias of creeping determinism gaat om de manier van achter te begrijpen wat er gebeurd is, en schuldig voelen dat niet eerder geweten te hebben. Door het middel van knowledge tracker kan deze fout deels hersteld worden. Knowledge tracking is het verzamelen van beliefs en kennis die tot de beslissing hebben geleid en deze moet na het resultaat vergeleken worden met de feitelijke kennis. De voor- en achterkennis te vergelijken kunnen we zien welke informatie ontbrak.

3. Je kan niet leren van je beslissingen wanneer je er geen data over verzamelt. Couterfactual thinking is het denken in "hypothetische" scenario's

4. The six-step methode.

5. Maak taal stochastisch wanneer mogelijk. Dit doen belasting advocaten, van taalgebruik als, "erg waarschijnlijk," (90% kans) of "kan zijn," of "misschien" als ca. 50%, etc. Gebruik een shock test om te zien of de hoogste en laagste schattingen je erg uit je doen zou maken.

6. Een nauwkeurig perspectief komt van een gewogen visie van interne en externe views. Inside view is die op basis van onze beliefs, intuïtie en eigen perspectief. Belief is sterk gerelateerd aan onze identiteit. (het is eenvoudiger om iemand anders zijn fout te zien dan onze eigen fouten). De outside view is hoe anderen de situatie zien. Perspective tracking gaat om het detecteren van het verschil.

7. Schoon je agenda op door lage-impact-beslissingen te automatiseren. Zo blijft er meer tijd over voor hoge-impact-beslissingen.

8. Identificeer obstakels voor een potentiele uitkomst zodat je ze eerder uit de weg kunt helpen. Ondanks studies over positief denken, wijzen recente studies uit dat je beter negatief kunt denken over de toekomst. Dat leidt eerder tot resultaten. Mental Contrasting. Gabriele Oettingen heeft hier veel onderzoek naar gedaan hoe positief of negatief denken invloed heeft op het bereiken van doelen.

Probeer in de toekomst te denken over dingen die goed of fout gegaan kunnen zijn. Prospective hindsight geheten.

9. Wil je eerlijke meningen van anderen, laat dan je eigen mening achterwege.


2019/01/denken-in-termen-van-weddenschappen



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?