De eerste Moderne Economie

Een boek uit 1997, gereprint in 2006-2010.  The first modern economy, is een boek van Jan de Vries en Ad van der Woude. Success, Failure, and Perseverance of the Dutch Economy, 1500-1815. Volgens de flaptekst, gaat het om: 

Niet geheel hetzelfde, maar
mogelijk interessant is
the birth of Modern Europe

... een uitgebreide economische geschiedenis van Nederland tijdens zijn opkomst tot Europees economisch leiderschap, de 'Gouden Eeuw' en de daaropvolgende neergang. De auteurs stellen dat het de eerste moderne economie was en verdedigen hun positie met gedetailleerde analyses van de belangrijkste economische sectoren, evenals onderzoeken naar de sociale structuur en macro-economische prestaties. De Nederlandse economische geschiedenis wordt in zijn Europese en mondiale context geplaatst, en intercontinentale en koloniale handel komen uitgebreid aan bod. Speciale nadruk wordt gelegd op de milieu-context van economische groei en later verval, evenals op demografische ontwikkelingen. De auteurs stellen ook dat het Nederlandse model van ontwikkeling en stagnatie van toepassing is op de economieën die nu volwassen worden.

Reviews op Goodreads schrijven:
In dit boek proberen de auteurs de lezer ervan te overtuigen dat de economie van de Republiek de eerste moderne in zijn soort was. Het ontbreken van een duidelijke definitie van wat een moderne economie precies is, laat me niet overtuigd. Gelukkig betreft dit vooral het laatste hoofdstuk en de epiloog. ... een goed gestructureerde en relatief toegankelijke enorme bron van informatie over de economie van de Nederlandse Republiek ....
(Harm)

Analyse zeer goed, alles behalve het laatste hoofdstuk is gebaseerd op redelijk goede statistische gevolgtrekkingen en empirische logica. Het uitgangspunt van het boek om aan te tonen dat de Nederlandse Republiek was: (1) een 'moderne economie' in een premoderne economiewereld, en (2) was de eerste die een 'moderne economie' werd, is niet erg overtuigend . De slogan is opmerkelijker en geloofwaardiger voor het beeld dat wordt geschetst door de zeer gedetailleerde analyse
(Josh Taylor)

Het boek is verdeeld in:
I Structure. Ruimte en tijd, structuren en conjuncturen. Maar ook Mensen, Regionale populatie groei, geld en belasting. En "de" drie vragen:
- wat was de invloed van het legaat van de middeleeuwen? (Antwoord: een gemonetiseerde (markt) economie, met hoge mate van individuele autonomie)  
- was dit een calvinistische economie?
- vormde de Dutch Republic een enkelvoudige economie.

II Sectors. Gaat in op landbouw, visserij, industrie en buitenlandse handel. Deze laatste is opgesplitst in vele vormen, qua tijd voor en na de zeventiende eeuw, commodities, handel met Azië en andere groei-sectoren.

III Analysis. De stad en het land: de sociale structuur van een moderne economie. De levensstandaard en de arbeidsmarkt. Een macro-economische analyse...

Een van de conclusies is dat (inderdaad) de hoge mate van spaarzaamheid (neiging tot sparen) een calvinistisch trekje heeft. De auteurs gaan hier in op de theorie van Max Weber over protestantisme en kapitalisme.

... wordt vervolgd.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?