Humor, seriously (Aaker & Bagdonas)

Why Humor Is a Secret Weapon in Business and Life (Currency, 2021) is een boek van Jennifer Aaker en Naomi Bagdonas. De eerste is "iemand die mensens' doel (purpose) en betekenis of zingeving kan achterhalen," en Naomi Bagdonas is een professor van Stanford in...

De centrale boodschap van het boek is dat met humor leiders menselijker worden en dat het vertrouwen in de organisatie verhoogt. Dat heeft volgens de auteurs te maken met het feit dat humor de waarheid boven water brengt. "Lachen is het beste medicijn." Je moet alleen uitkijken met pijn en boosheid.

Op de vraag (een interview op McKinsey' website) welke probleem ze met dit boek oplossen, antwoordt Naomi: Het probleem is dat wij werkende professionals van een humoristische klif zijn gevallen. Deze conclusie is gebaseerd op onderzoek onder meer dan 1,4 miljoen mensen, in 166 landen, die een heel eenvoudige vraag kregen: "Heb je gisteren veel gelachen of gelachen?" Op de leeftijd van 16, 18 of 20 zeggen mensen grotendeels ja. Op 23-jarige leeftijd wordt het antwoord al snel nee - en we beginnen pas weer te lachen als we met pensioen gaan. We gaan aan het werk en stoppen met lachen. We vroegen ons af: "Hoe zouden onze bedrijven en ons leven ten goede veranderen als we meer plezier op het werk zouden hebben?" Meer in het algemeen wilden we begrijpen hoe onze wereld ten goede zou veranderen als ieder van ons zijn leven zou leiden op de afgrond van een glimlach.

In het boek komen vier humorprofielen aan bod. 

  • Standups: (expressief, dikke huid, kunnen zowel incasseren als uitdelen, niet bang op her en der te porren om een lach op te wekken) 
  • Magnets: (keep things positive, warm, and uplifting, avoiding controversial or upsetting humor while radiating charisma).
  • Sweathearts (zijn ernstig en eerlijk, en hun humor wordt niet snel opgemerkt)
  • Snipers: (zijn scherp, sarcastisch en genuanceerd, niet bang om grenzen te overschrijden in streven naar een lach)   

Aaker, in hetzelfde interview: De typologie belicht de natuurlijke risico's die mensen voelen of ervaren bij het gebruik van humor op het werk. Stand-ups hebben bijvoorbeeld de neiging om anderen te plagen, bijna als een teken dat 'ik je leuk vind'. Maar die directheid kan de gevoelens kwetsen van mensen met verschillende humorstijlen. Sweethearts zijn misschien wat ingetogener in hun stijl van humor, maar ze zijn vaak zo gefocust op het opbeuren van anderen dat ze te veel kunnen toegeven aan zelfspot. Op hogere statusniveaus in een organisatie is zelfspot een echt krachtig hulpmiddel. Maar op lagere niveaus kan het zelfs een boemerang zijn. Om humor authentiek te gebruiken op het werk, moet je niet alleen je eigen humorstijl begrijpen, maar ook die van je team.

De quiz vind je hier:
https://quiz.humorseriously.com/

Zelf raakt dit boek me omdat ik inderdaad denk dat de wereld vaak te serieus is (dimensie: speels - serieus). Of mensen - ik zelf niet uitgesloten - zichzelf vaak te serieus nemen...

PS. Psychology today geeft ook vier humorstijlen:

1. Affiliatieve humor. Dit omvat het vertellen van grappen over dingen die iedereen grappig zou kunnen vinden. Het doel is om met humor mensen samen te brengen om de humor in het dagelijks leven te vinden. Het soort grappen verteld door komieken zoals Jerry Seinfeld die zich richten op de komedie in het dagelijks leven, vertegenwoordigen dit soort humor. Het doel is om een ​​gevoel van saamhorigheid, geluk en welzijn te creëren. Als je dol bent op grappen over dieren of alledaagse gebeurtenissen, dan gebruik je affiliatieve humor.

2. Agressieve humor. Het gaat om vernederingen of beledigingen gericht op individuen. Dit is de humor die wordt gebruikt door agressievere komieken - de neergeslagen artiesten, zoals Don Rickles of wijlen Joan Rivers. Wanneer het bedoeld is om anderen te bedreigen of psychisch te schaden, is het het soort humor dat pestkoppen gebruiken. Terwijl sommigen van het publiek voor dit soort humor het grappig zullen vinden, kunnen anderen lachen om een ​​gevoel van ongemak te verdoezelen.

3. Zelfverbeterende humor. Dit is in staat zijn om om jezelf te lachen, zoals een grap maken als je iets ergs is overkomen. De humor proberen te vinden in alledaagse situaties, en jezelf op een goedaardige manier tot doelwit van de humor maken. Het heeft te maken met gezond omgaan met stress. Jon Stewart van de Daily Show gebruikt vaak zelfversterkende humor door dingen te zeggen als: "Misschien begrijp ik het gewoon niet" of "Ik ben niet de slimste man."

4. Zelfvernietigende humor. Jezelf neerhalen op een agressieve of "arme ik"-manier wordt zelfdestructieve humor genoemd. Wijlen komiek Rodney Dangerfield zou een voorbeeld zijn ("I don't get no respect" "I was a lelijke baby"). Psychologisch gezien kan dit een ongezonde vorm van humor zijn, en het wordt soms gebruikt door het doelwit van pestkoppen om aanvallen te vermijden - zichzelf het mikpunt van grappen maken voordat anderen je naar beneden halen.
(bron: https://www.psychologytoday.com/us/blog/cutting-edge-leadership/201504/the-4-styles-humor)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?