The Joy of Missing out (Tanya Dalton)

Een boek uit 2019. Live more by doing less. Hoe zorg je dat je stress vermindert en je productiviteit tegelijkertijd toeneemt. Tanya Dalton is oprichter en CEO van inkWELL.

Haar eerste tip is dat "balans" geen goed object of doel is. In balans doe je van alles, maar met mate en zonder ergens echt tijd voor te hebben. Ze gebruikt de metafoor van fietsen waar je vaart nodig hebt om je evenwicht te behouden. Voortgang dus.

Beter is het om je doel in je leven te vinden. Purpose. Wanneer je hier zicht op krijgt kan krijgen beslissingen meer diepte en betekenis. Purpose = (een combi van) missie, visie en kernwaarden.

1. Missie. Zet de letter van het alfabet op papier en vraag je bij elke letter wat WAAROM je de dingen doet die je onderneemt. Probeer hier gedeelde thema's uit te destilleren: je missie-statement.

2. Visie. Waar zie je jezelf in de toekomst? Maak hiertoe een vision-board. Plak dingen uit tijdschriften op en maak je eigen verhaal in de toekomst. Graaf hier een gedenkwaardige statement uit.

3. Kernwaarden: gebruik woorden waarvan je anderen zou willen dat ze je beschrijven wanneer je er niet bij bent. 


M + V + K = P (purpose).

Zet doelen. Een "bekend verhaal." Schrijf ze op want dat worden ze geloofwaardiger.

Spendeer je tijd aan dingen die het er meeste toe doen. Er zijn drie productiviteitsmythes: multi-tasken is goed, pauzes zijn prima, en (3): technologie is altijd beter. nee dus.

Maak een prioriteitenlijstje. Dit is het verhaal van belangrijk en / versus urgent. Escaleren, cultiveren en Accommoderen.

Ontwikkel de juiste gewoontes. En ,...  routines helpen je tijd te besparen. En als laatste: houd altijd tijd over om te experimenteren en te ontdekken...

... Op haar website, staat een podcast over het boek:

https://tanyadalton.com/podcasts/episode-081-the-joy-of-missing-out


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?