"Nederland" in The Wealth of Nations

 The Wealth of Nations is een van de belangrijkste boeken in de geschiedenis van de economie. Het boek bracht Adam Smith evenveel faam als Charles Darwin, al zal deze laatste in google trends een hogere ranking krijgen:

Ik heb dit boek in het verleden nooit echt gelezen, wel doorgenomen, doorgebladerd, want bekeken. Meer niet. Dit keer ben ik het wel gaan lezen. En wat opvalt is de concrete kennis die Smith heeft van wat er gebeurt in de wereld.
Zo schrijft hij veel over de naties - logisch gezien de titel van het werk - en dus over de provinciƫn. Nederland: De Nederlanders wonnen de carry-trade van Frankrijk, b.v. Maar er staat ook dat ze goederen verbranden (de Fransen met tabak en de Nederlanders met specerijen die onder andere uit de Molukken afkomstig zijn) wanneer er een overschot dreigt. Of hoe de handel met het Verre-Oosten begon. Portugal handelde daar het eerste, en al snel namen de Hollanders de handel over, waardoor de handel van de eerste afnam. Verder op beschrijft hij hoe de handelsstromen tussen de diverse naties tot stand komen.
De Nederlanders begonnen hun handel te organiseren in een enkele onderneming en de rest van de naties volgden dit voorbeeld. De naties voeren met elkaar economische oorlogsvoering die bereikt wordt door douane-handelingen, importheffingen of directe verboden van bv wijn, cognac in het geval van Frankrijk.

In het hoofdstuk Kolonies gaat het o.a. om de aanval op BraziliĆ« en de handels- of politieke tactieken om als vijand van Spanje, zich met Portugal samen te voegen. En samen te werken. 

In het hoofdstuk public debt gaat het over de beschrijving van schulden, die naast particulier ook aan de overheid toegekend kan zijn.

De Nederlanders zijn de koeriers van de wereld (Europa) omdat ze goederen van het ene land naar het andere brengen.

Of all the nations in Europe, the Dutch, the most commercial, are the most faithful to their word. ($17. Of the influence of commerce on manners).


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?