Boosterprik

Ewald E., de actievoerende wolf, in sociaal (of financieel?) geografische schaapskleren, reageert op twitter op de naam / term: Boosterprik (voor de reacties, zie onder):  


  • vreemde term #boosterprik  betekent zoiets als turboprik impliceert het nog werkzamer maken van iets wat al werkzaam was terwijl het juist is bedoeld om wegebbende immuniteit tijdelijk te herstellen eerlijkere term #herhaalprik

In Spanje heet de prik gewoon "Refuerzo," te vertalen met "versterking." Is dat een eerlijkere term? Eerlijker dan Herhaalprik. Want ook al is het een derde prik, het gaat om versterking van het effect. Het Immuunsysteem doet namelijk precies dat: verdedigen.

Maar hij krijgt veel reacties. Maar allen gaan ze voorbij aan wat er nu precies aan de hand is. Het gaat niet om marketing of  geneeskundige ideeën, maar puur om cultuur. De Nederlandse cultuur is zo verworden dat het taalgebruik slordig is, waar Engelse termen verkozen worden boven Nederlandse varianten. Daardoor heeft Nederland minder goed taalgevoel ontwikkeld, en komen ze als voordeel dichter bij het doel om goed Engels te beheersen, maar dat gaat wel ten koste van het eigen taalniveau.

Van een sociaal geograaf zou je toch wat meer cultuurkennis verwachten: Booster is slordig taalgebruik, meer niet... Of past deze aanval op het systeem gewoon bij het activistische profiel, waar de waarheid niet meer zo belangrijk is dat ondergeschikt is aan het effect? Alleen de impact telt nog in deze crisis. Een hogere mate van actievoeren, gaat ten koste van de verspreiding van wetenschap.

...

--

------------ Twitter reacties:

24 nov.
Is dat wel zo? Booster toch het best te vertalen met oppepper, dat vrij nauwkeurig weergeeft wat die derde injectie doet.
·
24 nov.
De standaard kinderziekte vaccins heten ook al sinds jaar en dag booster shots in de Engelstalige wereld, je kunt hooguit klagen dat het onnodig gebruik van Engels is. Het is echt geen complot om het zo te noemen.
Stoker
·
24 nov.
#oppepprik
@hugodejonge  · 23 nov.
Zorgmedewerkers met patiëntencontact krijgen nu de #oppepprik, om ziekteverzuim tegen te gaan. De zorg prikt de zorg: mooi, die zorgbrede solidariteit. In veel ziekenhuizen, zoals @MCLeeuwarden, zijn ze begonnen met het prikken van eigen personeel.
Neve

24 nov.
Waarom een herhaalprik met dezelfde inhoud? Waarom ebt opgebouwde immuniteit na zo’n korte tijd weg? Suggereert dat geheugencellen van het natuurlijk afweersysteem worden afgebroken. Het is een lock-in (levenslange afhankelijkheid), onderdeel van een monetaire reset.
Gelukkig met de herfst
@ariedekreij
·
24 nov.
Hoe je het noemt is niet zo interessant. Dat het werkt dan weer wel.
·
24 nov.
Eerlijke term? Genocide.
·
24 nov.
‘Oppepprik’. #hugodejonge en zijn marketingteam zijn goed op dreef. De man is door en door verrot.
@Guldensnedes
·
24 nov.
Dat je aangeeft dat het product defect is en alsnog de volle pond moet betalen voor het vervangend product.
Pope Depak Chopra XIII
·
24 nov.
De juiste term is kassa-prik....kassa voor #BigPharma
Tante Mien
@TanteRietje

...
·etc, etc, etc

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?