Waarom speculeren over de toekomst?

Speculeren en speculatief. Wat is dat? 

Speculeren is te verbinden met werk (handel), geestesarbeid en gevoel.

Om te beginnen met het laatste en om dat kort te houden. Speculeren is een gevoel dat raakt aan, of verbonden is met Hoop. Je hoopt dat iets gebeurt. Je speculeert erop. Je bent dan dus niet meer neutraal, maar emotioneel betrokken. Het gevoel dat iets dat zou kunnen gebeuren is belangrijk en motiveert om erop te hopen en te verlangen, maar je hebt meestal geen invloed op de afloop.

Als verstandelijke bezigheid is speculeren een rationele bezigheid die een doel kan hebben, of puur een vorm van nieuwsgierigheid voedt. Hoe zouden dingen kunnen uitwerken? Speculeren of de afloop van een film of concreter, speculeren over de ontwikkeling van een coronavirus.

Meestal wanneer je emotioneel betrokken bent, hoop je dat iets goed komt, zoals bij een ziekte. Dan ga je niet rationeel bedenken wat de mogelijk scenario's zijn (of misschien ook wel).

Handel als laatste is een bezigheid waar de toekomst vaak een rol speelt. Boeren zullen niet speculeren over het weer en hun oogst, maar afhankelijk van die omstandigheden willen ze juist in de toekomst een bepaalde vorm van zekerheid, door nu al hun oogst op termijn te verkopen. Dat is een degelijke strategie.
Iemand die geen positie heeft - een speculant of handelaar - zal deze oogst willen afnemen, maar niet tegen elke prijs.

Toen Corona ons net overviel kwamen er ook veel voorspellingen...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?