Verteren of omzetten?

(1) Fermentatie (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is in de biochemie het omzetten van biologische materialen (substraat) met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels.

(2) Spijsvertering of digestie betekent het verteren van voedsel (spijs) tot stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Beide definities komen van Wikipedia.

Simpel gezegd is fermenteren OMZETTEN en digestie VERTEREN. Fermenteren is veranderen in pure vorm, zoals het gisten van suiker dat leidt tot alcohol. De toevoegende "resources" zijn hierbij bacteriën. Bij de spijsvertering is er een soortgelijke omzettingsproces waar de katalysator een enzym is. Spijsvertering lijkt dus wel op fermentatie maar is toch iets anders.

Hoe zou deze metafoor qua veranderingsproces in te vullen zijn?

Ik kwam hierop door een interview met een ex-leider van de socialistische partij (Rubalcaba - scheikundige en vorig jaar overleden) die zijn loopbaan als politicus had opgegeven en terugkeerde naar zijn oorspronkelijke ambacht: leermeester in de scheikunde.

"Deze verandering is moeilijk te verteren... Deze informatie valt als in steen in mijn maag." Probeer een steen maar eens te verteren, dat lukt niet. Fermenteren zal ook niet werken trouwens.

De essentie bij "het verteren" van veranderingen is dat je de verandering opneemt in je leven (lichaam) en als positieve energie probeert te gebruiken.

Kunnen gebeurtenissen fermenteren?... Een en ander niet meer verder uitgewerkt. 

Wordt vervolgd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?