Dat zag ik niet aankomen

Didn't see that coming is een boek van Carey Niewhof. Overcoming the Seven Greatest Challenges That Noone Expects and Everyone experiences. Nieuwhof is een Noord Amerikaanse dominee (hier voorhet gemak zo genoemd) die een eigen kerk stichtte, The Connexus Church in Ontario, schreef vele boeken waaronder dit boek dat lange tijd op de Christian Leadership best-seller lijst noteerde.

Niemand die twintig is, zo begint de inleiding, zie je cynisch of leeg overkomen. Of niemand wil op zijn veertigste moreel uit balans zijn, of irrelevant aan de zijlijn staan, maar toch overkomt het ons. Allen.  
Niemand is immuun voor de zeven uitdagingen in het leven: 

cynisme, compromis, disconnect, irrelevantie, trots, burn-out en leegheid.

De titel van het boek pakte meteen mijn aandacht en ik las vrijwel meteen de samenvatting die op internet te vinden was (pdf).

In zeven delen komen deze ongelukken aan het woord. Te beginnen met cynisme. De auteur kwam zelf achter zijn cynisme en dat terwijl hij altijd een idealist was geweest. Zijn mening is dat Cynisme niet komt doordat mensen geen belang hechten aan dingen (don't care), maar juist omdat ze dat wel doen (do care). Zoals de dominee zelf die met het leven van als zijn kerkganger betrokken was.
De meeste Cynici zijn voormalige optimisten. Ze krijgen succes, maar krijgen te maken met de verkeerde mensen en raken verbitterd. De idealen verdwijnen beetje bij beetje uit het leven, en voor je het weet ben je cynisch. omdat je teveel idealen had? Wat je moet doen is blijven open staan voor de wereld, voor mensen en nadrukkelijk in gesprek blijven en vragen stellen. Zorg dat je dat vertrouwen weer terug krijgt.
Kicking Cynism in the teeth.

Compromise. Verloving, toewijding. De schrijver begon zijn leven als advocaat, jurist (lawyer), maar vond daarin geen passie. Een disconnect tussen wie je bent en wie je weet dat je zou moeten zijn. Wat zijn je waarden en leef je ernaar? Signalen dat je het gevecht verliest zijn o.a. een groot gat tussen je privƩ en publieke leven, niet leveren wat je belooft en je leven gaat alleen nog maar om ... jou.
Waar je ook bent en watje ook doet, all of us cheat our values.
Nieuwhof’s personal Reteat - Blaise Pascal was right: “The sole cause of man’s unhappiness is that he does not know how to stay quietly in his room.”
Zorg dat je verantwoording draagt, walk your talk, en zorg dat je groeit als mens.

Disconnect. Waarom voelen zo velen van ons zich alleen? De paradox van onze tijd, zoveel connectie, en zou afgesloten. Technologie is volgens de dominee - niet echt de schuldige - maar is wel zoals geld: het maakt je een slechte meester, maar een geweldige slaaf. Dit is niet van nu. Afsluiting is van alle tijden. We sluiten de deur achter ons dicht wanneer we klaar zijn met werk... In conversaties gaat het er niet meer om wat de ander zegt, maar om zoo snel mogelijk ruimte te vinden om in te haken met wat wij zelf willen zeggen. You cannot address what you don't confess..

Irrelevantie. Dit gebeurt wanneer taal, methode of stijl niet langer aansluit op het tijdsbeeld en de cultuur. Wanneer de snelheid van verandering buiten de organisatie groter is dan die binnen de organisatie wordt het bedrijf irrelevant (Rick Warren: how to stay relevant). Veranderen iis helaas moeilijk. Een oplossing is om de missie (dat wat groot is) meer waarde te geven dan de methode (het kleine). Get radical (kleine stapjes zijn onzichtbaar), maar ook Do Regular. Verandering die zich niet gemanifesteerd heeft, wordt spijt.

Trots. Is de dood voor empathie. Vergelijk jezelf niet met anderen, maak je eigenwaarde niet gelijk aan je laatste performance en probeer niet overal je zegje te doen. Trots verhardt je hart. Zorg dat je nederig blijft. Zet anderen in de schijnwerpers...

Burn-out. Je passie verdwijnt, iedereen haalt energie uit je, je bent nergens tevreden mee, je lacht niet meer, ... Maar als je dan toch de bodem bereikt (breaking bad) leer dan de les, dat het leven niet om jezelf (alleen) gaat.

Leegheid. Ten slotte. Dit onderdeel is eenvoudig samen te vatten met een bekend fenomeen: more is less. En dat is ook de boodschap van Niewhof, materie en milestones zorgt voor verslaving en leidt tot uitputting. En wat overblijft is leegte.
Conclusion: Calvin Meet Hobbs. Zelfbewuste mensen weten wat anderen niet zien: hun impact op anderen, hun zwaktes, hun sterktes en vooral hun grenzen. Zorg dus - wederom - voor een missie in je leven.

Over deze laatste vergelijking (C-H) zou ik meer willen weten. ... wordt vervolgd.

--











Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?