Charismatisch Leiderschap (Kevin Murray)

Charismatic Leadersip. The Skills You Can Learn to Motivate High Performance in Others. Is een boek van Kevin Murray uit 2020.
Volgens de auteur die dertig jaar lang leiders heeft onderzocht naar hun werkwijze, en tien jaar ervaring heeft met coachen van leiders, is charisma niet iets wat je van nature moet hebben, je kan het leren. En sterker nog, je moet het leren, want het wordt belangrijker.
 
Charisma, ontleedt hij tot vijf elementen en gaat in vijf delen van het boek in op elke van deze "trait," die hij soms als sterkte (Strength) of karaktereigenschap omschrijft. Deze vijf zijn: Authenticiteit, Persoonlijke machtsuitstraling (personal power), warmte, drive en overtuigingskracht.

Om Authenticiteit te oefenen geeft het boek inzicht in wat authenticiteit is, en hoe je het kan versterken. Zoals de ontwikkeling en oefening van eerlijkheid en integriteit, zichtbaar zijn dus als leider je gezicht laten zien, ook al ben je van nature introvert. En het hebben van een persoonlijke missie helpt hierbij.
Uiteindelijk gaat het bij authenticiteit om het winnen van vertrouwen. dat is de essentie.

Personal Power (PP) gaat over de visuele ondersteuning van je boodschap. Je moet veel lachen en positiviteit uitstralen, en dat kan alleen als je houding met je boodschap, "we gaan dit oplossen, al weet ik nog niet hoe," past. 
Bij PP gaat het om het winnen van aandacht en respect. Respect is dus volgens deze visie, niet iets wat je enkel moet verdienen maar ook iets wat je moet afdwingen met je houding.

Warmte gaat om het bereiken van Engagement of betrokkenheid. En een drive is nodig om richting te geven. Zonder richting gene leiderschap. Dit punt spreekt me bijzonder aan, en is mijns inziens de reden waarom leiderschap zo vaak faalt. Omdat men geen boodschap heeft in deze wereld waar alles belangrijk lijkt.

Overtuigingskracht is een trek die ik verbind met verkopen en ik zie die botsen met authenticiteit. Want hoe meer en beter je kan overtuigen hoe groter de kans dat halverwege de boodschap een eigen leven gaat leiden en je integriteit onder druk komt. Dit is puur mijn eigen interpretatie. Vanuit mijn studie van en ervaring met productieve rollen.

E.e.a. heb ik als samenvatting gezien. Dit is niet een boek dat ik zou kopen, maar de boodschap spreekt me aan, dus geef ik het concept aandacht. Ik denk inderdaad dat dit mogelijk moet zijn, namelijk dat je charisma kan leren, maar liever zou ik het begrip weglaten, want het is ook een beetje een trekker om je te kunnen projecteren met de grote charismatische leiders. Overigens is er ook een hoofdstuk die op de negatieve kanten van het begrip ingaat. Charismatisch leiderschap is natuurlijk toch een titel die aanspreekt, maar het zal niet makkelijk zijn om het te bereiken en het mag ook geen doel op zich zijn: een charismatische leider te worden.

Wat ik niet heb kunnen vinden is waarom charismatisch leiderschap belangrijk gaat worden in de wereld van kunstmatige intelligentie. De auteur - zo lees ik op blinkist - haalt een onderzoek aan van mcKinsey Global Institute die meent dat bij 2030 375 miljoen mensen ander werk moeten vinden of dat hun werk zich zal veranderen. (Jobs lost, jobs gained: Workforce transitions in a time of automation, is een studie uit januari 2018). 14% van alle werknemers zullen veranderingen ondergaan door de komst van AI. Uiteindelijk blijven teams bestaan met veel meer combinaties van verschillende expertises. Daarin komen twee kampen terug: de technische georiĆ«nteerd (experts) en de meer charismatische en innovatieve individuen die leiding zullen moeten geven aan de nieuwe organisatie / wereld. 

Dus de technische experts zijn niet charismatisch en die moeten in toom gehouden worden door charismatische leiders (mijn vertaling).

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?