The Alchemy of Us (Ainissa Ramirez)

The Alchemy of us, How humans and matter transformed one another, is een boek uit 2020 van Ainissa Ramirez. Zij is wetenschapsjournalist. Het boek gaat in op de manier waarop technologie niet alleen ons eigen leven veranderd en verbeterd heeft, maar ook hoe wij zelf door het toedoen van technologie zijn veranderd. 

Wat een mooie cover. De A van Alchemie en de U van us vormt de afkorting van het chemische element goud...Mooie vondst.

Zoals de manier waarop we met tijd zijn omgegaan sinds de klok en het uurwerk uitgevonden zijn. Hier gaat het boek in op het verhaal van Elizabeth Ruth Naomi Belville. Die de Greenwich time lady werd genoemd (google). Door de ontwikkeling van uurwerken is men op gedachten gekomen als Time is Money en dat je tijd niet moet verspillen. Het leven in de fabrieken werd gedomineerd door tijd, [en zelfs het verdwijnen van de tijdklok is nog een issue tot op vandaag.] We zijn zo slaaf geworden van de tijd dat zelfs slaap en ritme-problemen ontstaan zijn als ziekte van onze tijd.

Een ander verhaal is de productie van staal en haar invloed op ons leven. Daarvoor, werd ijzer gebruikt en dat was niet zo "duurzaam" als staal. Door het gebruik van koolstof op een speciale manier in te zetten in het productieproces van staal, combineert deze materie een harde en een flexibele zijde waardoor het staal als een van de meest universele toepassingen is geworden, voor gebouwen, maar ook voor spoorwegen, waar eerder genoemde ijzer werd gebruikt. met de komst van spoorwegen kwam de commerciƫle cultuur op gang.

De invloed van de telegraaf is zichtbaar geweest in de ontwikkeling van de taal [vergelijkbaar zoals nu ook twitter invloed heeft op taal en taalgebruiken]. Volgens de auteur is de stijl van Ernest Hemingway - lean, unadorned prose - gewijzigd door de komst van deze technologie.

De uitvinding van de fotografie is ook bijzonder. De "rol" van Kodak is hierbij niet zonder consequenties geweest. Een verhaal waarvan ik nog nooit gehoord had. Het chemische filmontwikkeling en afdrukproces was namelijk afgesteld op de blanke / witte huid, en gaf fouten en bij donkere huidskleuren. Dit werkte de apartheidsregering in de hand. 
 
Bij de ontwikkeling van licht is het resultaat al niet veel beter: de mens staat teveel aan kunstmatig licht bloot, meer dan goed is. 's Nachts komt het menselijk lichaam in de repareer-modus, en met teveel aan kunstlicht is die tijdsperiode te kort voor een goede nachtrust en herstelproces van ons lichaam.

De uitvinding van Glas, maar vooral de impact op onze cultuur ervan is ook bijzonder. Je kan hier direct denken aan transparantie, maar ook door deze transparantie dat het mogelijk is geworden om dingen te observeren, zoals elektronen die uit een kathode stromen, die anders niet mogelijk waren geweest. Zonder glas zou de wetenschap blind blijven.

Meer van nu, is het thema van computers en dat deze ons intelligenter maakt als menssoort. Maar dat gaat wel ten koste van onze aandachtsspanne, en manier van denken; we worden oppervlakkiger. Meer kennis komt vanuit de mens in de systemen waar we vervolgens [mijn interpretatie] weer bang voor moeten worden dat ze ons werk overnemen. Waarom? Omdat onze aandachtsspanne korter wordt en steeds minder geheugen gebruiken, omdat ons geheugen vervangen dreigt te worden door het internet. En zonder geheugen is een computer (brein) waardeloos.

Maar zo ver is het nog niet.

Ik las de samenvatting. Maar zou ik ook het boek willen lezen? Wetende dat er zoveel is om te lezen. Waarschijnlijker is het dat ik meer zou willen weten van haar andere twee boeken (Newton's Football en Save Our Science) of mogelijk een nieuw boek van haar hand...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?