Stijl stuurt productiviteit en visa versa (1)

Stijl is een soms een wat abstract begrip, vaak wat vaag, en van dit blog is het een van de pijlers. Stijl stuurt productiviteit en productiviteit stuurt stijl*.

Een muzikant heeft een bepaalde stijl, een voetballer ook, en een president ook. De eerste post die ik vind over stijl gaat over Trump. Zijn stijl is overduidelijk, maar als je deze zou moeten omschrijven, kom je al snel in de problemen. Wat maakt Trump's stijl nu uniek? Het feit dat hij grof is, vaak beledigend, of dat hij denkt als een zakenman, en dat elke probleem op te lossen is met een deal. The art of the deal is een boek van Trump dat hem duidelijk typeert.

Je kan voor of tegen Trump zijn. Stijl is persoonlijk en wanneer personen met soortgelijke stijl samenwerken, kan je spreken van een gezamenlijke cultuur. Trump, wederom, hoort dan bij de groep van Republikeinen. Zijn zakelijke stijl past minder goed bij de democraten.

Een andere vorm van Stijl. Op een motor dwars door Amerika trekken. Hier geeft de manier van doen een uitdrukking van eigenheid of stijl aan iets functioneels, zoals reizen. Je kan ook met een kamper reizen bijvoorbeeld, of wandelend de Appalachian Trail doen.

Naïviteit (derde post) is ook een vorm van stijl. Het is een kunstvorm onder schilders, maar het is ook een kenmerk van professionals, mensen die werken. Vaak zijn juniors nog naïef in hun doen.

Stijl als uiterlijk kenmerk. Daar gaat  Instant Vertrouwen over. Hoe je je kleedt zegt veel over je vertrouwen. Slordig of verzorgd. Het hoeft niet altijd zo te zijn. Vertegenwoordigers gaan altijd in pak, goed verzorgd. Dat pak is een soort masker, wanneer je dat draagt krijg je automatisch meer vertrouwen. Sommige bedrijven geloven in officiële kleding. Sommige beroepen worden afgerekend op hun uiterlijke verzorging. Een piloot zal nooit op sportschoenen en zonder pak het vliegtuig in stappen. Die uitstraling is belangrijk, wederom voor vertrouwen. Zowel voor hem of har zelf, als voor de passagier. Een tandarts zonder witte jas wekt geen vertrouwen op. De eeuwige puber draagt elke dag iets anders. Want zij is nog aan het experimenteren.

Dat betekent niet dat het uiterlijk alles bepaalt. Maar het betekent wel dat uiterlijk (stijl) en innerlijk (functie) bij elkaar horen. een Brandweer man (m/v) draagt een rode helm. Niet blauw of groen. Rood.


-- 4 sept 2023. * - Stijl kan ook toxisch zijn. Bijv door gebruik van Gaslighting.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?