Productieve valkuilen (3)


Het idee van valkuilen is afkomstig het concept of idee van kernkwaliteiten en kernkwadranten. Profileren is goed, maar wanneer je doorslaat in het profileren, kan je arrogant worden. Dat is een valkuil. Productieve valkuilen zijn die extremen die eveneens teveel van het goede zijn. Idealen zijn oké, en dromen ook, maar wanneer je op het werk als een dromer (of idealist) wordt bestempeld ben je waarschijnlijk doorgeslagen. Bouwers denken in en aan de toekomst en dan is dromen nodig, maar het mag geen doel op zich worden.

Eigenwijsheid is een andere productieve valkuil. Dat betekent niet dat dit automatisch een verlengde is van een activiteit, maar dat het voorkomt bij een bepaalde productieve rol. Namelijk produceren en bouwen. Een verkoper zal veel minder risico lopen om arrogant te worden, omdat deze naar zijn  klanten moet luisteren en dat zorgt automatisch voor een tegengif voor eigenwijsheid. Maar BOUWERS kunnen wel doorslaan in het denken aan projecten en bouwwerken, zonder dat ze feedback krijgen of hun bouwsel wel gewaardeerd zal worden. Een architect of medisch specialist zal veel meer kans lopen om eigenwijs te worden dan een advocaat of koopman.

De valkuil die specifiek te maken heeft met het verkoopproces is die van de "draaikont." dat is juist wel een valkuil van vertegenwoordigers- maar vooral van politici - die zo flexibel zijn in het meegaan met wat klanten denken, dat ze elke kans aangrijpen om hun toegevoegde waarde te verkopen. Opportunisme is een andere benaming voor deze valkuil.  

Voor iemand die in de handel zit, ligt de valkuil van profiteren voor de hand. Het maakt soms niet meer uit wat de handel is, als het maar geld op levert, en dat kan soms resulteren in een schadelijk imago zoals dat van "de profiteur."



--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?