Jaarverslag 2017: Kendrion

Eén van de eerste bedrijven die haar jaarverslag al heeft gepubliceerd, op 21 februari om precies te zijn.
Die vlijtigheid is misschien terug te vinden in het verslag zelf. De zaken verlopen volgens (het nieuwe strategische plan) waar het gaat om simplify, focus en grow. Dat plan is gestart in 2016 en de kosten daarvoor zijn op zich redelijk groot, 5,7 miljoen in 2016 en 5,1 miljoen in 2017 en ook vor 2018 is deze post gereserveerd. En dat op een nettowinst van ca. 23 miljoen (officieel inclusief deze kosten zou de winst op 19,5 uitkomen).

Het verslag lijkt veel op dat van 2016. Er zijn weinig veranderingen. De RvC is verkleind naar vier personen omdat iemand (de Bakker) na 12 jaar met pensioen gaat. Er is een SWOT-analyse bijgekomen (bedreiging: de hoge investeringen die nodig zijn in R&D en productielijnen) en verder vertelt het verslag de ontwikkelingen van de twee grootste business units: industrial (35% van de omzet) en Automotive (65%).

Industrial is onderdeel van een markt die 3 miljard groot is, en toegankelijk voor Kendrion blijft er ca. 900 miljoen over en waarvan de omzet in 2017 162 miljoen was.
Bij automotive zijn die cijfers: 9 miljard, 2000 miljoen en 299 miljoen omzet nu.
kendrion heeft een gediversificeerde organisatie met nagenoeg evenveel vrouwen als mannen in dienst. Qua management geeft het bedrijf geen cijfers van deze gelijkheid. Verder werken er 38 nationaliteiten en is cultuur iets meer dan in 2016 op de agenda gezet. Dat blijkt uit een culture survey, die gehouden is, en daaruit blijkt dat werknemers content zijn met de huidige cultuur, met negatieve uitschieters op het vlak van workload en cooperatie tussen afdelingen.

De organisatie werkt decentraal met grote vrijheid voor de business units. Ik zie Kendrion als een soortgelijk bedrijf als het grotere Aalberts, met soortgelijke groeivraagstukken.

Door het verslag staan oplossingen die het bedrijf biedt op het vlak van eletrisch magnetisch producten. zoals het nabootsen van een traditionele autogeluid bij electrische auto's.

Qua Strategic and business risks is er een kleine verschuiving geweest tov 2016:
Kendrion’s strategic and business risks identified are
reviewed below. The most important risks selected based
on the final outcome of the risk management survey are:
1. Pressure from large customers and customer
dependency; (2016 - 3)
2. Increased competition; (2016: 1)
3. Non-performing Information Systems and cyber security; (2016: 4)
4. Technological substitution; (2016: 2)
5. Attraction and retention of qualified staff; (2016: 6)
6. Future product portfolio, including impact of megatrends;
7. Volatile economic conditions. (2016: 5)

Kendrion is een serieus en degelijk bedrijf met nog genoeg groeikansen. Maar het bedrijf is sterk afhankelijk van de economische ontwikkelingen en de veranderingen die in het speelveld plaatsvinden. Zoals een zelf aangehaald voorbeeld in het verslag van een klant die zelf concurrent kan worden...

--
2017/03/jaarverslag-2016-kendrion

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?