Jaarverslag 2017: Acomo

Ook bij acomo zijn er wat aanpassingen geweest in 2017. De managementstructuur is vereenvoudigd, waar commissarissen en bestuur zijn samengevoegd tot één laag (one-tier). De CEO Erik Rietkerk is na vier jaar opgestapt en is een eigen adviesbureau begonnen op het gebied van food and agritechnologie (Cerquettino bv). De CFO Allard Goldschmeding is hem opgevolgd en vervult nu zowel de CFO als de CEO-rol.

Qua omzetverdeling is er weinig veranderd. En in de grootste afzetmarkt (Spices and Nuts) heeft het bedrijf een nieuwe overname gedaan: Delinuts bv uit Ede. The arrival of Delinuts has diversified the market reach of our robust nuts business. In drie van de vier sectoren was omzetgroei, in seeds was sprake van een omzetdaling in 2017.

In de openingsbrief aan de lezer vertelt de nieuwe bestuurder over de verdere roll-out van het ERP systeem, om de diverse bedrijven nog beter op elkaar aan te laten sluiten... to further improve flexibility, operational efficiency, commercial decisiveness and risk management. Het betreft hier het bedrijf Van Rees, wiens ERP systeem (Microsoft Dynamics / Dycotrade speciaal voor Commodity en tradinghuizen) aanvankelijk voor de Thee-business nu voor de hele groep wordt gebruikt.

Qua business model zijn er weinig veranderingen, het bedrijf specialiseert zich in het verwerken (processing - zoals cleaning en blending), verhandelen / trading en als laatste de logistiek (opslag, distribution) richting voedsel- en drankbedrijven.
Afhankelijk van het type bedrijf doet dit meer of minder in de waardeketen. Het recent overgenomen Delinuts bv doet niet an foodprocessing of packaging, enkel het logistieke proces (transport, opslag, inventory management, etc).

Qua strategische risico's ziet Acomo in 2017 een nieuw risico op het gebied van concurrentie, namelijk dat van verticale integratie van haar afnemers, de overname van Delinuts past bij deze risico-component. Blijkbaar verandert het speelveld van de business van Acomo.

De markt/omgeving:
The weakening of the euro/US dollar exchange rate in the second half of 2017 significantly impacted trade positions.  ...The future development of the euro/US dollar rate can have a positive or negative impact on the consolidated results reported in euro. The assets and liabilities of Red River Commodities and Van Rees Group [beide bedrijven werken met dollars, in tegenstelling tot de rest die in Euros werken] are translated in euro at year-end rate for consolidation purposes.De tweede helft van 2017 pakte negatief uit voor de dollar en dus voor het resultaat: The FX rates contributed negatively to sales (- €5.9 million) and net profit (- €0.2 million).

The European market is still hampered by the uncertainties of the upcoming Brexit, as no less than 30% of the Benelux export of food products is to the UK.

Er is een toegenomen prijsvolatiliteit in de soft commodities.




--
2017/03/jaarverslag-2016-acomo

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?