Intern conflict Credit Suisse

Niemand heeft het meer over Credit Suisse. De bank is netjes overgenomen. Probleem voorbij. Mij verbaast het dat het keurige (imago van) Zwitserland, toch gewoon dit soort zaken gebeuren: een bank waar van alles mis is gegaan. 

Onlangs las ik dat de Nederlandse cultuur ook te typeren is a.d.h.v. kernwaarden, die zijn als ik het minb. van sociale zaken en werkgelegenheid) mag geloven: 

  • Vrijheid, Gelijkwaardigheid, Solidariteit en werk (https://open.overheid.nl/documenten/ronl-8fd14f15-e422-4d1d-a1c7-91c9062acf17/pdf).

Overigens weet ik niet of dit dé kernwaarden zijn voor de Nederlandse samenleving, noch of die aan de hand van een set kernwaarden te typeren zou zijn. Vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit lijken voor een willekeurige natie te gelden. Maar zou je voor Zwitserland, op een zelfde manier kernwaarden kunnn definieren? En waar kom je dan op uit?

Zwitserland heeft en imago van orde, precisie en gezond verstand (ik verzin dit grotendeels omdat ik niet precies weet hoe ik het imago van dit land moet verwoorden, maar dat er een typische zwitsers imago is, dat staat buiten kijf.) En dan is er een bank die gewoon failliet gaat, ware het niet dat deze op het laatste moment overgenomen wordt door de grotere broer, UBS. 

Via wikipedia lees ik dat: 

De bank werd in 1856 onder de naam Schweizerische Kreditanstalt (SKA) opgericht en was uitsluitend actief in Zürich. De eerste expansie binnen Zwitserland vond plaats in 1905, toen een kantoor in Bazel werd geopend. De expansie werd voornamelijk gerealiseerd door de overname van regionale banken. Het eerste buitenlandse kantoor werd in 1940 in New York geopend.

In 1990 nam Credit Suisse een meerderheidsbelang in de Amerikaanse bank CS First Boston, CS had in 1988 reeds 44,5% van de aandelen in handen gekregen en sindsdien ging de bank verder onder de naam CS First Boston. In 1990 nam het bank Leu over en drie jaar later volgde de acquisitie van Swiss Volksbank.

In 1997 kocht Credit Suisse de verzekeringsgroep Winterthur. Met deze overname kon CS alle financiële diensten op het gebied van bankieren en verzekeringen aanbieden. De overname was niet succesvol. ...  De verkoop bleek niet eenvoudig en duurde veel langer dan gehoopt en pas in 2006 nam AXA Winterthur over voor ...

In 2000 kocht Credit Suisse de Amerikaanse investment bank Donaldson, Lufkin & Jenrette... De activiteiten werden samengevoegd en gingen onder de merknaam CS First Boston verder.

In 2022 leed Credit Suisse een fors nettoverlies van ruim CHF 7 miljard. De inkomsten vielen fors terug ten opzichte van 2021 en de kosten bleven nagenoeg gelijk. In oktober 2022 maakte het bestuur een belangrijke strategie wijziging bekend. Naast de focus om de kosten te drukken wil het de zakenbank, CS First Boston, apart zetten door hiervoor een eigen beursnotering aan te vragen.

Business Insider schreef:

  • De Zwitserse bank Credit Suisse heeft forse kritiek gekregen van Amerikaanse toezichthouders op de controle van financiële cijfers.
  • Bij de publicatie van het jaarverslag over 2022 gaf Credit Suisse dinsdag aan dat klanten vermogen hebben weggehaald vanwege zorgen over de financiële gezondheid van de bank.

Op 14 maart 2023 daalde de aandelenkoers van de bank met ruim 20%. Door de slechte financiële resultaten over 2022 zou Credit Suisse nieuw aandelenkapitaal moeten aantrekken. ... De Zwitserse Nationale Bank beloofde vervolgens royale liquiditeitssteun aan Credit Suisse.

Holland gold schreef dat klanten deposito's weghaalden. [Voor Credit Suisse is er dn al een probleem met een regionale bank in de Silicon Valley die later failliet gaat. Daarmee hebben de jagers in de financiële wereld hun ogen gericht op andere zwakke broeders. Men vreest voor een nieuwe (globale) bankencrisis]:
  • Wat is er aan de hand bij Credit Suisse? De zorgen over Credit Suisse werden afgelopen vrijdag verder aangewakkerd, toen topman Ulrich Körner een e-mail naar alle personeelsleden stuurde om te benadrukken dat de solvabiliteit en liquiditeit van de bank in orde zijn. Ook zei hij dat de bank zich op een 'kritiek moment' in haar bestaan bevindt en 'op een kruispunt' staat. Hij benadrukte dat de koers van het aandeel geen weerspiegeling is van de gezondheid van de bank, maar van speculatie op de financiële markten. Die speculatie kwam ruim een week eerder al op gang, toen Reuters op basis van anonieme bronnen schreef dat de bank op zoek was naar nieuw kapitaal.
Op 19 maart 2023 werd bekendgemaakt dat Credit Suisse overgenomen wordt door het Zwitserse UBS voor zo'n € 3 miljard. 

Investopedia schreef. 

  • What Caused the Collapse of Credit Suisse? Despite its long history, Credit Suisse was plagued by a series of scandals, management shifts, and significant losses in recent years.
  • In February 2020, Credit Suisse’s then-CEO, Tidjane Thiam, resigned after a 2019 spying scandal. Credit Suisse’s wealth management boss, Iqbal Khan, left for UBS and was subsequently surveilled by private contractors in an effort to determine whether he poached clients.
  • In 2021, amid the pandemic, the collapse of the U.S. family investment fund Archegos Capital and British finance firm Greensill Capital triggered a pretax loss of close to $1 billion for Credit Suisse. Following the collapse of Archegos, Credit Suisse’s investment bank CEO and chief risk and compliance officer left the company. An independent investigation of Credit Suisse’s role in the Archegos scandal found that the bank had failed to “effectively manage risk,” but suggested that no fraudulent or illegal conduct occurred.
  • Months later, in January 2022, Chairman Antonio Horta-Osorio resigned from the bank’s board after about nine months in the position over a scandal related to his breaching of Swiss and British COVID-19 quarantine protocols.
  • By late summer 2022, new CEO Ulrich Koerner unveiled a strategic review that was hindered by an unsubstantiated rumor that Credit Suisse was facing an impending failure. This prompted clients to pull 110 billion CHF (about $119 billion) of funds in the final quarter of 2022.

Gewoon kijkend naar de kernwaarden Care en Entrepreneurial Spirit, zie je dat er een intern conflict is. Care is verzorgen, de basis voor vertrouwen bij banken, en entrepreneurial spirit klinkt als animal spirit, jagen en zoeken naar een prooi en dan wordt de bank zelf een prooi.
Kernwaarden mogen wel wat spanning opleveren, maar entrepreneurial spirit kan al snel tegen je werken. Waarvan acte.

-- 29 aug
Ik was deze post even vergeten:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?