De Toekomst volgens ... Nostradamus

Als iemand met de toekomst bezig is geweest dan is het Nostradamus. Hij is de meest  bekende voorspeller. Zoekend op "profetieën," of op profeten kom je dan ook op anderen uit, zoals: Baba Vanga, of Eno Alaric. Mij totaal onbekend. 

Of er echt bewijs is van de profetieën, kan ik niet uitmaken, maar Nostradamus heeft vele fans en aanhangers. De voorspellingen zijn Enigmatisch, er is een grote mate van interpretatie nodig, de tekst en de studie ervan zoals "zodiac sol viente de Tauro," vraagt om uitleg. Naast de echte profeet is de expert over profetieën misschien nog wel belangrijker. Details, exactheid van de voorspelling, dat vraagt m.i. een dagtaak. Dan is er nog het verschil met religie, geloof en spiritualiteit.

Wat opvalt is dat het bij deze voorspellingen altijd om slecht nieuws gaat. Een profeet is geen neutrale profeet, maar altijd eenzijdig een Onheilsprofeet. Het verhaal is nooit positief. Dat moet je als skepticus meenemen.

Brittanica schrijft: Nostradamus, Frans astroloog, ook wel Michel de Notredame of Nostredame genoemd, (geboren 14 december 1503, Saint-Rémy, Frankrijk - overleden 1/2 juli 1566, Salon), Franse astroloog en arts, de meest gelezen ziener van de Renaissance.

Nostradamus begon zijn medische praktijk ergens in de jaren 1530 in Agen, ondanks dat hij niet alleen nooit een medische graad had behaald, maar blijkbaar ook van de medische school was gestuurd. In 1544 verhuisde hij naar Salon, waar hij bekendheid verwierf vanwege zijn innovatieve medische behandelingen tijdens uitbraken van de pest in Aix en Lyon in 1546-1547. Rond 1547 begon hij profetieën te maken, die hij in 1555 publiceerde in een boek getiteld Centuries. Het werk bestond uit rijmende kwatrijnen gegroepeerd in honderden, elke set van 100 werd een eeuw genoemd. Astrologie was toen op een hoogtepunt en in 1558 verscheen een uitgebreide tweede editie, opgedragen aan de Franse koning.

Sommige van zijn profetieën leken in vervulling te gaan, en zijn roem werd zo wijdverbreid dat hij werd uitgenodigd aan het hof van Catherine de Médicis, koningin-gemalin van Hendrik II van Frankrijk, waar hij de horoscopen van haar kinderen wierp. In 1564 werd hij door Karel IX benoemd tot gewoon geneesheer. De profetieën van Nostradamus waren het onderwerp van vele commentaren; in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ze echter nooit veroordeeld door de Congregatie van de Index, het orgaan dat door de Rooms-Katholieke Kerk is opgericht voor het onderzoeken van boeken en manuscripten. Vanwege hun cryptische stijl en inhoud bleven de profetieën voor veel controverse zorgen. Sommigen van hen denken door gelovigen dat ze werkelijke historische gebeurtenissen hebben voorspeld die hebben plaatsgevonden sinds de tijd van Nostradamus, inclusief bepaalde details van de Franse Revolutie van de 18e eeuw. Van andere, die geen duidelijke betekenis hebben, zeggen sommigen dat ze gebeurtenissen voorspellen die nog niet hebben plaatsgevonden. (bron: https://www.britannica.com/topic/occultism)

Wikipedia heeft veel uitgebreidere informatie over deze ziener, en bovendien is deze beschikbaar in 97 talen, dus dat geeft wel aan hoe populair de man is geworden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nostradamus

Zelf wil ik niet per sé meer weten over profeten in het algemeen of Nostradamus specifiek. Mijn vraag en onderzoek over De Toekomst is, welke andere professionals ook met voorspellen bezig zijn, zoals waarzeggers, astrologen en futurologen. Bij deze laatste kom je vaak bij de Business Schools, de Toekomst verkennen, als vakgebied en als business waar vraag naar is.

... Is deze figuur op te vatten als een patroon of parallel voor futuristen en profeten in de zin dat wanneer je een profetie doe dit zo dubbelzinnig moet uitdrukken?

14 aug. Volgens wetenschapsjournalist "wonen er binnen een aantal decennia mensen op de Noordpool." Een dergelijke uitspraak zou je ook kunnen zien als van een profeet. Niemand weet namelijk wat er gebeurt, maar als je het mooi formuleert, ... De uitspraak valt nu niet te bewijzen in ieder geval.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?