Dr. Fischer van Geneve

Waarom koos Graham Greene voor Geneve, voor dit verhaal?

"Dr. Fischer of Geneva," is een nog al bijzondere dr., die zijn vrouw verliest wanneer deze hem niet langer waardeert. Ze luistert vrij onschuldig muziek bij een platenverkoper en wanneer Fischer daar achter komt zorgt deze via een van zijn kennissen, Kips voor wie de man werkt, dat deze zijn baan verliest. De dochter van Fischer verlaat hem ook en deze ontmoet een oudere weduwe die zijn hand verloren heeft als brandweerman. Hij werkt nu in een van de grote chocoladefabrieken in de stad als vertaler. Hij leert dat zijn toekomstige vrouw, de dochter van Fischer is, en wil de man om toestemming vragen. Die reageert apathisch op zijn bezoek, maar nodigt hem uit voor een van zijn feestjes. Die zijn berucht als ook om de "reptielen" (toads) die hij als kennissen om zich heen heeft verzameld en wie hij op die feesten rustig kan vernederen. Die vernederingen zijn een soort van experiment om te zien hoe groot de hebzucht van deze mensen is. het zijn allemaal welgestelde, minder rijk van Fischer, die om belastingtechnische redenen in Geneve zijn gaan wonen.

Jones en zijn vrouw inmiddels, gaan op zoek naar Steiner die destijds de vrouw van Fischer heeft bekoord met muziek van Mozart. Hij krijgt een hartaanval wanneer hij de dochter ziet, die sprekend op haar moeder lijkt. Hij overleeft de aanval echter. Op het laatste feestje, de dochter is dan net omgekomen door een skiongeluk terwijl een zelfmoordpoging van Jones mislukt, wil Fischer een soort Russische Roulette organiseren, waar blijkt dat de prijs van 5 miljoen inderdaad voldoende is om hieraan mee te doen, door zijn kennissen. Jones die rouwt om zijn vrouw, wil graag het lot trekken dat hem zal vernietigen, maar door bluf blijkt dat er toch geen schadelijk lot tussen zat. Steiner slaat het schouwspel gade en ontwikkelt van dat moment een vriendschap met Jones, die dan besloten heeft het leven weer te omarmen.

... De nouvelle is een verhaal over hebzucht, maar ook over minachting die anders is dan haat. Fischer minacht de mens, door het vertrek van zijn vrouw en minacht zichzelf en wil niet langer leven.

Mij ging het om de stad, Geneve. Heeft Greene Geneve bewust gekozen? Belastingontduiking. Het imago van Zwitserland en Geneve straalt dat misschien uit. Men wil er wel immigranten, maar enkel wanneer deze vermogend zijn, of werk hebben. Zo zouden we het natuurlijk allemaal willen. Alleen vluchtelingen opnemen die een artsenopleiding hebben, maar niet de losers van hun eigen land...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?