Flow richting een nieuwe Toekomst

Dit is een van de boeken die ik aan het opruimen ben en tegelijkertijd nog een tweede blik gun, dat klinkt wat minderwaardig, maar dat is het niet, een afscheid is altijd asymmetrisch.

Wat zegt Mihaly anno 1999 - Creativity. Flow and the psychology of discovery and invention) van Mihaly Csikszentmihalyi - over De Toekomst

Waar ik de eerste keer niet goed op gelet heb is de lijst met professionals, die hij geïnterviewd heeft voor dit boek en dus de basis is voor de Flow-uitleg. De patronen die hij gevonden heeft zijn mede door deze mensen tot stand gekomen. Hij heeft deze zelf rond een aantal thema's gecategoriseerd:

1. kunst en geesteswetenschappen

  • Historici (Davis, Franklin, McNeill, Woodward
  • Media (Jack Anderson, Gruenenberg, Konner, Noelle-Neumann, Trachinger
  • Filosofen en Critici (Mortimer J. Adler, Booth, Sebeok)
  • Artiesten en componisten (Asner, easley Blackwood, Hart, Peterson, Schuler, Shankar)
  • Dichters (Domin, Faludy, Hecht, Strand)
  • Beeldende kunstenaars en architecten (leonard Baskin, N. Holton Johnson, Kurokawa, Lanyon, Smith, Snow, Zeisel)
  • Schrijvers (Davies, nadine Gordimer, L'Engle, Levertov, S. LeVine, Livi, Mahfouz, Sarton, Stern)

2. wetenschap

  • Biologen en artsen (Barry Commoner, S. Jay Gould, Klein, Lederberg, Mayr, Salk, B. Spock, Wilson, Yalow)
  • Scheikundigen (Eigen, I. Karle, J. Karle, Pauling, Prigogine)
  • Economen (K. Bouldin, Stigler, Whitman)
  • Fysici en astronomen (john Bardeen, hans Bethe, margaret Burbridge, margaret Butler, Chandrasekhar, freeman Dyson, G. Holton, Maier-Leibnitz, Pais, Rubin, Weisskopf, Wheeler)
  • Psychologen en sociaal-wetenschappers (Campbell, Coleman, R.Levine, Loevinger, Milner, Nuegarten, Norman, Riesman)

3. bedrijfsleven en politiek

  • Activisten (Elise Boulding, Hazel Henderson, Honig, M. Spock)
  • Bedrijfsleven en filantropie (Galvin, Harris, Mahoney, Murphy, Randome, Reed)
  • Uitvinders (MacReady, Offner, Rabinov)
  • Politici (John W. Gardner, McCarthy)

Hij stelt hun steeds dezelfde vragen over: hun carrière en hun levensdoel, de relaties die ze gehad hebben en als laatste hun werkmethodes.

De vier highlights zijn speciale gevallen die in het hoofdstuk over de toekomst aan bod komen. Het zijn vier korte biografische schetsen van mensen, professionals die anders zijn, en meer creatief dan de rest, volgens de formule van Mihaly.

Commoner als eerste... was biochemicus en biofysicus en was een van de eerste die bewust werd dat de vruchten va de technologie (zoals radioactieve neerslag, verdelgingsmiddelen, olie en afvalstoffen) een gevaar voor de mensheid vormden. Raakte teleurgesteld in de academische wetenschap, deed kort een gooi naar het presidentschap van de VS (1980 - *) en werd directeur van biologisch centrum aan de universiteit van New York. Van jongs af aan had hij geen echte missie, zijn vader (Joods) was immigrant, en zag een carrière als kleermaker voor zijn zoon in het verschiet maar hij werd opgemerkt door iemand waardoor hij werd toegelaten aan de Columbia universiteit en kwam later bij Harvard, en deed een interdisciplinaire opleiding in scheikunde, biologie en natuurkunde [dit lijkt een patroon te zijn, met focus op meerdere studies en brede belangstelling, geen tunnelvisie bij creatieven]. De context van die tijd was de opkomst van de nucleaire energie en bom "die na WOII een generatie in haar greep had." Ook was hij getuige van een electriciteits-netwerk dat door een storing uitviel door [zo ondervond hij] een plotselinge stijging van de vraag naar elektriciteit [20 jaar later gebeurt dit opnieuw schrijft MC waardoor Wall Street crasht, maar hier zitten wat onjuistheden in]. Ook onderzocht hij de neerslag van radioactieve straling op gewassen en dat Jodium-131 bij kinderen in hun schildklieren achterbleef. Het was voor Commoner duidelijk dat de mens de planeet de oorlog had verklaard, met wetenschap die als instrument het leven en welzijn moest verbeteren, maar door de jacht op kennis in individuele [specialistische] gebieden voor het geheel destructief kon zijn. Hij zag zich zelf als tovenaarsleerling die een beweging in gang gezet had die niet te stoppen was.  Wetenschap en politiek moest samenwerken  [*daarom dus zijn gooi naar presidentschap] en hij richtte zich steeds meer op milieuproblemen. Desondanks het feit dat wetenschap verantwoordelijk is voor problemen is hij trouw aan die wetenschap gebleven. Hij was duidelijk leider in zijn tijd omdat hij toekomstige problemen voorzag: zoals die van nitraat bij mestgebruik en dioxine bij afvalverbranding. Hij schreef boeken en pamfletten om zijn doel bij te zitten en maakte zich los van de wetenschappelijke standaardgebieden en verliet uiteindelijk de universiteit ("een stap die maar weinigen durven maken"). Hij zag het academische reductionisme als probleem en zocht een holistische visie en oplossingsmethode of aanpak en vond dat vakgebieden zich moesten bundelen [iets dat nu wel op gang komt]...  Hij vond zichzelf een kind van de depressie, dat moest vechten om zijn doelen te bereiken en had qua werkethiek een grote focus, "ik weiger verschrikkelijk veel dingen," zei hij dan ook. MC ziet Commoner als niet-conformist en de relatie met creativiteit op een gebied (wel als probleemgebied in de werkelijkheid maar niet als focus bij de Universiteit) dat nog niet bestaat.

Hazel Henderson. Haar levensdoel sluit perfect aan bij Commoner. Ook zij is in voor de ontwikkeling van een interdisciplinair gebied om problemen op te lossen. Ze is volgens Wikipedia, Futurist, economisch iconoclast, televisieproducent, auteur. Ze is van jongs af aan verliefd op de wereld, zo zegt ze zelf en stond elke ochtend met verbazing op. Ze heeft dus een open houding naar de wereld [belangrijk voor MC] en wilde na haar middelbare school een wereldreis maken. Daarvoor schreef ze brieven naar hotels om voor ze te werken in ruil voor een bed. Haar gebrek aan academische ervaring werd een voordeel schrijft MC [refereert hier aan een onderzoek van Dean Simonton naar de achtergrond van moderne historische figuren: soms ontkom je niet aan een academische graad, maar vaak is meer opleiding even schadelijk als minder opleiding]. Ook Henderson richt zich op het milieu maar zo schrijft MC is ze geen salonactivist maar doet daadwerkelijk iets om te bewijzen dat het anders kan, kleinschalige projecten. Ze vindt de Nationale Toekomst indicator uit [na zoeken blijkt dat de Country Futures Indicator als alternatief voor het Gross Nat. Product en wordt later de Calvert-Henderson Quality-of-Life Indicators]. Later geeft ze haar baan op en verhuist ze naar de provincie in Florida, in beperkte afzondering, maar met uitstapjes naar de echte wereld. Ik wast dat ik niet geschikt ben voor een gewone baan, zegt ze zelf en ook dit is belangrijk om Creativity te begrijpen. Echte "creativelingen" passen niet in het gewone leven. Ze voelt zich vaak een buitenaards wezen. MC voegt hier aan toe dat afstand goed is voor objectiviteit maar dat emotionele betrokkenheid belangrijk is om problemen op te lossen. Zelf ziet haar parallel in het Zenboeddhisme waar betrokkenheid-afstandelijkheid een harmonieus continuüm is...

Elise Boulding is 50 jaar getrouwd met de bekende econoom en zij besluit op een dag sociologie te gaan studeren... en promoveert en is geobsedeerd [mijn vertaling] op het thema Vrede. Ze is Quaker en haar vredesmissie is geworteld in het geloof , een "op Gods liefde gebaseerde activiteit." Ook zij heeft zeer moeilijke momenten en trekt zich dan terug in de bergen, mediteert en vind haar innerlijke evenwicht opnieuw terug...

John W. Gardner ten slotte... had ook een veelvoud aan banen, begon als docent psychologie, en werd minister van Volksgezondheid en welzijn onder President Johnson, maar geen van zijn prestatie gaf hem een gevoel van voldoening. Hij onderzocht waarom volgens hem de mens zijn Latente uitmuntendheid niet bereikt, waardoor het leven van de mens kleurloos en armzalig wordt. En MC haakt hier aan dat het de mens aan Flow ontbreekt. Kunnen we zowel gelijk als uitmuntend zijn? Hij richt een organisatie Common Cause op, met succes, maar richt zich ook weer op iets nieuws. Hij had zijn intelligentie ook kunnen gebruiken om effectenmakelaar te worden schrijft MC, maar hij koos het algemeen maatschappelijke belang. MC refereert hier aan een stelling eerder in het boek dat Creative mannen meestal al vroeg in hun leven hun vader hebben verloren. Dat geldt ook voor Gardner.

Commoner, Henderson, Boudling en Gardner hebben gemeen, schrijft MC, dat ze zich gerealiseerd hebben dat gebeurtenissen op onze planeet stelselmatig met elkaar verbonden zijn en dat ze alles in staat stellen om dat bewustzijn in daden om te zetten. [ze zijn daadkrachtig]. De moraal van het verhaal is dat de aarde in veel belangrijke aspecten een gesloten systeem is met kwetsbare grenzen en dat die grenzen makkelijk schade kunnen oplopen wanneer we geen doelgerichte actie ondernemen [zie Massimini]. De conclusie is dat voor al deze gebieden het gevaarlijk is om binnen het gesloten systeem te blijven... als voorbeeld: het is gevaarlijk om de geestelijke behoeftes van de mens te negeren en het is gevaarlijk om de latente vermogens van de mens niet volledig te benutten...

-- Wie nog een samenvatting van het eerdere boek "Flow" wil lezen (dus niet het hier besproken boek van "Creativity"), vindt hier een vertaling*:

INTRODUCTIE

We hebben allemaal de uitdrukking "go with the flow" gehoord, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? In sommige gevallen. Het kan betekenen dat je gewoon meegaat met de status-quo of dingen met je laat gebeuren zonder golven te maken. Maar hoe zit het met het vinden van je eigen persoonlijke flow - die toestand waarin alles gewoon vanzelf gaat, waar niets te gemakkelijk of te moeilijk is, en je gewoon op een prettige manier bezig bent met een stimulerende ervaring? De kans is groot dat je dat gevoel een paar keer hebt ervaren, waarschijnlijk toen je iets deed waar je echt heel erg van houdt. Maar als je wilt dat de momenten die deel uitmaken van je leven in een aangenamere, ontspannende stroom vloeien, kan de formule van Mihaly Csikszentmihalyi je laten zien hoe je dat kunt laten gebeuren.

HOOFDSTUK 1: WE HEBBEN ALLEMAAL ZIN IN ONS LEVEN

Heb je ooit het gevoel gehad dat je leven zinloos is? Alsof het doel en stimulatie mist? Hoewel we het misschien niet toegeven, heeft ieder van ons dit op een of ander moment gevoeld, en of we het nu beseffen of niet, we proberen allemaal betekenis te genereren of ons te verbergen voor het ontbreken ervan. En meestal proberen we onszelf af te leiden door naar betekenis te zoeken door middel van een of andere vorm van ontsnapping zoals drugs, alcohol of zelfs een systeem van religieuze overtuigingen. En hoewel dit ons waarschijnlijk niet de stimulans zal geven waar we naar hunkeren, zoeken we vaak onze toevlucht in de regels en structuur die door religie wordt geboden, omdat het ons in staat stelt om toe te geven aan de overtuiging dat ons leven zin heeft. Als alternatief doen we een actieve poging om onze kritische vermogens uit te schakelen - juist de vaardigheden die ons in staat stellen om na te denken, problemen op te lossen of te identificeren waar we naar hunkeren in het leven - door middelen die ons laten afdrijven.

Evenzo zijn onze pogingen om ons leven zinvol te maken door het najagen van luxe ook gedoemd te mislukken. We hebben tenslotte allemaal het oude gezegde gehoord dat geld geen geluk kan kopen, en als je ooit hebt geprobeerd je problemen met winkelen op te lossen, dan weet je dat dit waar is! Sterker nog, studies tonen steeds meer aan dat overconsumptie ons leven in ieder geval leger en minder bevredigend doet aanvoelen, terwijl we proberen betekenis te geven door steeds meer dingen te verzamelen. En we hoeven alleen maar een tijdschrift te lezen om te zien dat roem, rijkdom of populariteit ons leven ook niet beter maakt! Maar zelfs als we die waarheden aanvaarden, wat moeten we ermee? Als geen van die routes geluk brengt, wat dan wel?

HOOFDSTUK 2: WEES NIET BASIC

In dit geval heb ik het echter niet over je gevoel voor stijl. Nee, in deze context verwijs ik naar het soort eenvoudige, elementaire genoegens dat we verkiezen boven de opeenstapeling van moeilijkere maar meer bevredigende vaardigheden. Laten we bijvoorbeeld eens nadenken over dit scenario. Als je je op een zondagmiddag verveelt en niets te doen hebt, waar ga je dan heen om plezier te vinden? Je zou kunnen proberen een nieuwe taal te leren, een nieuw instrument te leren spelen of een cursus bij te wonen om een nieuwe vaardigheid te leren. Elk van deze dingen vereist echter inspanning en geen van hen levert een onmiddellijke beloning op. Als je een van deze opties nastreeft, kun je falen, je vervelen of geïrriteerd raken. En daarom is de kans groot dat de meesten van ons het gewoon opgeven en iets op Netflix gaan kijken. Zal het kijken naar Netflix je blijvende voldoening en voldoening geven? Waarschijnlijk niet. Maar het zal je een tijdje bezig houden en dat is wat de meesten van ons zoeken.

En dat is precies wat ik bedoel met het nastreven van basisgenoegens. Want hoewel het kijken naar Netflix geweldig is, is het onwaarschijnlijk dat je er een beter mens van wordt of een leegte in je leven opvult. Dat is waar het probleem om de hoek komt kijken. Als we herhaaldelijk fundamentele, gedachteloze genoegens verkiezen boven het najagen van activiteiten die ons persoonlijke ontwikkeling en betekenis kunnen brengen, dan zal ons leven net zo hol blijven als onze keuzes. Gelukkig is het kiezen van een betere toekomst net zo eenvoudig als het begrijpen van het verschil tussen onmiddellijke bevrediging en echt genieten.

Onmiddellijke bevrediging is precies hoe het klinkt: een snelle uitbarsting van plezier die ons op dit moment gelukkig maakt. Het bijt in een Big Mac nadat we de hele dag uitgehongerd zijn. Het is die eerste slok koffie in de ochtend die ons energie geeft voor de komende dag. We hebben absoluut plezier nodig, maar het heeft niet de kracht om ons te ondersteunen. Dat is waar plezier om de hoek komt kijken. Plezier is wat ons motiveert om ambitieuze doelen te bereiken, onszelf te pushen en controle te krijgen over situaties. Plezier krijgen we als we een nieuwe vaardigheid leren, zoals het koken van een maaltijd die we nog nooit eerder hebben gemaakt. Natuurlijk, het kan soms stressvol zijn geweest en er kunnen momenten zijn geweest waarop we niet wisten wat we aan het doen waren, maar als we volhouden en die eerste hap nemen van iets dat we zelf hebben gemaakt met passie, moeite en vastberadenheid, kunnen we bijna proeven onze trots en prestatie, samen met die heerlijke maaltijd.

En toch verkiezen we zelden het najagen van blijvend plezier boven het tijdelijke plezier van het uitschakelen van onze hersens. In plaats daarvan zwichten we vaak voor de vermoeidheid van onze werkweken en de stress van onze dagen door onze geest uit te schakelen door middel van alcohol en formule-tv-programma's die weinig nodig hebben. kritische betrokkenheid van ons. En door dat te doen, trainen we onszelf om de weg van de minste weerstand te nemen als het gaat om het vinden van geluk.

HOOFDSTUK 3: VIND JE FLOW

Dus, als we eenmaal het verschil hebben geïdentificeerd tussen onmiddellijke bevrediging en genot, hoe kunnen we dan onze aantrekkingskracht op snel en gemakkelijk plezier opgeven? Welnu, volgens Csikszentmihalyi ligt het antwoord in het vinden van je "flow" of optimale psychologische ervaring. Hoe definieer je stroom? Zie het als dat gevoel dat je krijgt als je echt in de zone bent. Die zone kan er voor iedereen anders uitzien, maar de universele gemeenschappelijkheid is het gevoel dat het oproept. Of je nu voldoening haalt uit bergbeklimmen of een levensreddende operatie uitvoert, wanneer je in je zone bent, zul je een gevoel van puur plezier ervaren dat alleen voortkomt uit het uitvoeren van een taak die vaardigheid en uitdaging op een plezierige manier in balans brengt. U kunt ook echt profiteren van de voltooiing van gemakkelijk herkenbare doelen en feedback over hoe u het deed.

In sommige gevallen zal die feedback onmiddellijk zijn, bijvoorbeeld als u een succesvolle operatie uitvoert, en visueel en medisch kan bevestigen dat u het leven van die persoon hebt gered. Evenzo, als je een berg beklimt, kun je zowel de voltooiing van je doel identificeren als feedback krijgen over hoe je het deed toen je de top bereikte. Maar in andere gevallen ziet dat er anders uit. Misschien is het de succesvolle afronding van een onderzoekspaper. Na maanden intensief studeren en schrijven, moet je misschien nog een paar weken wachten voordat je een cijfer of beoordeling krijgt. Evenzo kan een kunstenaar die een visueel meesterwerk maakt, weken of zelfs maanden wachten om vast te stellen - ofwel door zijn eigen beoordeling van die van kunstcritici - dat hij zijn doel heeft bereikt.

Maar wat je doel ook is, hoe je het ook bereikt, het universele en magische aan flow is dat gevoel volledig ondergedompeld te zijn in wat je doet. Je bent scherp op de hoogte en volledig in controle. Terwijl je je taak voltooit, voel je een gevoel van trots, prestatie en kracht dat je misschien niet voelt in enig ander aspect van je dagelijkse leven. Als je je in die zone bevindt, kun je je angsten, onzekerheden en al het andere vervelende dat je kwelt de baas worden. En als we ons in die zone bevinden, kunnen we putten uit een gevoel van kracht en eigenwaarde dat ons door alle gewone momenten van ons leven zal helpen.

HOOFDSTUK 4: JE FLOW ONTWIKKELEN

Er is een oud verhaal over een Amerikaanse toerist die een winkel in Italië binnenliep en een prachtig beeld zag dat hij mooi vond. Toen hij vroeg om het te kopen, noemde de eigenaar een exorbitante prijs. Maar toen de toerist zijn portemonnee tevoorschijn haalde, deed de eigenaar plotseling een stap achteruit en kondigde aan dat het beeld niet te koop was. In het begin lijkt dat verhaal misschien verwarrend. Waarom zou iemand hersenspelletjes spelen met zo iemand? Waarom zeg je niet gewoon dat je niet van plan bent het schilderij te verkopen? Maar in feite is het antwoord eenvoudiger dan we misschien denken.

Hoewel de winkeleigenaar beslist hersenspelletjes speelde, was hij niet van plan gemeen te zijn. In plaats daarvan maakte hij de weg vrij voor een mentale uitdaging, waarbij hij de klant uitnodigde om met hem te ruilen. In plaats van te proberen een toerist uit te buiten, wilde de eigenaar gewoon zijn verstand aanscherpen door te onderhandelen, een mentale strijd die zowel zijn verkoopvaardigheden als zijn mentale behendigheid zou verbeteren. In de praktijk lijkt het veel op het aangaan van een pittig debat, wat veel mensen voor de lol doen. Maar als je je afvraagt wat dit verhaal te maken heeft met het ontwikkelen van je persoonlijke flow, dan is het antwoord dat het ons veel te leren heeft over het aanscherpen van onze geest. Dat komt omdat een van de belangrijkste principes van flow het vinden van een activiteit is die niet te gemakkelijk en niet te moeilijk is.

Omdat we de neiging hebben ons te vervelen als iets niet uitdagend genoeg is of opgeven als we het te moeilijk vinden, is het essentieel om een balans te vinden die ons motiveert om onze persoonlijke grenzen te verleggen en nieuwe dingen te bereiken. En de beste manier om dat te doen is door onze zoektocht naar persoonlijke verbetering af te stemmen op passies en interesses die ieder van ons individueel aanspreken. Daarbij is het ook belangrijk om iets te vinden dat voldoende interesseert om externe motivaties, zoals de belofte van een beloning, te overstijgen. Want als je erover nadenkt, zijn externe omstandigheden vaak wat we gebruiken om onszelf dingen te laten doen die we niet willen doen. Beloften als: "Maak dit essay af en pak dan een koekje!" of "Als ik deze week al mijn papierwerk achter de rug heb, kan ik in het weekend ontspannen" zijn meestal hoe we onszelf op de been houden.

Maar wat als we ergens zo van genieten dat we onszelf niet hoeven om te kopen? Een van de beste voorbeelden van persoonlijke passie is te vinden in het verhaal van intellectueel en kunstenaar Eva Zeisel die in 1936 door Stalin gevangen werd gezet. Eva werd vals beschuldigd van deelname aan een moordaanslag en zat bijna twee jaar gevangen. Van haar gevangenisstraf van zestien maanden bracht ze twaalf van die maanden door in eenzame opsluiting, een praktijk waarvan we nu weten dat het zowel barbaars als verraderlijk is voor de geestelijke gezondheid. Veel geharde criminelen zijn gek geworden onder de druk van eenzame opsluiting, maar Eva slaagde erin niet alleen haar gezond verstand, maar ook haar levensvreugde te behouden.

Wonder boven wonder deed ze dat door de hoop te behouden dat ze er ooit uit zou komen en zichzelf eraan te herinneren dat als ze dat deed, ze het intellect en de creativiteit moest behouden die ze in zichzelf koesterde. Dus om haar geest intact te houden, schaakde Eva elke dag met zichzelf in gedachten. Ze herhaalde gedichten voor zichzelf en ondervroeg zichzelf over haar geheugen. Ze deed zelfs gymnastiek en dwong zichzelf om onder de slechtst mogelijke omstandigheden voortdurend aan zelfverbetering te doen. Dus, terwijl je nadenkt over het ongelooflijke verhaal van Eva, vraag jezelf af wat je zou doen in dezelfde situatie. Is er iets waar je zo gepassioneerd over bent? Wat zou jij doen om jezelf overeind te houden?

HOOFDSTUK 5: AFSTELLEN VAN JE ZINTUIGEN

We zijn waarschijnlijk allemaal bekend met de spidey-zintuigen van Peter Parker - die kleine toegevoegde Spider Man-bonus waardoor hij gevaar voelde aankomen en voorbereid was. En laten we eerlijk zijn, het is best gaaf! En hoewel we in het echte leven allemaal wat spidey-zintuigen zouden kunnen gebruiken, is de kans groot dat we ze waarschijnlijk niet zullen verwerven, tenzij we een andere beruchte radioactieve spin tegenkomen. Maar we kunnen onze eigen gezichts- en geluidsvermogens ontwikkelen om ons dagelijks leven te verbeteren.

In feite is het afstemmen van onze zintuigen net zo eenvoudig als ons bezig houden met de gewone dingen waar we waarschijnlijk nooit aandacht aan besteden. Denk om te beginnen na over de wandeling of rit die u elke dag maakt. Wat merk je onderweg? Let je op de kleur van de bladeren om je heen? Naar de gesprekken die je afluistert? Naar de bezienswaardigheden en geluiden en vormen en kleuren die diepte toevoegen aan je wereld?

Als je bent zoals de meeste mensen, is de kans groot dat je al die dingen uitschakelt, verloren in je dagelijkse sleur in plaats van de prachtige complexiteit van de wereld die om je heen beweegt en ademt. En hoewel het gemakkelijk is om overweldigd te raken door de druk van ons dagelijks leven, kun je door simpelweg af te stemmen op de wereld om je heen, een extra element van controle over je geest, lichaam en dag krijgen door jezelf te trainen om je te concentreren op de kleine dingen. . Want als je dat doet, zou je kunnen ontdekken dat er zoveel schoonheid is die je hebt gemist. Een kleinigheid kan je laten glimlachen. Een afgeluisterd fragment van een gesprek wordt een grappig verhaal dat je tijdens het eten vertelt. Een onverwacht mooi blad dat over je pad valt, zal je dag opfleuren en je doen verwonderen over de pracht van de natuur. Dus stem je zintuigen af en ontdek de wereld die erop wacht om ontdekt te worden!

HOOFDSTUK 6: TRAIN JE HERSENEN OP

Naast het verscherpen van je focus op de wereld om je heen, kun je ook betekenis aan je leven geven door je gedachten bij te sturen. Want als je net als ik bent, pingpongen de gedachten die elke dag door je hoofd gaan vaak heen en weer tussen wat je anders had moeten zeggen of doen, dat ongemakkelijke ding dat je net deed, of iets gênants van twintig jaar geleden dat je had het echt moeten vergeten. Geen van die gedachten is constructief! Dat weten we, maar toch laten we onze hersenen vaak afdwalen naar giftige, schadelijke of gewoon contraproductieve plaatsen.

Dus, hoe stoppen we het? We beginnen door onszelf te leren minder op onszelf gericht te zijn. In plaats van stil te staan bij wat we zouden willen dat we hadden gedaan of wat ons onzeker maakt, wat als we zouden nadenken over complexe theorieën? Wat als we onszelf in de flow-zone zouden trainen door onze eigen kruiswoordpuzzels in ons hoofd te verzinnen en op te lossen of door dichtregels uit ons hoofd te leren? Wat als we gewoon een onderwerp kiezen dat ons interesseert, zoals kwantumfysica of de Art Deco-beweging, en ons ertoe verbinden er alles over te lezen? Wanneer we onze focus van onszelf verwijderen en in plaats daarvan fixeren op een nieuwe interesse of op persoonlijke ontwikkeling, geven we onszelf een helderheid van focus die niet kan worden bereikt door alledaagse, egoïstische bezigheden.

Het beste van deze vorm van zelfverbetering is dat je geen academicus hoeft te zijn of je dagelijkse baan hoeft op te geven om het te proberen! Het enige wat je nodig hebt, is de bereidheid om je geest open te stellen en nieuwe ideeën op te doen. Dus, verbeter je wetenschappelijke amateurvaardigheden. Formuleer theorieën zoals hoe lang het zou duren om een bepaald gedicht uit je hoofd te leren of hoe je je eigen kruiswoordpuzzels zou maken. Verscherp dan je focus en ga je eigen hypothese testen. Door je hersenen op deze manieren opnieuw te trainen, zul je niet alleen gelukkiger zijn, maar ook slimmer!

HOOFDSTUK 7: BEHANDEL JE WERK ALS EEN SPEL

Ken je dat oude gezegde: "doe waar je van houdt en je zult nooit een dag in je leven werken?" Nou, zoals de meeste gezegden, is er een reden waarom ze beproefde clichés zijn geworden. Want als je ooit een hobby hebt gehad waar je van hield of een baan die je haatte, weet je dat de tijd vliegt als je plezier hebt, maar elke seconde die je besteedt aan iets dat je niet wilt doen, voelt als een uur. Een van de meest trieste feiten van het leven is dat velen van ons ons leven op die manier doorbrengen: gevangen in banen die we haten en de uren tellen totdat we vrij kunnen zijn om iets te doen wat we leuk vinden met de beperkte tijd die we nog hebben. Dat betekent over het algemeen dat we onze vrije tijd gebruiken om zo lui en gedachteloos mogelijk te zijn en dat is geen manier om ons leven door te brengen!

Dus, hoe kunnen we ons leven en onze geest terugwinnen? We kunnen beginnen door ons werk als een uitdaging te behandelen. En hoewel dat misschien niet voor iedereen even gemakkelijk is, kunnen zelfs kleine pogingen om ons werk stimulerender te maken onze kijk op het leven radicaal veranderen. Begin dus met het maken van kleine weddenschappen met jezelf. Kun jij je gebruikelijke tijd verbeteren bij het voltooien van een taak? Kun jij je eigen persoonlijke record overtreffen bij deze opdracht? Wat is iets nieuws dat je kunt leren over je werk?

Hoewel je niet van je werk hoeft te houden, kun je je dagelijkse leven interessanter maken door je hersenen te stimuleren door middel van kleine spelletjes die ervoor zorgen dat je minder snel bezwijkt voor verveling en depressie. Door je hersenen de hele dag scherp te houden, kun je jezelf in een staat van flow brengen, een nieuwe betekenis in je werk vinden en je aan het einde van je werkdag alerter voelen.

HOOFDSTUK 8: MAAK VERBINDING MET JE GEMEENSCHAP

Maar hoe geweldig het ook is om spelletjes met jezelf in je hoofd te spelen, groei gebeurt niet in een bubbel. En omdat we tegenwoordig vaak alleen moeten zijn om ons werk af te maken of een probleem op te lossen, is het gemakkelijk om ons geïsoleerd te voelen. Evenzo kan het dagelijkse woon-werkverkeer in drukke treinen ervoor zorgen dat we ons alleen voelen in een menigte en het moeilijker maken om contact te maken met anderen. Dit is niet alleen giftig voor onze geestelijke gezondheid, het tast ook onze persoonlijke groei aan.

We kunnen deze affecten verhelpen door het gezelschap van goede vrienden, familie en buren op te zoeken en op die manier ondersteuningssystemen te cultiveren die ons helpen positief en op het goede spoor te blijven. Tijd doorbrengen met mensen die van ons houden en het beste met ons voor hebben, zal ons uit ons hoofd halen en ons zelfrespect, mededogen en geluk voeden. Vrienden en familie kunnen ons ook helpen om ons meer verbonden te voelen met de wereld om ons heen. We kunnen bijvoorbeeld samenwerken om puzzels op te lossen als onderdeel van een spelletjesavond met het gezin of een nieuwe hobby beginnen met een vriend.

Door anderen uit te nodigen om onze ervaringen te delen, vergroten we niet alleen onze leervaardigheden, maar ook onze sociale vaardigheden, en maken zo ons leven groter, helderder en gelukkiger. En als we investeren in onze relaties, kunnen we zelfs een positieve invloed hebben op anderen. Want terwijl we werken aan het verbeteren van ons eigen leven, kunnen we onze vrienden aanmoedigen om ook het beste uit zichzelf te halen en samen een reis van verbetering te ondernemen.

HOOFDSTUK 9: VERHOOG DE FOCUS, VERMINDER ANGST

Of we nu worstelen met klinische angst of niet, ieder van ons zal op een bepaald moment in ons leven angst ervaren. Of we nu nerveus wachten op de uitkomst van een stressvolle situatie of worstelen met een verlies, helaas worstelen we allemaal gegarandeerd met twijfels, zorgen en opdringerige gedachten. En hoewel we het waarschijnlijk allemaal al een miljoen keer hebben gehoord, zal de manier waarop we ervoor kiezen om met deze momenten om te gaan het verschil maken in de wereld.

Dat is echter vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, dus laten we eens kijken naar een paar praktische strategieën die we kunnen gebruiken om te voorkomen dat we overweldigd raken. Een van de eerste en belangrijkste dingen die we kunnen doen, is ons ego opgeven en vertrouwen op ons vermogen om met de situatie om te gaan. Dat lijkt misschien niet mogelijk als we het meest emotioneel en overweldigd zijn, maar dat is precies het moment waarop we onszelf moeten geruststellen door mentaal de tijden te catalogiseren die we eerder door stressvolle situaties hebben meegemaakt. Of we dit nu deden door om hulp te vragen, op een vriend te vertrouwen of te brainstormen over een manier om onze problemen op te lossen, het is van cruciaal belang om ons vertrouwen in onszelf te versterken en te onthouden dat we er doorheen kunnen komen.

Evenzo moeten we ons bewust zijn van onze omgeving. Hoewel het vaak lijkt dat negatieve omstandigheden zich alleen maar voordoen om ons te pesten - is uw computer ooit dertig seconden gecrasht voordat u iets belangrijks moest indienen? — we moeten proberen onze stressniveaus te verminderen door realistisch te zijn. Het kan ook helpen om onze angst te minimaliseren door ons op onze omgeving te concentreren. Als je merkt dat je bezwijkt voor een angstaanval, probeer dan aanwezig te blijven door je te concentreren op iets dat je kunt voelen, horen, aanraken of zien. Door je aandacht te verleggen, kun je een deel van je geest vrijmaken om jezelf te helpen een taak te voltooien of een situatie te doorstaan.

En tot slot, gebruik je negatieve ervaring om tot een positieve oplossing te komen. We willen allemaal opgeven in moeilijke situaties. Soms hebben we het gevoel dat het gewoon zoveel gemakkelijker is en zoveel stress zou verminderen. Maar hoewel het verleidelijk kan zijn om gewoon op te geven en naar bed te gaan in plaats van de hele nacht door te trekken om voor die test te studeren, zullen we op de lange termijn waarschijnlijk veel meer gestrest zijn als we falen. Opgeven creëert ook een patroon van falen en teleurstelling in onszelf dat schadelijk is voor ons gevoel van eigenwaarde.

Zoek in plaats daarvan naar manieren waarop je jezelf kunt motiveren om door moeilijke situaties heen te komen. Hoewel het kan betekenen dat je op dit moment niet krijgt wat je wilt (herinner je je onmiddellijke bevrediging versus plezier?), visualiseer je je succes nadat je geslaagd bent hat-test kan je inspireren om nieuwe manieren te bedenken om jezelf wakker te houden en informatie vast te houden. En wat je omstandigheden ook zijn, focussen op creatieve oplossingen in plaats van je negatieve ervaring kan je angst verminderen en je hersenen opnieuw trainen.

HOOFDSTUK 10: ONTDEK JE DOEL DOOR ACTIEBARE DOELEN

Een doel is een droom met benen. Niemand lijkt te weten wie die zin heeft bedacht, maar het wordt vaak gebruikt als een inspirerende slogan en ik vind het een behoorlijk goede. Want hoewel het geweldig is om dromen te hebben, zal het statisch en onvoltooid blijven, tenzij je droom een deadline heeft en bruikbare stappen die je kunt nemen om het waar te maken. Daarom is het alleen door benen te geven aan je dromen dat je een doel en betekenis aan je leven kunt geven.

En om dat voor elkaar te krijgen, moet je beginnen met het stellen van een doel. Stel jezelf de vraag wat je wilt bereiken en identificeer vervolgens wat je moet doen om het te laten gebeuren. Maar stop niet bij het maken van takenlijsten. Hoewel lijsten een geweldige manier zijn om je gedachten te ordenen en de voortgang in kaart te brengen, blijf je een leunstoelactivist als je bij die stap stopt - iemand die praat en schrijft over wat ze gaan doen, maar eigenlijk nooit iets doet. Vermijd dus deze valkuil door uzelf praktische stappen en haalbare deadlines te geven voor wanneer u uw doel zult bereiken.

Het kan ook helpen om uw kleine doelen te plannen rond de formulering van één overkoepelend doel of levensthema. Misschien is je kleine doel voor nu om je eigen leven te verbeteren door je strijd met verslaving, uitstelgedrag of slecht tijdmanagement te winnen. Maar je levensdoel zou kunnen zijn om een activist te worden en andere mensen te inspireren om hun eigen strijd te overwinnen! Maar wat het ook is, als je eenmaal je levensthema hebt bepaald, zal elk klein doel dat je stelt direct bijdragen aan de voltooiing van dat overkoepelende doel. Dat is in feite precies wat Malcolm X deed.

Nadat hij in armoede was opgegroeid, volgde hij het levenspatroon van de vele mensen die hem omringden en de kost verdienden met het dealen van drugs. Dit bracht hem uiteindelijk in de gevangenis en toen besloot hij zijn leven om te gooien. Met onbeperkte, lege tijd over zijn handen, dook hij in lezen en ontdekte de herstellende kracht van nadenken over wat hij had gelezen en die kennis toepassen op zijn eigen leven. Door dit proces ontwikkelde hij het zelfbewustzijn dat later zijn levensthema identificeerde: hij wilde een burgerrechtenactivist worden en anderen helpen. Het vinden van dat doel veranderde het leven van Malcolm X. Hoe ga je de jouwe veranderen?

HOOFDSTUK 11: EINDOVERZICHT

Het vinden van je flow houdt een berekende inspanning in om je leven te verbeteren door middel van een patroon van positieve keuzes. Door plezier te verkiezen boven onmiddellijke bevrediging, je levensthema te identificeren, je focus aan te scherpen en contact te maken met je gemeenschap, kun je je mentale helderheid en algehele tevredenheid met het leven verbeteren. (* - bron: https://quickread.com/book-summary/flow-72)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?