2100: De geschiedenis van de toekomst

 Sneller dan elk ander boek, las ik dit boek, en begrijp achteraf dat het een werk van een YouTuber is, hetgeen het zowel ludiek en lekker luchtig houdt. hoe serieus moet je dit nemen probeerde ik me vooraf in te denken, en bij het lezen dacht ik: wanneer begint de toekomst nu? 

Op deze manier kan je dus over de toekomst denken. Wat 2100 met de toekomst te maken heeft wordt niet duidelijk. Het lijkt meer op een mooie blikvanger.

Het verhaal begint heel serieus met een samenvatting van de twintigste eeuw, "van de industriële revolutie naar digitalisering." In vijf of zes bladzijde komt de geschiedenis van deze eeuw terug, in hele normale termen: fascisme, de opkomst van China en de technologische boom van de jaren 90.

Dan komt er een geografische indeling van de nieuwe leiders in 2100. Te beginnen met China. Van de hongerjaren naar de fabriek van de wereld, komt het tot de nieuwe zijderoute: one belt one road. Vele politiek-economische details, zoals de vele havens in Europa die nu al in Chinese handen zijn (over Hamburg wordt nog getwist) geven aan hoe belangrijk de economie van China wordt in 2100. 

India wordt de tweede grootmacht. Dat hoofdstuk wordt al minder omvangrijk en wordt gevolgd door de VS, Uncle Sam geeft zich niet over. De defensie industrie is iets wat niet makkelijk te kopiëren valt, zo besluit de laatste paragraaf.

Het oude continent wil niet sterven. Dat zijn wij, de Europeanen. Ook hier een aantal pagina's gevolgd door Afrika. De bevolkingsgroei daar kan als een heuse motor dienen voor de wereldhandel en wereldeconomie...

Dan de oorlogen. De strijd om de Zee van China, de Indische oceaan en de verovering van de Noordpool, waar mogelijk 30% van de wereldgas hoeveelheid ligt opgeslagen. De oorlog van de toekomst, met robots wordt ook heel anders. Wat opvalt is dat niet , ook hier niet, duidelijk wordt hoe dit precies ingevuld wordt.

Dan komen de thematische onderwerpen. De dictatuur van de bevolking. die vergrijst, en hier lees ik bijvoorbeeld niet dat de levensverwachting van de mens toeneemt. De distributie eindigt nog steeds bij 100(+). Men wordt niet 150 jaar oud, dat is wat ik zelf benieuwd ben te horen over de toekomst, vooral rond 2100. De problemen met deze distributie zijn wel bekend, vooral bij de pensioenen en immigratie.

acht gaat over een toekomst die 100% renewable is. Ook komt Waterstof aan bod en dat is positief voor Spanje, door haar sterkte distributienetwerk. kernfusie zal al onze energieproblemen oplossen. Het watertekort. Ontzilting blijft moeilijk [maar hoe kan dat, vraag je je dan af, lukt dat in 2100 nog niet?] en er komen smart cities. het zijn een beetje de bekende thema's.

Negen gaat over semiconductoren. ASML als enige producten van wafelmachines komt ter sprake en Taiwan. Maar wat betekent dat in 2100? Ook een groot vraagteken. Silicium ook al is niet schaars, is toch afhankelijk van Rusland en China, blijkbaar...

Blockchain en cryptos (10) en gaan we allemaal Metaversen (11). Deze laatste kan een sociale revolutie op gang brengen, maar de voorbeelden zijn erg specialistisch (zoals toepassingen in de zorg). AI (12) en Robots als onze grote alliantie, zelfrijdende auto's en drones en ook nanotechnologie. In feite alles wat er nu is, maar dan werkend.

Maar hoe alles verandert?? Onsterfelijkheid komt dan wel aan bod, maar weer niet geïntegreerd bij de distributie van levensverwachtingen rond 2100. Cuantum computing, "de qubit kan zowel o als 1 of een mix van beide krijgen." gaat ook veel impact hebben maar daar komt eerst nog een strijd wie de computerindustrie gaat beheersen, zoals IBM als kandidaat die daar al zijn zinnen op gezet heeft, maar niet als enige.

Al met al leuk om met de toekomst bezig te houden. Maar misschien moet ik zelf een de echte vragen stellen. Zelf denk ik dat je enkel maar kan nadenken over de toekomst a.d.h.v. een model. en statistieken. Zoals inderdaad die veranderende levensverwachting, de omvang van het zeewater t.o.v. land, etc. Misschien dat een aantal thema's wel terugkomen. Maar moet je waterstof en kernfusie als elementen opnemen, of extrapoleren dat energie geen issue wordt.

Wat zijn je aannames voor de toekomst. De verre toekomst zoals deze van 2100 of die van over tien jaar?

.. Toch neem ik dit boek niet oppervlakkig. Ik ben erg opzoek naar aanknopingspunten om met de toekomst om te gaan, en dan is dit inderdaad een manier:

- de krachtverhoudingen van en tussen landen verandert. Dat men nu denkt dat China een grote leidersrol gaat spelen is niet onlogisch.

- de technologie is er al. Bitcoin Blockchain. noem het maar op. Maar hoe gaat dit nu ons leven veranderen?

- disruptie. Iets wat ik in het boek niet tegen ben gekomen. Wordt het een geleidelijke verandering of juist abrupt? Kantelpunten hoor je vaak als fenomeen.

- wat blijft onveranderd? Misschien is dat een mooi uitgangspunt, om die vraag eens te beantwoorden. Zelf denk ik dan b.v. aan:

  • het CPB blijft gewoon bestaan. Men houdt behoefte aan plannen
  • de centrale banken blijven bestaan
  • ... 
--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?