Vaderschap versus moederschap: cultuur versus natuur

 Dit is een uitgesproken gedachte.

Vrouwen zijn anders dan mannen, maar wel gelijkwaardig zeggen we dan. Maar waar de verschillen pas echt duidelijk worden is tussen beide ouders: moeders en vaders, of vaderschap versus het moederschap.

Bij deze laatste speelt natuur de doorslaggevende rol. Moederschap is een van de meest natuurlijke processen en uitkomsten. Moeder zijn leer je niet, het gebeurt je gewoon na de bevalling (Een TV-serie verwoordt het mooi, The Birth of a mother, de geboorte van een moeder). De vader merkt het in veel gevallen dat deze niet bij de bevalling aanwezig is, bv. niet dat hij vader wordt

Bij de vader is dat heel anders. Dat is veel minder een natuurlijk proces, maar heeft juist alles te maken met leren en cultuur. Je leert al gaande vader worden. Het is een rol die onze cultuur vorm heeft gegeven en met elke verandering in de samenleving nieuwe eisen stelt. Het is zelf mogelijk dat je niet weet dat je vader bent. Voor een moeder is dat onmogelijk.

En nu... Wat moeten we hiermee. Gewoon een observatie? 

Nee, wel een passende boektitel: Moeders.

Ik moet dan opeens denken aan die IsraĆ«lische moeder ... die blunty toegaf dat ze een hekel had aan moeder zijn... Spijt om het moederschap. Wanneer een vader dat gezegd zou hebben zou er nooit zoveel ophef over gekomen zijn! 

Zoeken op vaderschap geeft deze eerste twee resultaten, zie figuur:


-- 31 januari 2024 [grenzend aan vaderschap, en juist over de afwezigheid hiervan, vond ik het volgende]

"De vader in familiesystemen. Bert Hellinger ... familieopstellingen, zegt:

  • De moeder geeft je de kracht /
  • De vader geeft je de eer

Je zou ook kunnen zeggen: je moeder geeft je het leven en de vader geeft je jouw identiteit. De moeder is de poort naar het leven en de vader de poort naar de wereld. Door jouw vader weet je wie je bent en kun je jezelf aan de wereld presenteren.

... hebben moeders de neiging om hun kinderen naar zich toe te trekken, waardoor ze afstand nemen van hun vader, wat hen ook verwijdert van de wereld en dus van het leven. Bert Hellinger merkte op dat de vader het meest wordt uitgesloten in gezinnen. Om onafhankelijk te worden van de symbiotische band met onze moeder, hebben we onze vader nodig.

Na je moeder is de belangrijkste band voor je welzijn die met je vader. Wanneer we op zielsniveau onze vader missen, missen we een speciale kracht die ons in het leven helpt en alleen door hem kan komen. Als je vader fysiek of emotioneel niet aanwezig was, of als je moeder jou geen toegang tot hem heeft verleend, door hem af te wijzen of negatief over hem te spreken, dan ben je misschien opgegroeid met het afwijzen van je vader. Indirect wijs je daarmee ook de toegang tot je eigen kracht af. De vader is het eerste contact met de mannelijke energie en als zonen of dochters moeten we onze vader accepteren om de kracht te hebben om onze plaats in de wereld in te nemen. Deze kracht heb je nodig om grenzen te stellen of je mannetje te staan.

We hebben de neiging om onze vader door de ogen van onze moeder te zien en zijn loyaal aan haar mening over onze vader. Wanneer we onze vader afwijzen ..., wordt het gevoeld alsof we een deel van onszelf afwijzen, alsof de helft van ons het niet waard is ...  Dit voelt als een innerlijke leegte die we altijd zullen proberen te vullen met externe dingen. ... heeft door de jaren heen door vele constellaties opgemerkt dat veel verslavingen ... gerelateerd zijn aan een afwezige vader. Het is alsof de verslaafde door de verslaving de leegte van zijn vader probeert op te vullen.

[Dit artikel begon met / informeert over het begrip:] "Vaderwond – de afwezige vader... De vaderwond is een wond van afwezigheid. Een afwezige vader, fysiek of emotioneel heeft impact op het zelfbewustzijn van het kind... De vaderwond manifesteert zich als: [ik neem een aantal van de lijst van manifestaties over, waarmee ik me het meeste kan identificeren]

  • meer belang hechten aan wat je kunt dan aan wie je bent [heeft iedereen dan niet een vaderwond]
  • een constant gevoel van niet volstaan, schaamte en niet goed genoeg te zijn
  • .... problemen met autoriteit (wantrouwen, wrok, paranoia, ...)(bron: https://schaamte.info/familiesystemen/vaderwond/)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?