De Boer in de economie

 Hoe actueel, de boer in de economie. Boer is hier wat mij betreft de gezonde naam, maar een ander veel gehoorde term is misschien meer passend, vooral voor de Nederlandse economie: agronoom, of agronomisch (landbouw) ingenieur.

Waarom is de boer belangrijk voor de economie? Er is een eenvoudige figuur op te stellen waarin de omvang van de agronomische sector in zijn geheel afgezet wordt tegenover de gehele economie. En die figuur loopt neerwaarts af. De grote vraag is, wat is de minimum omvang van onze agrarische sector? Kan een economie zonder landbouw, veeteelt en of tuinbouw?

De boer in de economie is archetypisch belangrijk door het fenomeen, gezond of boerenverstand. De boer biedt weerstand of tegenstand tegen de moderniteit, al is deze sector misschien zelf wel meer geïndustrialiseerd dan de gehele economie zelf. Het is vooral het nostalgische idee dat de boer op het land werkt in de natuur waar nog ruimte is voor improviseren en waar het werk zelf ook dicht bij de natuur staat. OF dit in Nederland nog zo is, maar in Spanje is dit wel nog zo, op vele gebieden.

Dat betekent dat de ene boer de andere niet is. Nederland industrialiseert in zijn geheel en in dat proces gaan de boeren bedrijven mee. Dat is ook te zien aan een van de belangrijkste partijen in dit proces, de Rabobank, die die modernisering misschien wel heeft geleid.

Zelf ken ik het antwoord niet op de vragen die ik stel. Maar ik denk dat de boer, de moestuin, de connectie met de natuur belangrijk is voor een economie, al is het maar om te laten zien dat niet alles in de wereld op grote schaal kan werken.

Forfarmers is een beursgenoteerd bedrijf, maar heeft wel de vorm van een coöperatie. dat is bijna in geen andere sector (zeker niet op de beurs) terug te vinden. 

... De Ondernemer schrijft, "Waarom boeren zo belangrijk zijn voor de Nederlandse economie"

"Boze en bezorgde boeren protesteren vandaag met tractor en al in Den Haag vanwege het strenge stikstofbeleid, voor een belangrijk deel gericht op de agrarische sector. De actie heeft enorme files tot gevolg. Vervelend, die verkeerschaos? Ja. Maar vergeet niet: de boeren zijn enorm belangrijk voor onze economie. Vier vragen over de staat van onze boeren.

  • Hoeveel boeren zijn er eigenlijk in Nederland? (53.919, 0,006 procent van de totale werkgelegenheid. Per dag stoppen gemiddeld drie boerenbedrijven. Die trend is al jaren aan de gang, zo schrijft het AD) De grootste groep zijn de melkveehouders (16.000, bijna 11.000 akkerbouwers, ruim 6.700 tuinbouw[ers])
  • Hoeveel verdienen de boeren? (gem. 42.000 euro. In 2017 was het gemiddeld inkomen nog 71.000 euro. De verschillen tussen de sectoren zijn groot)
  • Hoeveel boeren gaan er eigenlijk failliet? (Dat zijn er niet zo veel. Niet voor niets is het adagium onder boeren ‘arm leven, rijk sterven’.)

Wat leveren de boeren ons op aan welvaart?

De boeren wijzen er graag op dat zij het zijn die voor ons voedsel zorgen. Dat is terecht, alleen produceren boeren veel en veel meer dan we in Nederland kunnen opeten. Nederland is een agrarische grootmacht in de wereld. Nederland is een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. Het economisch belang van de sector is groot. Boeren en tuinders produceerden voor een kleine 30 miljard euro aan landbouwproducten. Daar blijft het niet bij. [er is veel ] werk op dat direct afhankelijk is van de agrarische activiteiten... In totaal werken er ruim 600.000 mensen in banen die direct afhankelijk zijn van de agrarische productie. Elke boer houdt dus ruim tien mensen aan het werk in Nederland. En de landbouw levert een forse bijdrage aan de handelsbalans. Per jaar exporteert Nederland voor zo’n 45 miljard euro aan landbouwgoederen." (bron: https://www.deondernemer.nl/actueel/agro/boeren-belangrijk-nederlandse-economie~1623506)

--

2023/06/de-in-de-economie


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?